Na hlavní stránku  
Právě je čtv 04.12.2025, 00:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Příprava k půstu

Reputace: +1726
Dobrá příprava k půstu usnadní začátek půstu, i celý půst. Budete-li se těsně před půstem cpát masem a pečivem, bude váš trávicí systém přetížený a tělo bude zaneseno odpadními látkami. To se projeví pocitem slanosti (budete potřebovat hodně pít), slabostí (otrava odpadními produkty). Po takové stravě může nastat problém s vyprázdněním po pár dnech půstu - ve střevech se utvoří tvrdá zátka, kterou je těžké vyloučit a někdy musíte sáhnout ke klystýru.

Proto se doporučuje 2-3 dny před půstem jíst už jenom zeleninu a ovoce, žádné maso ani pečivo. To je dostatečně dlouhá doba k tomu, aby ve střevech zůstaly už jen snadno vyloučitelné složky a aby krev nebyla zamořena odpady. Minimálně alespoň 1 nebo 2 jídla před půstem si dejte zeleninu či ovoce v dostatečně velkém množství, aby se zajistilo rychlejší odstranění předešlé nevhodné stravy.

Jako ideální se v tomto směru jeví praktikovat před začátkem půstu šank-prakšalanu (zkráceně "šanka"), tedy propláchnutí celého trávicího ústrojí slanou vodou. Zbavíte se tím veškerých možných zbytků jídla. Tím také urychlíte půst, protože jakoby přeskočíte první asi 2 dny, kdy organismus čerpá ze zásob stravy. Některé zdroje varují před tímto praktikováním, protože bez ukončení šanky rýží hrozí údajně slepení střev. A také hrozí přesolení organismu. Ale jsou půstaři, kteří tuto techniku úspěšně praktikují, jen je dobré šanku zakončit propláchnutím čistou vodou.

Hodnocení: 0
čtv 19.01.2012, 09:20
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Příprava k půstu

Reputace: +1217
Neco na zamysleni proc asi pusty nepatri do divadel a jinych atrakci z pohledu krestanu (z duchovniho pohledu)
z doby pred vice jak 2000 lety a o tom, proc je lepe se postit nekde sam, v klidu, v koute a bez publika:).
----------------
Mt 6,16 :
A když se postíte, netvařte se utrápeně jako pokrytci; ti zanedbávají svůj vzhled, aby lidem ukazovali, že se postí; amen, pravím vám, už mají svou odměnu.

----------------
Podobne o "charite" a "duchovnu", vysvetlivky asi davat nemusim:) :
Mt 6,2
Když prokazuješ dobrodiní, nechtěj budit pozornost, jako činí pokrytci v synagógách a na ulicích, aby došli slávy u lidí; amen, pravím vám, už mají svou odměnu.
Mt 6,5
A když se modlíte, nebuďte jako pokrytci: ti se s oblibou modlí v synagógách a na nárožích, aby byli lidem na očích; amen, pravím vám, už mají svou odměnu.

+Panda Hodnocení: +1
čtv 23.02.2012, 12:43

vitarián dosažený půst 14 dnů dosažený půst 21 dnů
Reputace: +733
Cef, mne sa páčilo, čo hovorila doktorka Partyková, keď bola u Duška - že pôst je intímna záležitosť, s ktorou sa netreba zverovať nikomu, a dodala, že ani manželovi. :-) A jej manžel dodal, že nikdy nevie, koľko a odkedy bude ona pôstovať.

čtv 23.02.2012, 12:56

To je presne to ono co se pise, ale jinymi slovy, rozlustila si to dobre:).

čtv 23.02.2012, 13:03

vitarián dosažený půst 14 dnů dosažený půst 21 dnů
Reputace: +733
Sranda. Ja to v robote nikdy nevravím, doma to zaregistrujú tak na 3. deň. To len vám to vypisujem. Akože aby som si dodala odvahy? či nechápačka prečo. Musím sa zamyslieť nad sebou a byť už ticho...

čtv 23.02.2012, 13:06

Ale neee, tak jsem to nemyslel, ale je samoze je lepsi rict "Tak jsem skoncil(a), mam tolik a tolik, bylo to tezky, ale uzasny":).
Myslel jsem tim zamyslenim spis ten nekdy prehnany cirkus okolo Duska ( a jinych), sanatoria a podobne pitominy a vynalezy teple vody:).

čtv 23.02.2012, 13:22

Reputace: +38
Lidičkové.. Co se stane, když nemám možnost si před delším půstem nikterak pročistit střeva a na šanku si netroufám? Asi lépe neriskovat, že.........

čtv 31.05.2012, 16:30

Reputace: +992
Jak nemáš možnost, pročisti se ovocem jak radí Panda. A půstuj postupně dle půstovního kalendáře.

čtv 31.05.2012, 17:06

Nepůstuji podle vašeho kalendáře... Zítra je půst podle vaišnavského kalendáře. Ale jelikož je zároveň nový měsíc, je to příhodný čas k prodloužení. Tak hold jindy, páč s tím ovocem jsem to nestihla...

čtv 31.05.2012, 17:12

Ovoce a zelenina se obecne doporucuje pred pusty na odlehceni traviciho traktu, aby pust nebyl az takova rana.
Jinak Maitri doslo k mylce, neni to zadny "nas" kalendar ve smyslu kalendare na zdi co ukazuje dny a jejich nasobky.
jedna se o pustovaci (postupny) kalendar - je to tento bezpecny "itinerar" http://www.pust.cz/frame.php?load=startovani:).
Je to stovkami lidi overeny spolehlivy zpusob jak pustem nenapachat vice skody na svem tele nez uzitku:).

čtv 31.05.2012, 17:17

(Mirek, admin)

Maitri ale to si asi moc z pročištění dělat nemusíš, vždyť se tak moc nestane když to nebudeš řešit a budeš normálně půstovat podle potřeby, bez pročišťování. S pročištěním je to jen lepší, ale ne podmínkou.

čtv 31.05.2012, 17:38

Cef: Já vím, jaký kalendář myslíš. Jen to asi není způsob pro každého, ale takový ryze mužský. Já nějak nemůžu mít vše přesně nalajnováno, protože moje tělo není stroj a nemohu mu tímto způsobem říkat, kdy půst tak a tak dlouho, a kdy ne. Potřebuji cítit vnitřně, že jsem s rozhodnutím k půstu v souladu a nechat ho, aby si samo zvolilo svůj čas...

Mmch. já ty ovocné dny měla v plánu, ale jaksi mi to nevyšlo. Mohla bych si vyčítat slabou vůli, nebo zase jednou pochopit, že je to zároveň signál vyšší moudrosti k tomu, abych si na sebe právě teď nenakládala víc, než je nezbytně nutné a tak mi tělo dalo najevo, že ten čas prostě právě teď není.

Panda: To zas ne... Když už delší půst, tak aspoň ty tři dny s ovocem, jak říkáš. A zaječici k tomu, jako bonus. Klystýr a šanku zatím stále neumím. :-)

čtv 31.05.2012, 18:50

(Mirek, admin)

Maitri píše:
...Panda: To zas ne... Když už delší půst, tak aspoň ty tři dny s ovocem, jak říkáš. A zaječici k tomu, jako bonus. Klystýr a šanku zatím stále neumím. :-)
V tom případě můře stačit "projímadlo". Např. hrušková šťáva (třeba tak 1 litr) nebo se pořádně napít teplé vody.

čtv 31.05.2012, 19:24

Jablicka, pomerance taky prozenou, musi toho byt ale jak rikas na ex nejmene 1 litr, idealne rychle do sebe kopnout 2 litry v kratkem case:).
Z teple vody se muze zvracet a to jedine mam nerad:). Brrrr .. to nemusim, uz jen predstava ze to ma nekdo jako ocistnou techniku uz me desi :).
Kdyby mi dal nekdo na vyber jedno bliti a nebo tyden pustu je mi jasne po cem sahnu:).

čtv 31.05.2012, 20:25

dosažený půst 40 dnů
Reputace: +65
Tak třeba Pavel M. kdysi psal, že strava těsně před půstem není moc důležitá. Myslím, že to je ve skriptech. Mám stejný názor, půst si s tím poradí snadno sám, a hlavně rozhodně není důvod ho vynechat jenom kvůli tomu, že jsem před ním nestihl nějakou jinou přípravnou očistu...
Když ti bude ze začátku blbě, tak zkus třeba trochu víc pít a hlavně hodně chodit v přírodě, nejlépe aspoň 10km denně, ale taky to není bezpodmínečně nutné.

čtv 31.05.2012, 20:32

Reputace: +992
U třídenního půstu je jedno mám li v sobě třeba nestrávený řízek, u delšího to bude znamenat slabost z intoxikace, vezme to potřebnou energii. Ale pravda že důležitější je pohyb při půstu.
Jinak ten problém bych řešil klystýrem kdykoliv v průběhu půstu.

čtv 31.05.2012, 21:11

Kolik hruško-šťávy je třeba vypít, aby bylo dosaženo co nejlepších "čistících" účinků? :fruit:

čtv 21.06.2012, 14:10

To se da tezko rict presne na deci, zalezi jaky mas prisun hrusek a kolik sneses :).
Kdyz prijde prujem tak uberes, jednoduche (strevni tolerance).
Obecne vzato cisti veskere ovoce, vem telo obrazem jako soustavu trubek, cim vic jimi protece, tim lepsi ucinek:).

čtv 21.06.2012, 18:00

Cefíku, veškeré ovoce čistí, ale já potřebovala již výše zmíněný zcela konkrétní čistící účinek...

Praxe: dopoledne přípravné lačnění, odpoledne již přibližně asi litr a půl šťávy z hrušek...

Průjem zatím nikde. :'(

čtv 21.06.2012, 18:04

(Mirek, admin)

Ta šťáva je ale potřeba najednou, ne postupně. Aby organismus měl pocit přebytku, přesycení, že musí rychle vyprazdňovat aby se to nové tam vešlo. Případně ještě dolít šťávy vodou. No ale to je už v podstatě skoro šanka.

čtv 21.06.2012, 18:38

Asi tak, mas pravdu predsedo, na mnozstvi v danem case samoze taky zalezi:).

pát 22.06.2012, 19:03

Mno.. Já jí pila vždy skoro po více jak cca půl litru, asi na třikrát. Druhý den zas... A skoro "nic"...

Dneska piju meloun, páč jsem zahájila 40dnů juice feast... :-)

Ale nevzdávám to a jdu se podívat, jestli někde nejsou hrušky v akci. Kolik bych toho tedy měla najednou vypít?

M.*

:heart:

sob 23.06.2012, 15:17

To se neda jednoznacne rict kolik, je treba to urcit zkusmo, primou zkusenost s timto nemam, jen s vodou.
Dal jsem vic nez bylo zahodno pri 21 pustu a prohnalo me to na wc-ko (podobne jak popisuje Mira) :-)).
Takze klidne to nastav tou vodou jak radi at nemas tolkou spotrebu hrusek:) ono je to individualni, presne mnozstvi Ti nikdo myslim nerekne.

sob 23.06.2012, 17:02

(Mirek, admin)

Werdin říká, že potřebné množství závisí na objemu střev. Někomu stačí půl litru, někdo i 2 litry (kdo hodně jedl a má roztáhnutá střeva). Mně ale aktivuje střeva víc jablečná šťáva než hrušková, asi to bude hodně individuální.

ned 24.06.2012, 07:56

Já jsem tyto skvělé účinky hrušek "objevila", když mi sem někdo přinesl takovou tu hruškovou šťávu, jak bývá v takových těch 5l krabicích s kohoutkem, jestli to také znáte... Tak jsem vypila dvě sklenice a byla to ta nejlepší šanka pod sluncem...

Žel čerstvé hrušky mi toto prostě neudělají a šťávu z jablek piji už tolik let, že v tomto směru také nefunguje a vlastně ani nikdy nefungovala.

Je vhodné pít při 40feastu šťávu z krabice, že bych si jí tedy někde sehnala? A vy si myslíte, že když se ty hrušky nastaví vodou, aby toho bylo víc, tak i přesto budou fungovat?

M.*

ned 24.06.2012, 10:03

(Lenka)

Reputace: +839
Maitri píše:

Je vhodné pít při 40feastu šťávu z krabice, že bych si jí tedy někde sehnala? A vy si myslíte, že když se ty hrušky nastaví vodou, aby toho bylo víc, tak i přesto budou fungovat?

M.*

Nic, co je v "krabici", bych nepila. Juicing je právě založený na pití čerstvých šťáv, vypitých co nejdříve po vylisování. To znamená do 10-15 minut nejdéle. Lepší je vylisovat, a pít hned. Krabicové šťávy jsou mrtvé, nic ti nepřinesou. Něco si o tom přečti, tady na Brethariánu jsou odkazy na knihy N. Wolkera, kde se dozvíš víc...

ned 24.06.2012, 16:13

(Mirek, admin)

Leni ale Maitri to chce jako proháněčku místo soli při šance. .... teda alespoň doufám že jsem to správně pochopil ... Čili - tam krabice možná může fungovat účinněji, právě díky těm fujtajbl chemikáliím, kterých se tělo chce zbavit. Nechce z nich těžit výživu, ale dostat je hned zas ven z těla, dřív než se z nich něco stráví.

ned 24.06.2012, 16:19

(Lenka)

Reputace: +839
Ajo, tak to ano. Fujtajbly ji proženou... nicméně musím znovu opakovat, že já bych to nepila. To už mi přijde lepší epsomská sůl, než ty hnusy. Nebo vymyslet něco jiného... Krabičákem prožene střeva, ale nemá jistotu, že se nestačí něco vstřebat do těla. já nemám problém čistit střeva juicingem. Když toho vypiju za den celkově kolem 2 litrů, běhám ostopéro... A je jedno, co odšťavím, funguje mi všechno.

+Panda Hodnocení: +1
ned 24.06.2012, 16:30

Ale ma pravdu Lenka Pandi, to je to samy jakoby se prolivala mocuvkou ze septiku to je nacisto kontraproduktivni.
Kdyz uz tak at uvaznou ziviny nez dobehne na wc-ko, nikoli jedy :).
Taky bych ty patoky nepil:).

ned 24.06.2012, 20:13

Je to přesně tak, jak Panda řekl....

Jen tohle není "obyč" šťáva z obchodu, sežene se jen ve speciálkách se zdravou výživou... A je na ní napsáno "bez konzervantů" a bez čehokoliv dalšího přidaného... Je to tohle: http://mostik.cz/

Píšou tam:

Jablečno-hrušková šťáva

Objem: 5l

vylisovaná šťáva z jablek a hrušek, přírodně zakalená, bez přidání cukru

Obsah ovoce: 100%

Jablka jsou zdrojem vitaminu C a pektinu, čistí organismus, působí protizánětlivě, snižují hladinu cholesterolu v krvi, jsou významným antioxidantem. Hrušky obsahují pektin, kyselinu listovou, vitamíny B a C a spostu dalších důležitých látek. Hrušky působí antitoxicky, posilují srdce a krevní oběh, pročišťují organismus, pomáhají při zažívacích potížích a onemocněních ledvin.

- ošetřeno pasterizací

Tak co, je to tak odstrašující?

Piji jen šťávy už čtyři dny, dnes mám tradiční pondělní půst. Na záchodě jsem skoro nebyla. Kdybych snědla cokoliv, co není šťáva, tak půjdu hned.... A když si představím něco, co obsahuje sůl a natož, že bych to ještě měla pít, tak se mi zvedá žaludek už jen z toho pomyšlení. ..

M.*

pon 25.06.2012, 08:41
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]