Na hlavní stránku  
Právě je čtv 04.12.2025, 00:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 252 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Další
Autor Zpráva
 Odkaz na příspěvek Re: Přežití v extrémních podmínkách, horolezectví

Reputace: +1217
Ale jo, nepatri, mas pravdu, me to akorat odmala nevimproc bavi (veci okolo litani):).
Uz podle toho jaka rychlost je pri narazu smrtelna, ze .. kdyz chodis a behas a do neceho vrazis prezijes to.
Cokoli rychlejsiho je tedy neprirozene pro cloveka (auta, letadla):).

Hodnocení: 0
úte 31.07.2012, 12:59

Reputace: +992
Ale ano, je to pěkný dívat se na cokoliv co umí létat.

stř 01.08.2012, 10:26

Zajímavý článek ohledně přístupu české společnosti ke sportu.

http://aeronoviny.cz/2012/07/31/interpe ... sportovcu/

Souhlas že takový věci jsou pro ČR ostuda. Ovšem lze k tomu ještě dodat: páni letci, hleďte si svých tahanic o peníze a nenavážejte se do horolezců. Jsou to mnohem větší sportovci než vy všichni dohromady.

stř 01.08.2012, 10:50

Jsem to necetl do podrobna, nestiham vsecko cist, jen jsem to prelit ocima:).
Ale jo, je to ostuda pro tento nas kapitalisticko-komunisticky hybrid (spis paskvil) co tu zavladnul.
Dal to neresim:).

stř 01.08.2012, 12:12

Další nástroj pro přežití v přírodě - sekera

...odstraněno

Tuhle jsem vyrobil ze starý kolejnice, po zakalení docela tvrdá ocel, hřebík přesekne jako nic. Dnes kováři vyrábí sekery proražením otvoru pro topůrko a vykováním ostří. Staří slované jí vyráběli i přehnutím pásu a svařením - kovářským svarem. Tady je použita poněkud modernější technologie, svářecí trafo. Ovšem nejde to jen tak, svařovat se musí za červeného žáru aby se to nezakalilo, jinak by svar nejspíš prasknul.

Slovanská sekera - lehká s úzkým ostřím a dlouhým topůrkem (mělo by mít cca metr délky, ta na obrázku však z důvodu praktičnosti jen 60 cm) se v naší historii zachovala dodnes, v současnosti už jen jako valaška. Málokdo z valachů ví, že jejich zdobená sekerka je původně obávaná středověká zbraň slovanů. Používala se jako jednoruční, do druhé ruky pak dřevěný štít.

Naposledy upravil Petr dne pát 05.04.2013, 09:16, celkově upraveno 1

+Cef, +Lenuška, +Panda Hodnocení: +3
čtv 02.08.2012, 10:14

Teda dát výprask medvědovi, to už je docela odvaha. Valaši v Karpatech to asi nemají snadný.

http://www.youtube.com/watch?v=wr5b8Op3 ... r_embedded

* video je pro myslivce, kdo nechce vidět ulovená zvířata, ať si ho nepouští

Hehe, myslel jsem že valaška je jen na vlky a ne na medvědy. To je dobrý. Men méďa byl asi rád že vůbec vyváznul, i když asi ne se zdravou kůží.

pát 21.09.2012, 12:43

Hehe, mám nový sport, aneb Stezkami kamzíků a kozorohů. Dva dny jsem se ubíral jejich cestičkami v Alpách, je to ale divočárna kudy lezou. Obdiv k tomu co jsou schopni zdolat - skákat 2m vysoko normálka, kopýtky se udrží i na větvích kleče, a ty uzoučký římsy po kterých cestují.... Jen na sutě mě nedostali, to už je moc. Jejich lezecký schopnosti jsou mimořádný, fantazie že to zvládnou bez rukou a cepínu.
Na noc tak zavedli na planinu kde večer při sluníčku koupel v jezírku, nádhera, v noci pak mrzlo až praštělo, ráno do toho napršelo takže pěkně ledový krunýřek na spacáku. Super, nemělo chybu. Druhý den nekonečný bludiště klečí a slézání propastí. Ale úspěšně zpět v civilizaci.

Jinak nutno uznat že naši němečtí a rakouští sousedé jsou velmi příjemní a pohostiní lidé. V německu se loučili česky když slyšeli že czech republic, rakušani zas nabízeli odvoz nebo i ubytování u nich doma (jestli jsem té slečně dobře rozuměl). A to jsme komunikovali výhradně u nich neoblíbenou angličtinou.
No asi je to u nich trochu senzace potkat horala s plnou polní a cepínem v ruce. Oni chodí výhradně nalehko s hůlkami a spí po hotelích. Ale sympaťáci jsou to. Jen po příjezdu do města rozčarování, zase ti lidé bez života, úplně jiný než v horách.

Naposledy upravil Petr dne pát 05.04.2013, 09:16, celkově upraveno 1

+Cef, +Lenuška, +jardeur Hodnocení: +3
ned 30.09.2012, 17:49

Mesta jsou zlo, jsou to mista plna "mrtvol", jak by rekl klasik:). Nevim vubec co jima chtel basknik rict:).

ned 30.09.2012, 19:27

(Lenka)

Reputace: +839
Jo, v rakouských Alpách si vždycky užívám to jejich "kryskotování"... Nejdřív jsem z toho byla trochu vyplesklá, když se na cestách každý zdravil, ale pak mně to začalo bavit a zdravila jsem jako o život každého... :-)

ned 30.09.2012, 23:58

Jojo, ale zdravím zásadně anglicky. Tak alespoň každý ví jak na tom se mnou je. Taky hodně dělá když člověk cestuje sám, to se s vámi dá do řeči každý. Když je lidí víc tak už je tam spíš bariéra, je to o něčem jiným.

Hehe, dobrý je když se takhle pokoušíme komunikovat angličtinou a posléze zjistíme že oba češi. :-D

pon 01.10.2012, 02:20

(Lenka)

já se naštěstí německy domluvím, a oni podle přízvuku hned poznají, že na mne nemůžou vyrukovat s dlouhými souvětími :mrgreen:
ale pravda je, že když mluví anglicky, tak raději přejdu do AJ. To máme pak oba stejný handicap :hyper: necítím se pak jako blbec, protože většinou mluví hůř než já...
Tady v Praze je to něco jiného. Při smlouvání obchodu s německy mluvícími nedám najevo, že jim rozumím, oni se mezi sebou domlouvají v němčině, a já mám výhodu, že vím, co na mne pytlíkujou (:-) . Takže když třeba řeknou: no, ještě to zkusím, ale už je to dobrá cena, tak vím, že už nemusím couvat:-). Při větším množství pro galerii nebo výstavu se většinou už smlouvá... jinak nesmlouvám. Dám cenu a ber nebo neber :evil:

+Petr Hodnocení: +1
pon 01.10.2012, 09:04

(Mirek, admin)

Reputace: +1726
Petr píše:
Jojo, ale zdravím zásadně anglicky....
Když na ně jdeš "Hello!", mohli by si myslet, že hledáš telefon.

pon 01.10.2012, 12:59
Profil Zobrazit autorovy stránky

:lol: Tak na ně jdu a nemyslí.

pon 01.10.2012, 18:04

To je šílený! Ty zvířata jsou na hrázi jak přilepený. 8-o

http://www.ruralramblings.com/alpine-ib ... ingino-dam

čtv 04.10.2012, 15:31

(Mirek, admin)

Reputace: +1726
Takhle bych to chápal už víc:
Příloha:
kamzici_polovacka.jpg
kamzici_polovacka.jpg [ 51.1 KiB | Zobrazeno 9453 krát ]

+Petr Hodnocení: +1
čtv 04.10.2012, 15:48
Profil Zobrazit autorovy stránky

Jo takhle to dává víc smysl. :lol: Jen že to nejsou kamzíci ale kozorožci. Mají i přes metrák váhy, pořádný mackové.

čtv 04.10.2012, 15:55

Petr píše:
To je šílený! Ty zvířata jsou na hrázi jak přilepený. 8-o

http://www.ruralramblings.com/alpine-ib ... ingino-dam
Tak to je teda narez, ze to nema havet strach ze to spadne !:) No .. nema :)))).
Jsou proste dokonaly v tom co maji umet :-).
------------
Pando, Ty ses prece ale takovej bembela, bych Te chtel videt na jejich miste:).
Kdyby Te tam nekdo vysadil, bys sedel jak prilepenej na miste nez bys dostal krec a pak spadl jak zrala hruska :).

čtv 04.10.2012, 19:07

Konečně jsem si vyzkoušel, že i v mrazu jde fungovat bez jídla. Je to i lepší v tom, že k ránu nezačne být ve spacáku zima. Normálně když dám večer jídlo, tak je mi nejdřív horko a k ránu zas chladno, zatímco takhle tělo vyrábí tepla stále stejně a teplota je stabilnější. Stejně toho víc jak polívku 2x denně obvykle nedám, energie je potřeba jinde než na trávení když putujete celý den po horách.

Taky pár dalších poznatků, jako že opravdu není radno podceňovat navlhnutí a vzít si vždy rezervní ponožky. :-) To se nevyplatí podcenit ani v pouhých deseti pod nulou.

A dále, že každý kdo netrénuje a nepůstuje, je slabým článkem řetězu. Lidi obvykle po energetický stránce stojí za starou bačkoru, čakry nefungujou, zkrátka jim dojde energy a nemůžou dál. Nemluvě o natažení vazů a podobně.

Naposledy upravil Petr dne pát 05.04.2013, 09:17, celkově upraveno 1

pon 03.12.2012, 11:21

(Lenka)

můžu potvrdit, že příjem potravy na trénovaného člověka nemá zase až takový kladný vliv, jak si lidi myslí. Klidně zajedu 60 km v ostrém tempu na lačný žaludek, a stíhám lidi, kteří se ráno "nadlábli". Po 30-tém km jim docházejí baterky a já pořád můžu... :mrgreen:
S těmi čakrami nevím jak to je, ale snad je mám v pořádku, když stále udržuju jógovým cvičením ohebnost páteře. S napnutými koleny ve stoje položím dlaně na zem a ještě mám pokrčené ruce. Souvisí to nějak s uvolňováním čaker? Snad ano. V učebnici jógy jsou přímo poznámky, které čakry jaká ásana otevírá a zprůchodňuje, všechny jsou v souvislosti s ohebnou páteří...ale co je na tom pravdy nevím... :-)

pon 03.12.2012, 13:40

Nepovažuju se v tomhle za nějakýho znalce, ale řekl bych že jóga a různý techniky jsou spíš jen takový berličky a pomůcky. Pro mně je rozhodující že mám i při námaze delší dobu bez jídla stále dost energie na kterou se můžu spoléhat. A to ani nedám ruce na zem s napnutými koleny. :-D

pon 03.12.2012, 14:11

(Lenka)

Tak to by potvrdilo mou zkušenost, že když jsem před léty měla asi rok a půl výpadek v józe, nemělo to na energii žádný vliv. Jen mne začalo bolet v zádech >:-)

Jo a s tím teplem- jím mnohem méně než můj přítel, a k ránu si on strká ke mně pod deku nohy, jelikož prý tam mám jako v sauně... :dance: Většinou bývají ženy zimomřivé, já mám tepla dost...

pon 03.12.2012, 14:24

Lenuška píše:
Jo a s tím teplem- jím mnohem méně než můj přítel, a k ránu si on strká ke mně pod deku nohy, jelikož prý tam mám jako v sauně... :dance: Většinou bývají ženy zimomřivé, já mám tepla dost...

:lol:

pon 03.12.2012, 14:35

Reputace: +93
Lenuška píše:
Jo a s tím teplem- jím mnohem méně než můj přítel, a k ránu si on strká ke mně pod deku nohy,

My tomu rozumieme. :ok:

pon 03.12.2012, 16:00

Jo, rozumime, taky obcas neco k zene strkam rano pod deku :). (i nohy)

úte 04.12.2012, 10:46

(David)

pestrá strava dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny pozor kouše!
Reputace: +107
Dobry den, narazil jsem na stranku pust.cz , ktera uz neni aktivni a mam par dotazu.

Vedecke teorie a sportovni lekari doporucuji odpocinek mezi treninkem min 36h z duvodu regenerace kloubniho aparatu. Je to jen marketing farmaceutickych firem prodavajici sportovni chemii? Potrebuje telo nejake specialni doplnky ke zpomaleni degenerace kloubu?

Je mozne zvladat intenzivni treninky s normalnim jidlem bez zadnych polosyntetickych bilkovin, vitaminu atd?

Jsme horolezec a intenzivni beh zvladnu kazdy druhy den. Beznym tempem muzu behat kazdy den kolik chci kilometru.

Otazka pro Petra, to chodite po horach nebo lozite po horach bez jidla? Bydlim v Rakousku, pokud by jste mel zajem lozit/chodit po horach spolecne.

Zil jsem nezdravym zapadnim zivotem ve Velke Britanii a snazim se ted dostat zpet do formy. Proto jsem se zacal zajimat o ocistu tela k lepsim vykonum. Cetl jsem knihu od Dahlkeho - Nemoc jako cesta a nasel spousty priznaku na svem tele. Jen se mi nedari uplne praktikovat lecbu momentalne.

Viz. horolezectvi. Da se lozit v temer cemkoliv zalezi co chcete vylezt a jak rychle. Bussines modernich materialu prinasi max. vykon pri minimalni vaze coz stoji spousty penez. Castecne vyuzivam modernich materialu, ale i ty se daji prizpusobim "zastaralym" technikam. JInak se snazim drzet cisteho alpskeho stylu lezeni s minimem umelych pomucek. Ale troska moderniho zla neni spatne. Preci je lepsi nosit 5kg vybaveni, jak 20kg vybaveni ;-)

Problem v dnesni dobe je sehnat spolulezce jak pozoruji po nekolika letech neaktivniho lezeni.

Ad predtuchy lavin atd...mam to podobne. "Logicky" vysvetlitelne je, ze mozek prijima miliardy informaci svymi "senzory". Na vedome urovni je si clovek vedom jen velmi mala a to z ceho ma spatny pocit tomu se vyhyba. Kdyz lezu po horach nebo jedu v aute zavod nebo na kole, nastanou jiste situace kdy mi mozek rika "neco je spatne" To je intuice/predtucha nashromazdenych informaci/zkusenosti za leta zivota a podvedomi se ti snazi rict, ze to je nebezpecne. Kdyz mam tyhle pocity/vidiny/predtuchy a maji opodostatneni, tak je vzdy posloucham a to mi uz nekolikrat zachranilo zivot.

"The devil is in detail." Andy Groove, Intel

"Strach neni realny, strach je vyplod tve mysli. Ale nebezpeci je realne."

"Kde je vůle, tam je i cesta." -- Gaston Rébuffat

"In necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas."

ned 06.01.2013, 13:45
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

hajes píše:
Dobry den, narazil jsem na stranku pust.cz ,...

Zdravím, jestli nevadí, klidně si můžeme tykat. Na těch 36 hodin nevěřím, ale na druhou stranu je třeba občas pauza, jinak člověk přetrénuje. Sportovní chemii ani žádné doplňky ani vitamíny nejím. Jen normální jídlo a jediným lékem je mi půst. Ale nepovažuju se za sportovce co intenzivně trénuje. Dělám to pro radost z pohybu.

Na hory si jídlo beru a zpravidla ráno a večer uvařím polívku. Ale někdy dojde na jídlo jen jednou za den, když nedovolí okolnosti. Hlavně si dávám pozor abych si nesplácal žaludek, moc toho při pohybu nepobere, lepší méně než více. Den bez jídla v pohybu není až tak problém.

Rakousko jsem si vloni oblíbil tak se můžeme klidně domluvit, jasně. Jsem spíš na VHT, s lanem umím jen základy potřebný k záchraně z ledovcový trhliny.

Ohledně léčby - věřím v půst. Jestli chceš, najeď na Pavlův půstovní kalendář. Jestli to dotáhneš na 21 dnů, budeš mít o zdraví do konce života postaráno, budeš už vědět jak na to.

Taky nejsem zásadně proti moderním materiálům. Jen je nepovažuju za nutný, nejsem profesionální horolezec. Chodím po horách jen pro zábavu a trénink. Je to holt byznys a je snaha nás přesvědčit že bez toho nejdražšího si nemáme troufnout do hor.

Rád se přidám, alespoň se něčemu přiučím. :-) Jestli sem občas mrkneš, pošlu SZ než do Rakouska pojedu nebo pojedeme. Kdyžtak se taky ozvi.

Nevím jestli ještě letos v zimě do Alp - chtěl jsem zkusit hřebenovku (sněžnice, mačky) v Berchtesgadenských alpách po skialpinistických trasách - na pár dnů, zabivakovat nahoře. Ale přeci jen jsou tu blíž Krkonoše a když přituhne taky je tam sníh a zima. Každopádně někdy v létě ledovcovou turistiku.

Jo jasně, svý intuici je dobře věřit, to máš pravdu. Když je z něčeho blbý pocit, je lepší se tam nepouštět. Nebezpečí je reálné a strach by měl napovídat kde se nachází.

ned 06.01.2013, 16:21

(David)

Tykani mi nevadi, na zapade jsem odvykl Vykani. Tam si vsichni tykaji :o)

Ja se snazim jist minimalne upravovane potraviny. Nejvic se mi libi Cinska medicina a filozofie, takze kolem toho se vetsinou tocim.

Vetsina profi horolezcu leze tzv. na spek :-D I kdyz posledni dobou se ji energo gely. To je nejmensi zlo co obcas taky pouzivam. Vetsinou jim pres den kondenzovane mleko v tubach. Serpove "ji" caj s jacim mlekem a maslem a na to vydrzi cely den bo je to energeticka bomba. Jak rika Radek Jaros, jak nemas energii zhasnes jako svicka.

Pridal jsem kontakt do profilu, nevim jestli je to videt. Jsme na ICQ, Skype a dalsi zverstva moderni doby, krome fcebooku ktery jsem radsi zrusil :o) Urcite si dame vedet. Ja jsem momentalne kousek od Semmeringu a hory mam za rohem. Hadam, ze nekde budes z Cech. Berchtesgaden je idealni a nejblizsi oblast. Tam jsem chodil minuly rok po navratu ze Skotska. Ale nemel jsem moc casu to vse projit. Mel jsem jen 3 dny z toho 2 sny jsem se venoval kamaradce u ktere jsem bydlel a 1 den jsem stihl pochodit hreben kolem Kehlsteinhause. Ja jsem puvodem od Brna, ale vikendy jsem stejne v horach. Bud klettersteigy/ferraty a nebo proste jen VHT.

Pristi rok jsou v planu vystupy Matterhorn, Grossglockner atd. Vzhledem k tomu, ze uz dnes nikoho moc neznam. Tak budou placeni profi bergfuhreri. POkud by jsi mel zajem, nejvyssi hora rakouska neni tak tezke lezeni a pruvodce stoji 270€ pro 1 a v pripade dalsich lidi to je +10% navic ideal lanove druzstvo 3-5 lidi vyjde na 150-75€/osobu.

Pust urcite zkusim, je to zajimave. Kdyz sem mohl nabrat 15kg behem pul roku behem nezdraveho zivota na zapade. Tak musi jit i opacny extrem.

Momemntalne je tady v horach jaro, nahore je snih snad jen na ledovcich a nebo v kralovstvi vecneho snehu. POkud je slusne pocasi da se chodit i ted.

ned 06.01.2013, 16:40

hajes píše:
Pust urcite zkusim, je to zajimave. Kdyz sem mohl nabrat 15kg behem pul roku behem nezdraveho zivota na zapade. Tak musi jit i opacny extrem.
Nazdar horolezce c. 2 (dalsi zalesaku) :).
Na co potrebujes pul roku ? 15 kg sundas za 21 dni az to budes umet:).

ned 06.01.2013, 17:06

(David)

Cef píše:
hajes píše:
Nazdar horolezce c. 2 (dalsi zalesaku) :).
Na co potrebujes pul roku ? 15 kg sundas za 21 dni az to budes umet:).

zdar. za pul roku sem to pred lety nabral :-D Ted se vracim do vrcholove formy, ale zjistuji ze uz to nejde jako za mlada :-D A 95kg se tezko nosi po skalach ;-) Tech 80kg bylo lepsi pro lozeni :o)

Uz studuji jak na lecbu. Nasel jsem pricinu, ted ji jen musim odstranit. Zatim se mi to nedari.

ned 06.01.2013, 17:12

Glockner a okolí klidně, ale bez průvodce. Do počtu se vždy někdo sežene. Matterhorn si netroufám, v tý oblasti mám zálusk na Monte rosu - resp. její vrcholek Nordend. Ten se nám vloni nepodařilo, nevyšlo počasí, napadnul metr čerstvýho sněhu.

Jinak jedu taky na špek. :-D Ale spíš čaj a kuskus.

Bydliště čechy, takže severní alpy jsou nejblíž.

ned 06.01.2013, 17:35
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 252 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]