Na hlavní stránku  
Právě je čtv 04.12.2025, 01:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Odkaz na příspěvek Joga pri pôste

Reputace: +14
Prvú techniku používam bežne a použil som ich aj v čase pôstu, druhá je pre mňa nová, našiel som ju práve na nete, vyskúšal iba pred 15minútami a účinky sú zaujímavé, možno práve pre takých, ako som ja, ktorým býva občas počas pôstu zima.

Uddiyana Bandha
Stoj rozkročný na šírku ramien. Urobiť predklon s rukami opretými o mierne pokrčené kolená a pomaly vydychovať vzduch z pľúc až do chvíle, kedy je čo vydychovať. Vydýchnuť treba úplne všetko a v tomto momente dych zadržať. Vtiahnuť brušnú dutinu dovnútra pomocou svalov. Vťahovať pokiaľ je nám to príjemné. Vtiahnuť môžeme brušnú dutinu najskôr dovnútra a potom ešte mierne nahor k hrudníku. Vydržať, koľko nám je príjemné a následne brušnú stenu opatrne pomaly uvoľňovať, pričom stále ešte nedýchame. Nadýchnuť sa pomaly až potom, čo sme brucho úplne uvoľnili. Cvičiť môžeme najskôr raz a krátko, ako nám to dovolí nedýchať. Neskôr 3-5krát s malými prestávkami na upokojenie dychu s postupným predlžovaním vtiahnutého brucha.

Ujjai Pranayama
Ujjai je špeciálna dychová technika. Ide o metódu, ktorá vám dáva kontrolu, prístup k Práne (univerzálnej životnej energii). Vďaka ujjai sa telo silno zahrieva, zlepšuje sa cirkulácia, okysličenie organizmu, telo sa detoxikuje, zbavuje prebytočných tukov. Ujjai pomáha upriamiť myseľ na prítomný moment.
Prevedenie:
V hrdle máme určitý sval, ktorý uzavrie našu dýchaciu trubicu, keď pijeme alebo prehĺtame. Tento sval však vieme používať aj bez toho, aby sme jedli (používame ho napríklad, aj keď chceme dychom cez otvorené ústa orosiť napríklad zrkadlo a vydáme tak zvuk podobný dlhému písmenu „H“ – Ujjayi dych je presne to isté, ale cez zavreté ústa). Keď tento sval zovrieme na polovicu, bežné množstvo vzduchu na naplnenie pľúc prejde cez „menšiu štrbinu v hrdle“ pomalšie a dych prirodzene natiahne. Takisto náš dych dostane ešte jeden rozmer – jemne syčiaci zvuk. Pomalý nádych a výdych cez nos, obe aj nádych aj výdych s týmto zvukom sa nazýva práve Ujjayi Pranajama. Tento štýl dýchania musíme aplikovať počas celej doby cvičenia Ashtanga jogy. Je to veľmi hrejivý a energizujúci štýl dýchania. Dýcha sa vždy iba nosom. Dýchanie cez ústa ochladzuje naše telo a vysychá nám v hrdle.

Zvuk dychu je veľmi dôležitý. Počúvame ho počas celej doby cvičenia a ten nám dáva odpoveď na kvalitu nášho cvičenia. Vieme ním rozpoznať či sme pripravení ísť na ďalšiu pozíciu. Takisto jeho počúvaním a neustálym kontrolovaním jeho hĺbky upriamujeme časť svojich zmyslov z okolitého sveta do vnútra (Pratyahara)

Dĺžka nádychu a výdychu by sa mala rovnať a medzi jednotlivými fázami nezadržiavame dych. Dýchame vždy iba do pľúc, teda do hrudného koša, nikdy nie do brucha. Každý nádych vedieme až hore pod kľúčne kosti. Náš hrudný kôš nádychom rastie a rozpína sa do všetkých smerov. Hore, dole, do strán, dopredu, aj dozadu. Hlboký dych však neznamená nadýchnuť sa najviac, ako vieme a potom vydýchnuť, ale naopak, vydýchnuť do úplného dna a spraviť priestor pre ďalší nádych. Ujjayi Pranayama je hrejivý štýl dychu, poháňa náš vnútorný oheň.

Hodnocení: 0
pát 24.02.2012, 15:26
 Odkaz na příspěvek Re: Joga pri pôste

Máme taký prístroj, na ktorý sa človek postaví, pripúta si nohy a polohou rúk, teda zmenou ťažiska sa začne vyvažovať najskôr do polohy akoby v leže na chrbte a potom ďalej tak, že nohy sú postupne vyššie a vyššie, až do konečnej polohy, kedy visí, ako netopier. Včera, pri nejedení a teda uvoľnených vnútornostiach som prvý krát cítil svoje orgány v brušnej dutine, ako mi tlačia svojou váhou na bránicu pod hrudníkom. Bolo to príjemné, ani sa mi nechcelo zliezť z prístroja. Možno by sa to dalo praktikovať i cez polohy tzv. sviečky, či stoj na hlave. Komu by to robilo problémy, môže vyskúšať Viparitu karani, veľmi dobrá pohodová poloha a vraj sa pri nej dokonca mladne. :-)

sob 25.02.2012, 12:38

Reputace: +1217
Bebe píše:
Máme taký prístroj, na ktorý sa človek postaví, pripúta si nohy a polohou rúk, teda zmenou ťažiska sa začne vyvažovať najskôr do polohy akoby v leže na chrbte a potom ďalej tak, že nohy sú postupne vyššie a vyššie, až do konečnej polohy, kedy visí, ako netopier.
No a kde mas fotku pristroja clovicku ? Sup, sup, sem s ni honem:))).

sob 25.02.2012, 18:19

(Mirek, admin)

Reputace: +1726
Takhle vypadá:
Příloha:
bungee.jpg
bungee.jpg [ 35.64 KiB | Zobrazeno 8115 krát ]

Naposledy upravil Panda dne pon 27.02.2012, 11:51, celkově upraveno 1

sob 25.02.2012, 21:41
Profil Zobrazit autorovy stránky

Tak zase takovy adrenalin Miro nepotrebuju:)), na to mi staci bernak se sockou a zdravkou a hnou mi zluci kazdorocne, kdyz mi seberou pulku z toho co vydelam. :remorse:

ned 26.02.2012, 12:06

Cef píše:
hnou mi zluci kazdorocne, kdyz mi seberou pulku z toho co vydelam.

Byť Tvojou žlčou, tak si želám jediné, aby si platil s radosťou a vďakou.. :-D

pon 27.02.2012, 10:30

Presný názov je autotrakčné lehátko, nájdete to na nete, ale pre istotu prikladám obrázok..

Přílohy:
lehatko01.jpg
lehatko01.jpg [ 228.73 KiB | Zobrazeno 8119 krát ]
pon 27.02.2012, 10:40

Bebe píše:
Byť Tvojou žlčou, tak si želám jediné, aby si platil s radosťou a vďakou.. :-D
Ale vsak jo, jsou horsi veci nez statni zbojnici (valky napriklad), nestezuju si dokud mi nechaji na strechu nasd hlavou, nejake jidlo a teplo v zime abych nezmrzl pod mostem :-) .
---------------
Heee to je dobry, nekoho napadlo dat lehatko do metrove vysky, super. Mam podobne, kdyz na nem ruzne krcim koncetiny, taky se preklapim, ale jen nizko nad zemi.
Udelam si k nemu z trubek metrovy lesenicko, hura:))).

pon 27.02.2012, 11:30

(Mirek, admin)

Reputace: +1726
Cef píše:
...nejake jidlo a teplo v zime...
K čemu jídlo? To příští zimu už přece nebudeš potřebovat. A teplo také ne, dechouš je odolnější proti chladu.

pon 27.02.2012, 11:54
Profil Zobrazit autorovy stránky

Mirek píše:
Cef píše:
...nejake jidlo a teplo v zime...
K čemu jídlo? To příští zimu už přece nebudeš potřebovat. A teplo také ne, dechouš je odolnější proti chladu.

Miro - mas moji reakci u sebe v podpisu, bych se jen opakoval:)). Neee, neplanuju to na dny presne ani nahodou:).

pon 27.02.2012, 12:03

Reputace: +84
milý Cefe s FU te chapu,,,kazda navsteva je ponekud demotivacni ))))
uz snad 10 let rikam , ze na svete se bojim jen doktoru a financniho uradu )))

pon 27.02.2012, 12:11

Cef píše:
Bebe píše:
..aby si platil s radosťou a vďakou..
Ale vsak jo, jsou horsi veci nez statni zbojnici (valky napriklad)

V tom teda veľký rozdiel nevidím. Buď niečo robím s láskou, alebo odporom. Ak niečo od mňa odchádza s odporom, s akými dôsledkami sa to potom môže vracať späť? Aký odpor musím prekonať sám, aby som sa k nim opäť dostal?
Ak platím, vzdávam sa s radosťou a láskou časti svojich príjmov, aby sa mohli s rovnakou láskou vrátiť späť. Požehnám im, aby slúžili dobrej veci, pomohli ľuďom, ktorých ani nepoznám, vykonali veľa dobra a vrátili sa ku mne aj so svojimi kamarátmi. Človek vytvoril peniaze k obrazu svojmu. Čo si o nich myslíme a aký máme k nim vzťah sa pretavuje do našej finančnej situácie. Nie je to ťažké. Pri akomkoľvek výdavku si treba povedať v duchu napríklad toto: "Choďte s láskou, konajte dobro a povedzte svojim kamarátom v šírom svete, nech sa ku mne vrátia."

pon 27.02.2012, 16:38

Bebe, Ty jses zvlastni clovicek, veris ?
Ale budes mit asi pravdu z pohledu priciny a nasledku (karmy):).

pon 27.02.2012, 16:48

Reputace: +4
Bebe píše:
Cef píše:
Bebe píše:
..aby si platil s radosťou a vďakou..
Ale vsak jo, jsou horsi veci nez statni zbojnici (valky napriklad)

V tom teda veľký rozdiel nevidím. Buď niečo robím s láskou, alebo odporom. Ak niečo od mňa odchádza s odporom, s akými dôsledkami sa to potom môže vracať späť? Aký odpor musím prekonať sám, aby som sa k nim opäť dostal?
Ak platím, vzdávam sa s radosťou a láskou časti svojich príjmov, aby sa mohli s rovnakou láskou vrátiť späť. Požehnám im, aby slúžili dobrej veci, pomohli ľuďom, ktorých ani nepoznám, vykonali veľa dobra a vrátili sa ku mne aj so svojimi kamarátmi. Človek vytvoril peniaze k obrazu svojmu. Čo si o nich myslíme a aký máme k nim vzťah sa pretavuje do našej finančnej situácie. Nie je to ťažké. Pri akomkoľvek výdavku si treba povedať v duchu napríklad toto: "Choďte s láskou, konajte dobro a povedzte svojim kamarátom v šírom svete, nech sa ku mne vrátia."

Bebe má pravdu, vice meně s ním souhlasim tak by to mělo být, akorat je to těžké s laskou odvadět daně, když člověk všude kolem sebe vidi jak se to v miliardach rozkrada a tudiš ten dobry umysl je malý.. :(

pon 27.02.2012, 20:19
Profil ICQ

Reputace: +84
tak ja myslim ze kdyz je nekdo ukradne,,a pak si za ne koupi vysnene auto,,,tak z neho ma radost )))a lasku,,,cili to slo vlastne
na dobre ucely )))))))))))))))

pon 27.02.2012, 23:16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]