Na hlavní stránku  
Právě je čtv 04.12.2025, 00:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva

(Lenka)
 Odkaz na příspěvek Re: Příprava k půstu

Reputace: +839
Já tomu "bez konzervantů" tak trochu nevěřím. Dej si do lednice vlastní vylisovanou šťávu z jablek, a dej vedle tu koupenou. Uvidíš, jak do druhého dne budou vypadat. Ta kupovaná je přinejmenším pasterizovaná. Proč do sebe lít nějakou tekutinu bez enzymů. Šetrně pasterizováno pro mne je totéž, jako pasterizováno. Mrtvá voda se prostě nekazí... Totéž je třeba s kombuchou. Piju denně 1-2 dl vlastnoručně vyrobené. Dříve jsem si ji také občas koupila. Pak jsem našla ve sklepě láhev asi rok a půl starou. Po otevření byla normálně pitelná, nebyla zkvašená, nic jí nebylo. To znamená, že už musela být bez enzymů a kvasinek. Moje domácí kombucha vydrží v lednici maximálně 14 dnů, pak už je moc kyselá. Dochází tam k dalšímu kvašení. Je stále živá. Totéž je s jablečnou či jinou šťávou. Pokud není chemizovaná, neublíží ti, ale nic moc než cukry ti nepřinese. Tak proč ji pít, ne?
A ještě něco: - jsem se nějak rozjela :lol: - vidělas někdy, jak se takové šťávy dělají? já jo. Dělají se z padančat, nikdo se tam s tím moc nepřebírá. Když tam padne nahnilé jablko, nic se neděje. A není jich málo... Dala by sis do vlastní šťávy nahnilé jablko?

Hodnocení: 0
pon 25.06.2012, 09:11

Reputace: +38
Lenuško, já bych si moc přála tu očistu střev...

Proto neřeším enzymy a dokonce i nad možností podivných surovin přihmouřím oko, protože organismus sám velice dobře pozná, co je pro něj dobré. A za tu možnost důkladného výplachu střev bez nutnosti použít klystýr nebo sůl, mi to možná stojí...

A tím jsem si de facto odpověděla asi sama, jestli tato šťáva pro splnění svého účelu ano/ne...

+Panda Hodnocení: +1
pon 25.06.2012, 09:25

Reputace: +1217
Maitri píše:
- ošetřeno pasterizací
Tak co, je to tak odstrašující?
Maitri v te prvni vete mas odpoved - pasterizace je "zabiti" vseho ziveho (tedy i prospesneho) v te stave:).

pon 25.06.2012, 09:57

Nj, Cefe... Ale poněkolikáté zde opakuji, že to není šťáva k pití, ale k pročištění střev místo šanky...

Tzn. je tak odstrašující vypít během 40feastu šťávu z téhle krabice, za účelem potřebného pročištění střev?

Můj původní plán byl ten, že první dny budu pít jen hrušky, právě za tímto účelem... Jenže to bylo jaksi bez efektu...

Ale jak jsem řekla, asi se i právě teď učím poslouchat moudrost těla a pokud mi je z představy šanky a soli intenzivně "blivno" a naopak se při představě pití téhle šťávy cítím s přihmouřeným okem dobře, tak je to asi jasný signál, co je vyžadováno...

Já bych to tolik neřešila, ale potom, co jsem se na nějaký čas dostala na tu úroveň, kde jsem si užívala tu nádheru toho, když je člověk živen bez nutnosti jíst... Tak jak mě to vrátilo na několik dnů intenzivně zpět, až k pečivu a sýrům... Tak tu očistu prostě cítím jako potřebnou...

Teď s těmi šťávami si zase užívám ten pocit, kdy se mi "To" přibližuje znovu a tak se snažím "plout s proudem" a opravdu se naučit vnímat jemné signály těla, místo toho, abych se držela svých přesvědčení o tom, jak by co mělo být, víš.......

M.*

+Panda Hodnocení: +1
pon 25.06.2012, 10:27

(Mirek, admin)

Reputace: +1726
Jo vždyť Maitri ví, že je pasterizovaná, tedy tepelně převařená, aby se nekazila, tedy mrtvá šťáva. Neptá se ale co je nejzdravější pro život, ale zda to je pro pročištění lepší než slaná voda (ke které má odpor) - což si myslím že je. Jistě kdyby měla možnost zvolit si raději čerstvou šťávu, tak by ji zvolila, ale pokud jí situace neumožňuje lepší volbu, tak je to také dobrý kompromis.

pon 25.06.2012, 11:14
Profil Zobrazit autorovy stránky

(Lenka)

Reputace: +839
Vím, že jsem v tom dost nekompromisní, oproti jiným lidem :-)
To bude tím věkem. Už si nechci do těla dávat nic zbytečného, poznala jsem na vlastní kůži, jak se to tam střádá a střádá... :ill:
Už nemám čas na kompromisy, ale chápu, že mladá dívka ho má ještě habaděj [:-} :ok:
Já už si dávám jen čerstvé :juice: ... :-)
a vím proč >:-) ...

Pando ty smajlíky mně ničej, píšu to už jen abych je tam mohla fláknout :remorse: :remorse: :remorse:

pon 25.06.2012, 11:34

Přesně tak, Pando.. Konečně někdo zcela jasně rozumí tomu, co chci vlastně říci...

Takže možnosti jsou dvě. Buď půjdu a zakoupím v obchodě 5l jablečno-hruškové šťávy, která mi už jednou za tímto účelem skvěle posloužila, jenže nikde není zaručeno, že co funguje jednou, bude fungovat i podruhé. A nebo mi zde někdo poradí, jak to udělat lépe s čerstvou šťávou, když se ukázalo, že během odpoledne 3x 0,5l a více není k požadovanému efektu dostačující...

Ty jsi říkal, že to chce větší množství... Jaké asi?

Připadně jsem se ptala, jestli když tu šťávu naředíš vodou... Aby jí bylo více - pro lepší efekt... Tak jestli se to tím naředěním pak nemine účinkem..?

M.*

pon 25.06.2012, 11:36

(Mirek, admin)

Lenuška píše:
Vím, že jsem v tom dost nekompromisní, oproti jiným lidem :-) ...
No ale nemůžeme být až fanatičtí v prosazování vlastních názorů a musíme ponechat ostatním lidem svobodu volby. Člověk pak už může sklouznout ze stavu "nápomocný" do "obtěžující".

Lenuška píše:
Pando ty smajlíky mně ničej, píšu to už jen abych je tam mohla fláknout :remorse: :remorse: :remorse:
:-P ... Tak to si zkus mimibazar :mrgreen:

pon 25.06.2012, 11:41

(Mirek, admin)

Maitri to Ti asi nikdo nezodpoví. Každý člověk má jiné tělo a na každého to funguje jinak. A ani, si myslím, to nikdo běžně takhle neprovozuje aby řekl nějaké své přesné zkušenosti. Takže to budeš muset zkusit sama a zjistit jak Ti to bude fungovat. To jsou jen uvedené možnosti co by se dalo zkusit (protože někomu např. stačí jen ta voda).

+Lenuška Hodnocení: +1
pon 25.06.2012, 11:43

Chm.. Já právě myslela, že zrovna Ty o tom leccos víš, protože jsi zde tu hruško-šťávu doporučoval...

Ale co se dá dělat, není nad vlastní zkušenost.

Resp. ještě dotaz - když piješ jen šťávy a nemáš čistá střeva... Napadlo mě, že se tělo třeba umoudří a samo svolí k nějakému čistícímu kompromisu, přeci jen je to dost dlouhá doba, těch 40dnů a není to úplně jako půst.

Já prostě nevím, co mám dělat. Jsem přesvědčená o tom, že mám stále ve střevech něco, co by tam být nemělo a nenapadá mě, jak se toho zbavit, protože když nejím, tak na záchod prostě nechodím... Ale třeba řeším blbosti. :-(

pon 25.06.2012, 13:27

(Mirek, admin)

Hruškovou šťávu doporučuje Werdin ve své knížce, sám k čištění nepoužívám.

Myslím že všechno čištění je jen otázka času a trpělivosti, a když člověk tělu necpe jedy tak se postupně samo pročistí, jen to jsou záležitosti měsíců či spíš let. I na práně se pak ještě několik let regeneruje.

Takže bych myslel - pokud člověk ví, že se ještě nedávno cpal masem či vařeninami, tak klystýry a šanky mohou být potřebné, ale jinak očistu plně řeší spíš syrová strava (šťávy) a půsty a trpělivost.

+Lenuška Hodnocení: +1
pon 25.06.2012, 14:21

No právě, že to vím.... Že jsem to pár dnů před zahájením :fruit: snědla - snědla jsem mnoho sýru a pečiva - a nemělo to šanci jaksi všechno vyjít ven... Proto jsem začala 40feast těmi hruškovými dny, které ale nesplnily očekávání. Otázka je, co teď s tím a jestli je to opravdu "problém", nebo je to lépe pustit z hlavy...

pon 25.06.2012, 15:19

(Mirek, admin)

Asi jak už bylo řečeno:
ravima píše:
Tak třeba Pavel M. kdysi psal, že strava těsně před půstem není moc důležitá. Myslím, že to je ve skriptech. Mám stejný názor, půst si s tím poradí snadno sám,...

Petr píše:
U třídenního půstu je jedno mám li v sobě třeba nestrávený řízek, u delšího to bude znamenat slabost z intoxikace,....
Asi to řešíš moc.

pon 25.06.2012, 15:59

Jo, řeším moc. Už neřeším.... Díky

M.*

pon 25.06.2012, 17:48

Ma pravdu Mira, jedna praxe je Maitri za tisic teorii :).

pon 25.06.2012, 20:15

Reputace: +992
Někde na starý diskuzi pust.cz dokonce radil Pavel jak se vypořádat se společenskýma žranicema, kdy do sebe člověk naláduje kde co v neomezeným množství. Má se držet půst, dokud to z nás všechno nevyjde ven.

Jinak, po období přejídání se mi půst drží dokonce lépe než po střídmém stravování. Je to příjemná úleva od jídla. Nejobtížnější je půst pokud má tělo něčeho nedostatek.

Taky nevěřím, že by na světě byl člověk co se mu drží půsty snadno. Vždy je to boj sám se sebou. Do toho nemůže jít nikdo, pro koho je prioritou pohodlí a usnadnění si života. Ale stojí to za to vybojovat.

Výbornou přípravou je sport. Trénuje jak vůli, tak i tělo po energetické stránce. Učí nás přijímat energii i jinak než z jídla.

+Cef, +Lenuška, +Panda Hodnocení: +3
pon 25.06.2012, 23:42

(Mirek, admin)

Petr píše:
...Vždy je to boj sám se sebou....
Dokonce si stále ještě nejsem jistý, zda tohle není jediný důsledek všech těch půstů, očist a změny stravy. Vítězství sám nad sebou přináší zvýšení vnitřní energie a tím i zlepšení fyzického stavu. Nasvědčovalo by tomu to, proč všechno působí na každého jinak a proč to působí hlavně zpočátku. Člověk je na tom tak, jak se cítí být a jak si to vnitřně přeje. Jeho stav odpovídá jeho představě o sobě.

+Cef, +Lenuška Hodnocení: +2
úte 26.06.2012, 06:57

Panda píše:
Petr píše:
...Vždy je to boj sám se sebou....
Dokonce si stále ještě nejsem jistý, zda tohle není jediný důsledek všech těch půstů, očist a změny stravy. Vítězství sám nad sebou přináší zvýšení vnitřní energie a tím i zlepšení fyzického stavu. Nasvědčovalo by tomu to, proč všechno působí na každého jinak a proč to působí hlavně zpočátku. Člověk je na tom tak, jak se cítí být a jak si to vnitřně přeje. Jeho stav odpovídá jeho představě o sobě.

Přesně tak Pando, pod to se podepisuju a naopak si tím jistý jsem.
:-)

úte 26.06.2012, 08:05

Nakonec, vidím to tak, jde především o to odbourat ze života co nám brání fungovat přirozeně a na 100 %. Co kdo v sobě má je individuální, vytvářel si to celý život. Je na každém se s tím poprat, pro každého to může být jinak obtížný. Hlavně tady se nedá nic ošidit, je to naše karma který neutečeme.

+north108 Hodnocení: +1
úte 26.06.2012, 11:05

Petr píše:
Taky nevěřím, že by na světě byl člověk co se mu drží půsty snadno. Vždy je to boj sám se sebou.
Taaak:).
Panda taky dobry postreh:).

úte 26.06.2012, 11:20

makrobiotik dosažený půst 21 dnů
Reputace: +119
Petr píše:
Hlavně tady se nedá nic ošidit, je to naše karma který neutečeme.

To áno, jedenácte prikázanie predsa vraví: Mňa neoklameš... :lol:

úte 26.06.2012, 11:27

Dnešní pokus: hrušky+jahody=velmi lahodné, leč málo efektivní...

Napadlo mě, neříkaly vám někdy babičky něco ve smyslu "nepij na třešně vodu, nebo se po....?"

:sun:

úte 26.06.2012, 11:48

(Mirek, admin)

Maitri píše:
...Napadlo mě, neříkaly vám někdy babičky něco ve smyslu "nepij na třešně vodu, nebo se po....?"...
Ano, i na jablka, a dokonce si vzpomínám na jeden příběh z komiksových Rychlých šípů, kdy (tuším Jindru) museli vézt do nemocnice s velkými křečemi, poté co třešně zapíjel vodou. Na vita kombinaci ovoce a vody už neřeším (běžně si i třešňovou šťávu ředím vodou), myslím že problém se týká vařené stravy, kdy ovoce s vodou v kombinaci s tuky začne kvasit.

úte 26.06.2012, 11:56

PAndo stava redena vodou je neco jineho nez cele bobule s vodou. Tato kombinace vede k nadymani a pos...ehm...ni :))).
Jenze uz je po tresnich a obavam se ze zavarene uz tu sluzbu neudelaji:).

úte 26.06.2012, 12:03

(Mirek, admin)

Dřív jsem kombinoval i celé s vodou, bez následků. Když není trávicí systém zatížený jiným jídlem který to blokuje, tak to profičí rychle a snadno aniž něco kvasí. Vadí kombinace s pomalými ležáky, typu vařená strava založená na tucích, lepku, mase.

úte 26.06.2012, 12:15

No nevim, jako decka jsme jeste az tak moc nezdrave nejedli, prave ze ty plody z ruznych stromu v lete prevazovaly a podelali jsme se z toho pajtlu tresni po napiti vice vody skoro kazdy bez vyjimky:).

úte 26.06.2012, 12:56

vitarián dosažený půst 14 dnů dosažený půst 21 dnů
Reputace: +733
Maitri,ak sa to co len trosku da, vyhni sa tym stavam z obchodu. Casto sa robia z nahniteho a plesniveho ovocia...

čtv 28.06.2012, 21:47
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]