Na hlavní stránku  
Právě je stř 03.12.2025, 23:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 252 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Další
Autor Zpráva
 Odkaz na příspěvek Re: Přežití v extrémních podmínkách, horolezectví

Reputace: +1217
Neboj, to das:).
Ale nebudu uz Vam skakat do reci, mate si dost co rict a ja tomu az tak moc zase nerozumim :).

Hodnocení: 0
ned 06.01.2013, 17:43

(David)

pestrá strava dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny pozor kouše!
Reputace: +107
Glockner je turistika, pokud se neleze jizni stena. ta ale neni tak tezka. Mel jsem minuly rok lezt na Mt. Blanc i kdyz dneska se mi tam uz nechce. Je to takovy Disneyland kde jsou zastupy lidi co nemaji respekt k prirode a duchu horolezectvi.

Cestovani mi nevadi, takze klidine nekam muzeme jit. Vudci jsou pro pripad, ze nemas s kym lezt. Ja momentalne nikoho neznam a ferraty se daji lozit solo. Po ledovci lozit solo je trosku ruska ruleta, vim o lepsich zpusobech sebevrazdy.

Jeste me zajima jak jde dohromady pust a trenink? Kdyz zacnu s pusty, muzu u toho trenovat?

"Kde je vůle, tam je i cesta." -- Gaston Rébuffat

"In necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas."

ned 06.01.2013, 17:44
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

(David)

Cef píše:
Neboj, to das:).
Ale nebudu uz Vam skakat do reci, mate si dost co rict a ja tomu az tak moc zase nerozumim :).

Uvidime jak mi to pujde. "Kde je vule, je i cesta." Gaston Rebuffant

Klidne skakej do reci, ja tomu taky nerozumim...jen se tak tvarim ;-) Na zapade jsem zjistil...neni dulezite neco umet, ale umet se dobre tvarit :-D

ned 06.01.2013, 17:46

Jo, to je pravda, to se musime na vychode jeste ucit:), jinak koukam dobry vtip u Tebe v profilu (93 let) to ma byt presmycka na 39 ?:).

ned 06.01.2013, 17:51

(David)

Cef píše:
Jo, to je pravda, to se musime na vychode jeste ucit:), jinak koukam dobry vtip u Tebe v profilu (93 let) to ma byt presmycka na 39 ?:).

Ne vek je relativni ;-) jsem rocnik 79 papirove. Vzdy rikam, ze muj vek je komplikovany. Mentalne jsem dite a mam 10, oficilane mam 33 a fyzicky mam 330 po letech sportu. Kdyz to zprumeruji, tak mam strasne moc ;-) Dedku mi rikaji kamaradi uz od 25 let.

Jak jsem tak zacal studovat ruzne vychodni filozofie, tak jsem si zacal rikat...telo je jen fyzicka schranka a priroda se preci umi sama lecit. Tak se snazim zjistit jak to je. Dneska vim, ze v pozdejsim veku zacinaji lidi trpet silnou hypochondrii :-D Neni to dlouho co jsem se vymlouval na to, ze jsem stary kmet a uz mi to nejde. O rok pozdeji se pomalu a jiste dostavam na vrchol fyzickych sil i kdyz me jeste ceka dlouha cesta.

Bohuzel jsem podlehl silne domestifikaci a jaksi jsem zlenivel a podlehl propagande spolecnosti :-) Ale porad jsem zustal rebel a heretik, to se nikdy nezmeni a jen to zesiluje postupem casu :-D

ned 06.01.2013, 18:01

Tak to mas potom Kristovy roky 33:).
Ale jo, s tou samolecbou se nepletes, jde jen o to v tom telu (prirode, Bohu, jak kdo chce) neprekazet:).

ned 06.01.2013, 18:08

Reputace: +992
Na ledovec bych sám taky nikdy nelez, nejsem sebevrah.

Mt. Blanc jsme vloni právě z tohoto důvodu zavrhli, 200 lidí za den co nemají potuchy ani o VHT a dotlačí je tam cestovka.

Trénuje se mimo půst. Pokud chceš vytrvalost a zdraví, tak půst zkus, ale nejdřív si o tom co nejvíc nastuduj. Pokud bys chtěl veliký svaly, tak půst není to pravý. Jinak schopnost vydržet bez jídla ti zaručí, že ti právě v horách nedojde energie. Umíš pak čerpat energii z jiných zdrojů než jen z jídla.

ned 06.01.2013, 18:10

(David)

Petr píše:
Na ledovec bych sám taky nikdy nelez, nejsem sebevrah.

Mt. Blanc jsme vloni právě z tohoto důvodu zavrhli, 200 lidí za den co nemají potuchy ani o VHT a dotlačí je tam cestovka.

Trénuje se mimo půst a návratovky. Pokud chceš vytrvalost a zdraví, tak půst zkus, ale nejdřív si o tom co nejvíc nastuduj. Pokud bys chtěl veliký svaly, tak půst není to pravý. Jinak schopnost vydržet bez jídla ti zaručí, že ti právě v horách nedojde energie. Umíš pak čerpat energii z jiných zdrojů než jen z jídla.

Na Mt. Blanc jsou i mene frekventovane cesty, ale zase je to uz takova horolezecka romantika. Bohuzel pod vrcholem se vsechny vetsinou schazi.

Velke svaly nepotrebuji. Ja potrebuji relativni silu. Coz znamena max. sila pri co nejmensi hmotnosti. Ja mam metabolismus svalovce, takze nemam problem s objemem. Jen mam ted na sobe spousty zbytecneho tuku co se mi nedari dostat dolu. Lepe receno dari, ale ne idealni rychlosti 0.5k-1kg tydne podle vedeckych a sportovnich teoretiku.

Pust se mi zda jako zajimava forma lecby, takze ji chci zkusit a uvidime rekl slepy.

ned 06.01.2013, 18:16

(David)

Cef píše:
Tak to mas potom Kristovy roky 33:).
Ale jo, s tou samolecbou se nepletes, jde jen o to v tom telu (prirode, Bohu, jak kdo chce) neprekazet:).

jj Kristovy leta. Jeste je budu mit oficialne 16 dni. Pak zacinam pouzivat technologii sve mamky. Ta ma porad 37 let i kdyz uz dneska nevim po kolikate to je. Pred nekolika lety jsem si ji snazil potesit slovy "devatenactko" kdyz mela 19. vyroci 37. let, ale neproslo to :-D

Takze za chvily budu mit papirove 33 po druhe ;-)

ned 06.01.2013, 18:18

Potom informací je tu dost, můžeš začít touto diskuzí a zkusit jednodenní půst. Třeba se ti to začne zamlouvat, třeba taky ne. Za zkoušku nic nedáš.

Jinak ohledně hor, jsem na tu vysokohorskou turistiku jako základní formu horolezectví. Ale proč nezkusit i něco jinýho, když to nebude moc o hubu. :)

ned 06.01.2013, 18:27

(David)

Petr píše:
Potom informací je tu dost, můžeš začít touto diskuzí a zkusit jednodenní půst. Třeba se ti to začne zamlouvat, třeba taky ne. Za zkoušku nic nedáš.

Jinak ohledně hor, jsem na tu vysokohorskou turistiku jako základní formu horolezectví. Ale proč nezkusit i něco jinýho, když to nebude moc o hubu. :)

Jj uz to studuji z pust.cz a z fora. Za zkousku nikdy nic nedas.

Jeden filozof, tusim i jeden z pionyru horolezectvi prohlasil:

"Riziko musí být podstoupeno, protože největší hazard, v životě, je nic neriskovat. Člověk co nic neriskuje, nedělá nic, nemá nic a je nic. Můžeš se vyhýbat utrpení a žalu, ale nemůžeš se nic naučit, cítit, změnit, růst a žít. Svázán svým zotročením, jsi otrok který byl zbaven svobody. Jen člověk který riskuje, je volný jako pták. Pesimisti si stěžují na vítr. Optimisti očekávají jeho změnu a realisti nastaví plachty." -- William Arthur Ward

Ja uz mam dneska taky vcelku strach, ale ucim se to zase dat dohromady a ovladat. Strach je jen podivna emoce co velmi casto vse dramatizuje. Preci jen v pozdejsim veku uz to nejde jako v silenem mladi kdy nad nicim nepremyslis. Takze zase to taky neprehanim. Jakmile nekam pujdete, rad bych se pridal.

+Petr Hodnocení: +1
ned 06.01.2013, 18:53

(David)

Petr píše:

Mimo jine sem na oficialnim konci sezony pokousel o vystup na Hohe Dachstein. V patek to vypadalo nadejne. V sobotu v 1h rano me probudil dest a pak prselo po celou dobu. Tak jsem dal jen vystup jizni stenou po prvni klettersteig na ledovce. Tam uz snezilo, tak jsem se vratil z neuspechem. Ale zase si domluvil praci v Rakousku po ceste zpet.

Je tam takova hezka super ferata. zkousel jsi nekdy klettersteigy? Pokud se ti nechce do lezeni, jsou tu i jednodusi co jsou neco jako v Tatrach prechod pres Priecne sedlo tusim. Proste retezy, obcas stupacky atd.

Ted chci jeste zkusit zimni expedicni vystup na Dachstein. Ale je tam nahore ledovec, tak nevim. A tahat sebou 20kg vybaveni taky neni sranda.

ned 06.01.2013, 19:00

Jo feratu proč ne, ty mě lákají taky a stačí minimum vybavení.

Ty ledovce v zimě, no nevím. Jsem pro lecos, ale tohle je jistota padání do trhlin. Chce to víc lidí aby se dobře tahalo ven. V zimě bych něco dal, ale mám už ve hře laponsko a možnosti jsou omezený. No uvidí se ještě.

Jo počasí se občas vydaří. Já takhle na podzim zamrznul ve spacáku pod ledovou krustou. :)

ned 06.01.2013, 21:48

(David)

Petr píše:
Jo feratu proč ne, ty mě lákají taky a stačí minimum vybavení.

Ty ledovce v zimě, no nevím. Jsem pro lecos, ale tohle je jistota padání do trhlin. Chce to víc lidí aby se dobře tahalo ven. V zimě bych něco dal, ale mám už ve hře laponsko a možnosti jsou omezený. No uvidí se ještě.

Jo počasí se občas vydaří. Já takhle na podzim zamrznul ve spacáku pod ledovou krustou. :)

Ja bych rekl, ze ledovec v zime je daleko bezpecnejsi jako na jare nebo v lete. Pokud je minimum snehu, tak ideal stav. Na jare a vlete uz jsou prilis velke teplotni rozdily. Sam Jaros psal v jeho knizce...v 11st uz jsem mel vcelku strach chodit po ledovci. Vse podemnou srandovne praska :o) Vse taje, vcetne ledovce. Kdezto v zime je porad zamrzlo a relativne vse pevnejsi. Tak nevim.

Kdyz by jste jeli do Alp, tak dej vedet. Nekam dojedu. Jsem v podstate ve stredu Rakouska.

ned 06.01.2013, 22:10

Ale jo, pravda že pokud budou vidět trhliny tak je to v zimě alespoň pevný. Asi máš pravdu, byl jsem na ledovcích v létě tak to byla možná neopodstatněná obava. Ale toho vybavení by bylo na zimu hodně.

Jasně, domluveno. Stejně sháním lidi, jezdím takhle relativně krátce, tak zatím moc příležitostných spolulezců/chodců nemám.

ned 06.01.2013, 23:09

(David)

Petr píše:
Ale jo, pravda že pokud budou vidět trhliny tak je to v zimě alespoň pevný. Asi máš pravdu, byl jsem na ledovcích v létě tak to byla možná neopodstatněná obava. Ale toho vybavení by bylo na zimu hodně.

Jasně, domluveno. Stejně sháním lidi, jezdím takhle relativně krátce, tak zatím moc příležitostných spolulezců/chodců nemám.

Trhlinu uvidis az jsi v ni a visis na lane ;-) Proto jsou lanova druzstva nejlepe o trech lidech.

Ja mam za leta system vybaveni, ktery mi slouzi cely rok. Z modernich materilu a klasiky se da upect slusny arzenal na celorocni provoz. Jednoduchy cibulovy system. Merino spodni pradlo, pres fleece az po goretex v nejhorsim pripade. Tyhle veci mam odzkousene od 10st az po -30 plus nejake ty vetricky kolem 100km/h.

ned 06.01.2013, 23:22

Neboj, taky už jsme si propadli do díry. ;-) Tohle klima co píšeš dávám s obyč hadrama - bunda, svetr, flíska a tak. Jen pro extra zimu mám US army arktický rukavice, v těch bylo teplo i v -35. Taky boty se nevyplatí podcenit. Zagoogli Ladislav Sieger + přežití v extrémních podmínkách a najdeš video s přednáškou od chlápka co jezdí v obyčejných hadrech do Yukonu do -50ti stupňů a spí ve sněhu v záhrabech. Je to hlavně otázka váhy a nejezdím tolik abych pořizoval drahý vybavení. Jde mi o testování vlastních dovedností a nikoliv moderních materiálů. Ale ať každý používá co mu vyhovuje.

pon 07.01.2013, 00:27

(David)

Petr píše:
Neboj, taky už jsme si propadli do díry. ;-) Tohle klima co píšeš dávám s obyč hadrama - bunda, svetr, flíska a tak. Jen pro extra zimu mám US army arktický rukavice, v těch bylo teplo i v -35. Taky boty se nevyplatí podcenit. Zagoogli Ladislav Sieger + přežití v extrémních podmínkách a najdeš video s přednáškou od chlápka co jezdí v obyčejných hadrech do Yukonu do -50ti stupňů a spí ve sněhu v záhrabech. Je to hlavně otázka váhy a nejezdím tolik abych pořizoval drahý vybavení. Jde mi o testování vlastních dovedností a nikoliv moderních materiálů. Ale ať každý používá co mu vyhovuje.

Cetl jsem Pavlicka, Preziti v drsne divocine nebo jak se to jmenovalo. "Zastarale" ale velmi poucne.

At moderni materialy...pouzivam je protoze potrebuji hmotnost. Foto vybaveni co nekdy nosim vazi 3kg. Takze kdyz na sobe jeste budu mit klasicke materialy typu vatak apod, tak uz si nebudu moct vzit to a tamto. Takze je to vse kompromis.

Ono bude rozdil jit po rovine 100km a lezt kolmou stenu a previsy. Tam uz se pocitaji kazde gramy. Kazdy gram bohuzel stoji strasne moc penez.

Sazmorejme to taky neprehanim, ale kdyz si spocitam cenu a vyuziti. Tak jsem na tom stejne jako bezne materialy, kterych musim mit zase 2x tolik treba. Klasickou chybou vetsiny lidi je pocitani pocatecni ceny. Me zajima cena/vykon/vyuziti. U nejdrazsich a kvalitnich vyrobku tento pomer je kolikrat lepsi jak u beznych materialu. Vse je to o uhlu pohledu jak se chces na neco divat a jak to umis vyuzit.

Vezmu meho kamarada jako priklad. Ma zimni bundu ... 3000kc...ma letni bundu 2000 kc...ma podzimni bundu...2500kc. ja mam jednu lehouckou gore-tex bundu co stoji 6000kc a mam ji na cely rok. Pod ni si dam podle potreby vrstvy, ktere se daji pouzit samostatne atd. Nemluve o tom, ze moje bunda funguje uz cca 5 let. V pripade tesco/lidl/penny veci je vydrz sporadicka.

pon 07.01.2013, 12:21

Pavlíčka znám ale je to postavený spíš na lidi co nečekaně skončí mimo civilizaci - pád letadla a tak. Mám radši Siegera, byl jsem na jeho přednášce a má spoustu konkrétních vynálezů, v praxi vyzkoušených a i je předvádí. Není to třeba jako v příručce SAS jak přežít, kde se konkrétní věci moc nedočteš a je to dost obecný. Příklad, dočteš se že sirky vysušíš ve vlasech, ale už se nepíše kde vemeš suchý škrtátko. Sieger ti řekne že musíš mít sirky Cowboy, který škrtátko nepotřebujou a dá ti návod jak je správně zalít do vosku. A taky to předvede.

pon 07.01.2013, 19:54

(David)

Petr píše:
Pavlíčka znám ale je to postavený spíš na lidi co nečekaně skončí mimo civilizaci - pád letadla a tak. Mám radši Siegera, byl jsem na jeho přednášce a má spoustu konkrétních vynálezů, v praxi vyzkoušených a i je předvádí. Není to třeba jako v příručce SAS jak přežít, kde se konkrétní věci moc nedočteš a je to dost obecný. Příklad, dočteš se že sirky vysušíš ve vlasech, ale už se nepíše kde vemeš suchý škrtátko. Sieger ti řekne že musíš mít sirky Cowboy, který škrtátko nepotřebujou a dá ti návod jak je správně zalít do vosku. A taky to předvede.

jo tak armadni prirucky pro preziti mam nastudovane detailne uz nekolik let. Kdyz jsem byl mlady a ambiciozni vojak. Chtel jsem jit ke specialnim jednotkam. Nastesti me to preslo behem zakladni vojenske sluzby :o) ale na Siegera se podivam. Treba se necemu priucim.

pon 07.01.2013, 23:27

Koukal jsem na fotky, nádhera, kdo umí ten umí. Teda kamzíky takhle zblízka neumím.

Měl bych dotaz ke goretexu. Udrží vodu dlouhodobě, nebo ti po čase proteče? Stalo se nám na výletě celý den v mokrý trávě, že zatímco nakrémovaný kožený kanady vydržely, tak holkám s goretexovýma botama to najednou proteklo a měly tam rybník. Ale nevím jestli je to vlastnost materiálu, nebo to byla vada, nebo špatná údržba. To byl jeden z důvodů proč váhám s pořizováním membrán.

úte 08.01.2013, 11:01

(David)

Petr píše:
Koukal jsem na fotky, nádhera, kdo umí ten umí. Teda kamzíky takhle zblízka neumím.

Měl bych dotaz ke goretexu. Udrží vodu dlouhodobě, nebo ti po čase proteče? Stalo se nám na výletě celý den v mokrý trávě, že zatímco nakrémovaný nakrémovaný kožený kanady vydržely, tak holkám s goretexovýma botama to najednou proteklo a měly tam rybník. Ale nevím jestli je to vlastnost materiálu, nebo to byla vada, nebo špatná údržba. To byl jeden z důvodů proč váhám s pořizováním membrán.

Umeni svetla me zacalo bavit v Britanii. Tak jsem nakoupil postupem casu profi vybaveni a zacal davat fotky do fotobank. Nekdy se neco i proda, ale zadna slava. Bohuzel umeni je mrtva vec dneska. Ty divoke kozy jsem fotil dlouhym objektivem, to kompatknima fotakama neudelas. Mel jsem Objektiv 70-200mm ohnisko. Ty kozy/kamzici jsou dost depresivni vec. Lezes ferratu/klettersteig a ty swine lezou po uzkych rimsach kousek od tebe a bez jisteni :-D Musi rikat...amater :-D

Ad Gore-Tex. To se mi stalo taky. Jsem presvedcen, ze se spis sam utopis v potu. Ja lehke gore-tex boty mam jen do sucha a obcasneho mokra. S nima lozim ferraty a chodim bezne. Jsou mekke a snesou dost vody, ale bohuzel ne celodenni maceni. Kdyz jsem s tema botama chodil ve snehu a desti kdy jsou po dni chozeni totalne mokre. Presel jsem na zimni obuv z kuze + vceli vosk impregnace. To je neco jako skelety pro velehorske horolezectvi, ale zaroven porad bota dycha. Ted jsem se dival na ceskou znacku prabos.cz Klasika mezi vydrzi v botech. Ale jsou to proste stare dobre pohorky. Vaha asi bude horsi.

Takze jsme naznal, ze az je horni material boty mokry a vnitrek je vypoceny, tak proste membrana nepousti ani jednim smerem ven. To stejne jsou bundy. Proste je to jen do extremnich podminek. Bundu fakt vytahuji jen kdy je -10 a hodne fouka. To te staci ochlazovat a zaroven se v tom nepotis. Ale zapomen na chozeni do kopce. Dnesni marketing je vodni sloupec a ruzne vetraci kapsy v podpazi. To bych jeste bral. Ale porad je to igelit. Proste do kopce chodim v tricku z merina a zakladni vrstvu z merina a podle teploty pridavam ruzne tluste fleec mikiny. Fleece je u me jednicka. I kdyz je mokry, porad izoluje. Merino to stejne, merino je navic prirodni material. Kdyz prsi a je teplo, radsi vytahnu ponco.

Naposledy upravil hajes dne úte 08.01.2013, 11:25, celkově upraveno 1

úte 08.01.2013, 11:15

(David)

Jeste dodatek, Gore-tex membrana je dobra kazdy rok osetrit sprejem na tyhle materialy. Problem vsech membranovych materialu jsou proste svy. Jsou sice podlepene, ale to casem popraska. Ja mam lety overene boty od Raichle, ted uz Mammut. Zimni tzv. lyzaky na macky atd mam od Scarpy. To je kuze mladych telat (zadna kozenka a jine umeliny) + vceli vosk.

Ma zkusenost je, ze se v nich utopis sam spis jak venkovni vlhkost.

úte 08.01.2013, 11:22

Foťák - je to znát že máš pořádnou techniku. Ti kamzíci, jo máš pravdu, je to nářez co lezou. V trávě s cepínem zvládnu co oni ale na skále a suti ani náhodou. :)

Membrány, jo to potvrzuje co jsem slyšel. Ohledně bot včelí vosk doporučuje víc lidí jako nejlepší variantu. Zatím používám klasiku, vojenský a nahřát, ale u nových bot zkusím ten včelí.

U mě jsou jednička materiály taky fleece, ohledně tepla bezkonkurenční, a pak klasická vlna. Ta zase snese i vodu, v nejhorším vycákat a hřeje jakžtakž i mokrá. Vůbec nejlepší je kašmírová vlna, na tu nemá ani fleece, je zkrátka teplejší.

Do deště jasně, pončo, není co řešit.

úte 08.01.2013, 11:27

(David)

Petr píše:
Foťák - je to znát že máš pořádnou techniku. Ti kamzíci, jo máš pravdu, je to nářez co lezou. V trávě s cepínem zvládnu co oni ale na skále a suti ani náhodou. :)

Membrány, jo to potvrzuje co jsem slyšel. Ohledně bot včelí vosk doporučuje víc lidí jako nejlepší variantu. Zatím používám klasiku, vojenský a nahřát, ale u nových bot zkusím ten včelí.

U mě jsou jednička materiály taky fleece, ohledně tepla bezkonkurenční, a pak klasická vlna. Ta zase snese i vodu, v nejhorším vycákat a hřeje jakžtakž i mokrá. Vůbec nejlepší je kašmírová vlna, na tu nemá ani fleece, je zkrátka teplejší.

Do deště jasně, pončo, není co řešit.

Fotak neni az tak podstatny, veskera technika je jen marketing. Muj klasicky film fotak, co me stal 1000kc na ebay, foti lepe jak muj Canon EOS 5D Mark II a to staval 1600£ :-D Proste je to jako moderni materialy pro horolezectvi. Potrebuji prodavat.

Kanady jsou dobra vec, ale musis mit vic ponozek protoze nema zadny "moisture management", vystylky ze vnitr. Nebo mas nejake speci US Army co ma Vibram podrazku atd. ?

klasickou vlnu snad uz jen predezene Merino vlna z merino ovci ;-)

úte 08.01.2013, 11:53

Ale jo, věřím že klasický foťák je i lepší. Jen jsem příliš pohodlný a fotím digitálem kompaktem. Není to ono, fotky jako ty tvý neudělám ani náhodou. I když někdy se zadaří, když to nejsou plachý zvířata - jako ten v příloze.

Kanady mám naše, vzor 60, ale už dosluhují. Jsou dobrý, jen to není do sněhu a i v trávě postupně navlhne. Do sněhu pak gumáky sněhule dle výrobce do -40. Ty fungují bezvadně, jen se musí vložky v noci sušit ve spacáku, navlhá to. Navíc do -40 nejsou, v -35 v nich bylo už dost zima i ve třech ponožkách.

Naposledy upravil Petr dne sob 01.06.2013, 15:52, celkově upraveno 1

úte 08.01.2013, 15:39

(David)

Petr píše:
Ale jo, věřím že klasický foťák je i lepší. Jen jsem příliš pohodlný a fotím digitálem kompaktem. Není to ono, fotky jako ty tvý neudělám ani náhodou. I když někdy se zadaří, když to nejsou plachý zvířata - jako ten v příloze.

Kanady mám naše, vzor 60, ale už dosluhují. Jsou dobrý, jen to není do sněhu a i v trávě postupně navlhne. Do sněhu pak gumáky sněhule dle výrobce do -40. Ty fungují bezvadně, jen se musí vložky v noci sušit ve spacáku, navlhá to. Navíc do -40 nejsou, v -35 v nich bylo už dost zima i ve třech ponožkách.

Problem s kompakty je jejich rychlost. Proste nez se fotak probudi, zvire je pryc. Kompakty jsou na staticke veci. Staci projit moji galerii. Jsou tam fotky z Raxalpe 31/12. Jakmile chci fotit lidi nebo zvirata uz je problem. ten fotak je proste pomaly. Ale uz se mi do skal nechce tahat velky fotak bo ho nemuzes mit porad pri ruce a jsou to 3kg navic. Pekne jsem se vyskolil pred 2 lety v Dolomitech na ferratech. Prilis tezky batoh a uz sem visel na previse a neslo to nahoru, jen dolu :-D Tak mi kamaradi museli vzit batoh. Proto jsme udelal kompromis maleho polo-profi kompaktu. V 80% vyhovuje i kdyz kvalita neni uplne nejlepsi. Ale fotobanky zatim vzali nektere fotky.

Dalsi problem s kompakty, obzvlast turistickymi je temer nulova moznost nastaveni. Proste jsi odkazan na nastaveni z tovarny. Zkus experimentovat s polo-automatickymi mody. Muj prvni fotak a automaticke nastaveni mi vydrzelo zhruba 30 min foceni. Pak jsem se radsi naucil polo-automat a rict fotaku co chci ne to co on ma jako standartni situaci.

Dalsi vec, ja fotky upravuji jeste v pocitaci. I kdyz to neni moc podstatne, fotobankam vadi opticke vady atd. Proste to musi byt "dokonale".

S vlhkosti je boj. Jaros prisel diky vlhkosti o prsty. A to mel super moderni skelty. Staci nevysusit vlozku uvnitr a je to v prd...

Kanada je jen kuze, nema zadne vystelky co odvadi vlhkost. Ja si koupil zimni boty aspon o cislo vetsi a muzu do nich dat aspon 2 tluste ponozky nebo kombinaci tenkych a tlustych. Ale uz sem dlouho nebyl venku delsi donu. VZdycky jednodenni az dvoudenni vylety. Jinak zbytek lehke gore-tex. Univerzal boty proste neexistuji.

úte 08.01.2013, 23:43

Jo máš pravdu s focením. Trochu si taky hraju, mám Fuji finepix s 7000. Už je to starší model ale fotí pro mý účely zatím přijatelně. Úpravy už moc nedělám, příp v zoneru nebo gomu. Ale obdivuju každýho, kdo si s tím umí vyhrát. Vidím, že se budu mít čemu přiučit.

Hele, byl jsem na Radkově přednášce z poslední výpravy na Annapurnu. Tam se člověk dozví věcí. Je vážně dobrej a hlavně žádnej suchar. Ale ty černající prsty v různých stádiích rozkladu co ukazoval, no to je jen pro silný povahy a žaludky. On to bral s humorem, měl z toho tak trochu prdel.

No boty mám dostatečně velký jen ty zimní, do těch se vejdou troje tlustý ponožky. Ale vlhkost problém je, řeším tak, že mám vložky v noci na nohou ve spacáku. Jenže posledně jsem si nevzal náhradní ponožky, trochu to podcenil a v noci se probudím a necítím prsty na nohou. Ale stačilo to rozhýbat tak pohoda. Zatím musím zaklepat, žádná omrzlina.

Zato ve spacáku nesmí být člověk líný a když se zvedne vítr tak zalézt do žďáráku. Nevyplatí se čekat až začne být zima.

Jo je to super v zimě. To se jeden naučí o problémech jen nekecat a nečekat až se vyřeší samy. V horách holt platí Zákon s velkým Z a ne zákony a poučky. (jak mi jednou napsal Cef, hehe) že Cefe?

Jo když fouká kolem 100 km a je pod -10 tak je to někdy rychlý. Ale na nohy je to zas jedno, tam nezáleží na větru ale jen na teplotě.

stř 09.01.2013, 00:40

(David)

Petr píše:
Jo máš pravdu s focením. Trochu si taky hraju, mám Fuji finepix s 7000. Už je to starší model ale fotí pro mý účely zatím přijatelně. Úpravy už moc nedělám, příp v zoneru nebo gomu. Ale obdivuju každýho, kdo si s tím umí vyhrát. Vidím, že se budu mít čemu přiučit.

Hele, byl jsem na Radkově přednášce z poslední výpravy na Annapurnu. Tam se člověk dozví věcí. Je vážně dobrej a hlavně žádnej suchar. Ale ty černající prsty v různých stádiích rozkladu co ukazoval, no to je jen pro silný povahy a žaludky. On to bral s humorem, měl z toho tak trochu prdel.

No boty mám dostatečně velký jen ty zimní, do těch se vejdou troje tlustý ponožky. Ale vlhkost problém je, řeším tak, že mám vložky v noci na nohou ve spacáku. Jenže posledně jsem si nevzal náhradní ponožky, trochu to podcenil a v noci se probudím a necítím prsty na nohou. Ale stačilo to rozhýbat tak pohoda. Zatím musím zaklepat, žádná omrzlina.

Zato ve spacáku nesmí být člověk línej a když se zvedne vítr tak zalézt do žďáráku. Nevyplatí se čekat až začne být zima.

Jo je to super v zimě. To se jeden naučí o problémech jen nekecat a nečekat až se vyřeší samy. V horách holt platí Zákon s velkým Z a ne zákony a poučky. (jak mi jednou napsal Cef, hehe)

Jo když fouká kolem 100 km a je pod -10 tak je to někdy rychlý. Ale na nohy je to zas jedno, tam nezáleží na větru ale jen na teplotě.

Ja jsme radsi v terenu jak u pocitace, ale potrebuji maximalni kvalitu. Takze nefotim JPEG, ale RAW. Mam to uz naucene tak, ze kdyz to nesprasim hned pri foceni. Tak mi trva cca 2min jedna fotka. Coz je stejna doba co bych si s tim musel hrat v terenu a prisel o svetlo co trva treba jen sekundy. Ono zalezi co cekas od foceni. Ja zacal turisticko/dokumentacni foto. To me prestalo bavit, protoze se podivas na fotky kolem a vsechny jsou stejne. Tak jsem se zacal ucit od mistru svetla. Postupem casu jsem se do toho dostal. Naucis se pravidla, aby si je mohl porusovat. Neni to o technice. Foceni je umeni, jde to ze vnitr. Z neceho mas dobry pocit. Tak to zhlednes, obejdes a nebo s tebou spolupracuje matka priroda a vyfotis. Taky me prestalo bavit nosit domu stovky fotek a pak vyhazovat ty o nicem. Naucil jsem se fotit proste jen to nejlepsi a ted nemusim moc probirat. Jen obcas je obtizna scena, tak je treba si s tim pohrat. Jedine u ceho travim cas je priprava pro osvit/tisk. Na fotce o velikosti 50x70cm uz je vse videt. Jen pro zajimavost...za vikend jsem nafotil treba 1000 fotek. Z toho v pocatcich sla min. polovina do kose. Dneska bych vyhodil 95% z toho, protoze na tech fotkach nic neni :-D Jestli te to bavi, tak si hraj.

Mas nejakou galerii?

Radek je dobre borec. Kdyz jsem mel jeste facebook, tak sem sledoval ty jeho prsty. Drsne, ale poucne. Staci tak malo. Reinhold Messnet prisel taky o prsty a o bratra. To je dan za odvahu proti prirode. TO je stejne jako kdyz jsme delal sjezd na horsky kolech nebo motokary a nebo zavodni auta. Vis do ceho des a co se muze stat. S tim musis byt od zacatku srovnany, jinak to prijde drive nez cekas. Jeden z legendarnich jezdcu rally Ari Vatanen kdysi rekl "Kdyz sedam do auta vzpominam jak je zivot nicotny. Muze to byt naposled." Mel velmi tezkou nehodu a trvalo mu 18 mesicu se z toho dostat. TO je rozdil mezi hvezdama a kecalama. Je jedno co se stane, hvezdy se vzdy vrati na nebe aby znovu zarili. Doufam, ze da jeste K2 aby mel korunu Himalaji.

Ono je nejlepsi si vse vyzkouset sam, kdyz mas selsky rozum tak je to lepsi jak veskere znalosti sveta. Ja mam do spacaku bonekanove papuce. Pavlicek psal o obleceni sucheho a na vrch to mokre. Dale doufat, ze to oschne.

stř 09.01.2013, 00:58

Galerii nemám, tak snad časem. Bavilo mě zkoušet sendviče, vyfotit víckrát s různou expozicí, dát přes sebe a pomocí masky použít z každýho co potřebuju. Ale je s tím dost práce. Nebo na noční fotky takhle jen průhledně poskládat snímky ke zvýšení dynamického rozsahu a odstranění šumu.

stř 09.01.2013, 09:20
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 252 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]