Na hlavní stránku  
Právě je čtv 04.12.2025, 01:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Odkaz na příspěvek Iri

Reputace: +2
Zdravím, tady půstní panic :)

Dovolte abych vám řekl něco málo o sobě: muž, 29 let, 187cm, 78kg, celkem sportovec co se poslední dobou snaží jíst zdravěji, krouží kolem tématu čaker, vesmíru a snaží se zajímat především o sebe než o okolní svět.
Půst bych rád provedl jednak ze zvědavosti co vše se mi "otevře", ale hlavně k pročištění sebe na fyzické i mentální úrovni. Takže Breathariánství pro mě cílem není. Co jsem četl, tak nejlepší je začít s 1kama pravidelně každý týden a až si tělo zvykne (vč. návratkovky) a když to bude fajn, tak zvyšovat na 3ky atd.
V jídle se nijak extra nevyžívám a jím víceméně protože "bych měl". Hypotézy jak mi půst půjde nebo co mi tělo dovolí nemá smysl řešit, dokud to sám nevyzkouším.
Nevyčetl jsem 2 věci ke kterým bych rád dostal objasnění:
1) Začít chci 9. záři - kalendář na půst.cz pro září mluví jen o 40ce - tzn že se 1ky nedoporučují a pokud ano, je jedno v jaký den? Jestli začnu před spaním nebo ráno je taky na mě?
2) Shrnutí návratovky: Po 1ce druhý den napařenou hrst zeleniny až bude hlad - předpokládám že jen při extrémním pocitu hladu zařadit další porci. Druhý den po půstu už můžu jíst zase normálně (3-5x denně ovoce, zelenina, maso, přílohy)?

Chápu že pro zkušené harcovníky co zvládají 40ky jsou dotazy (a možná i ta studijní příprava) směšné, ale chtěl bych udělat při první zkušenosti co nejmíň chyb.

Děkuju za případné odpovědi :)

Hodnocení: 0
ned 28.08.2016, 15:24
 Odkaz na příspěvek Re: Iri

Reputace: +1217
Vitej :-).
Nene, tady se nikomu nikdo neposmiva, teda pokud si nejaky sebevedomy trouba (co vetsinou uz sezral vsecek rozum) o to primo nekoleduje:) .
Ale k veci.

Ad "pustovni kalendar" - je zamyslen s ohledem na to, ze Ti je pri pustovani vetsinou zima ("kotel" jede na nizsi vykon), proto je posazeny do letniho obdobi.
Posunout si jej samoze muzes kamkoli v roce, jen je nutne jej z pohledu bezpecneho postupu v pustovani dodrzet:).

Ad navratovka, "vsecko spatne, vsecko vylejt" :-) .. a znovu - nekde si tu najdi vlakno, neco jako pravidla navratovky a cti znovu:).
Co popisujes by Te s vysokou pravdepodobnosti mohlo i zabit.

Pro zacatek si zkus vyhodit z hlavy nesmysl "3x-5x denne", ji se vzdy az na hlad:).
Podle hodinek nas to ucili, abysme jako spravni ovcane konzumovali hezky pravidelne a tudiz zbytecne moc (kseft je kseft, s potravinama obzvlast).

+Iri Hodnocení: +1
ned 28.08.2016, 16:03

Cefe díky, půstovní kalendář si tedy posunu a PM Leden bude moje 9. září :)
Druhý dotaz jsem koukám nezformuloval úplně nejšťastněji - neptal jsem se co jíst v návratovce (to je všude jasně napsané), ale myslel jsem následující dny PO návratovce. A to jsem ve zlatých ani stříbrných pravidlech nenašel. Tam je řeč jen o návratovce, ale jak fungovat po ní, to jsem se už nedočetl. Nevím v jakém stavu po půstu a návratovce můj žaludek bude, co do sebe budu schopen vpravit, ale rád bych věděl, zda i tam jsou nějaká pravidla.

Jestli jsem odpověď někde přehlédl, tak se omlouvám.

ned 28.08.2016, 17:40

(ABCD-a)

Reputace: +830
Ahoj a vitej :-)
Co se tyce jidla po navratu Ti tezko nekdo napise, neb je to indivindy. Zacni a vrat se a sam uvidis kam Te to pusti.
Nepitvej, rid se vlastnim usudkem, jidelnicek se po pustech meni. To co si drive nejedl si treba s chuti das.

ned 28.08.2016, 17:57

ABCD píše:
Nepitvej, rid se vlastnim usudkem, jidelnicek se po pustech meni. To co si drive nejedl si treba s chuti das.

Tak. Presne to jsem Ti chtel napsat, jo, spatne jsem si to vylozil z Tvojeho dotazu:).

+ANTONÍN Hodnocení: +1
ned 28.08.2016, 19:46

Dobře,
děkuju oběma.
Už se nemůžu dočkat až to zkusím..jsem zvědav jak obstojim a jestli to dokážu nastolit na každý pátek. Zvlášť když mám občas v sobotu nebo v neděli sportovní výdej.

úte 30.08.2016, 12:43

Ahoj,
tak první 1ka zamnou, tak je potřeba pocity poctivě zapsat do blogu :)

Zjištění: Nevím jestli to je náhoda nebo fakt, ale jak jsem se 2 týdny psychicky připravoval, že v pátek bude půst, tak se na to tělo a mysl snad připravilo, protože jsem za celý pátek neměl nijak extrémní hlad. Čili jsem půst zvládl úplně v klidu, jen ta následná noc byla bídná, kde jsem se na mě nezvykle pořád probouzel (ne z hladu). Sobotní návratovka byla o chlup horší, ale po ránu jsem pořád hlad neměl a ikdyž PM v kalendáři píše pařenou zeleninu už ráno, dal jsem si pařenou papriku až ve 14h a né protože bych měl hlad, ale že už jsem dle kalendáře měl jíst. Akorát to způsobilo že večer se začaly ozívat na chvilku křeče v žaludku, že chce ještě, ale nic dramatickýho.

Pocitově byla postupem času lehká až střední únava a ta paprika to nezměnila. Takže jsem krom 15km na kole byl celou sobotu doma, přečetl půlku Partykové, objednal skripta PM a pročetl vlákno návratovky podle PM :-)

Ač je to pro zkušené půstaře banalita a samozřejmost, mám ze sebe radost že jsem to dal a už se těším na příští pátek :)

Během půstu mě napadly 3 otázky na které jsem nedohledal odpověď:
1) jak je to s čištěním zubů v půstu/návratovce - můžu/nemůžu?
2) PM v kalendáři doporučuje začínak 1ky a 3ky v pátek, což ale znamená že veškeré srazy a rodinné oslavy budou problémové z hlediska okolí a člověk bude poměrně hodně omezený vůči náročnějším sportům, které mám téměř každý víkend. Určitě tu fyzickou aktivitu zkusím a chápu, že to je jen momentálně jen 1ka, ale třeba dnes bych měl být na fotbale (nejdu kvůli zranění) a moc si nedovedu představit tam 3 h běhat když jsem za posl. 2 dny měl papriku. Můžu poprosit o vaše zkušenosti?
Dá se půstovací pátek změnit na jiný den v týdnu abych nebyl "ošizen" o víkendové aktivity? Někde jsem četl že se to řídí podle lunárního měsíce, kdy je nejmenší či co že se v to období čistí tělo nejlépe ale nevím jestli je to přesné...lunární část jsem jen prolétl.
3) za 3 týdny jdu v pátek darovat krev - po krvi jsem většinou utahanej a musim si jít odpoledne na pár hodin lehhnout, trošku se bojim ja kse s tim tělo popere když mu nedám jídlo, zvlášť když v tenhle termín bych měl jet už 3 denní půst. Nějaké zkušenosti? Napadá mě si raději udělat 1ku a 3ku posunout o týden.

Jdu si konečně nasnídat a včera jsem si vymyslel že na oběd si zajdu na výborný Cesar salát :dance:

ned 11.09.2016, 08:39

(ABCD-a)

Iri gratulace k 1 :-)
otázky
číštění zubů normál jen dokonale vypláchnout pusu. Nebo čistit bez pasty.
kalendář je vhodný dodržet není to však dogma. Je to linie po které se postupně a bezpečně dostaneš k cíli.
ten kdo hodně sportuje a jde delší půst si musí vybrat, a na chvilku sport odstavit, s vyjímkou procházek nebo nenáročného cvičení, pokud nezvládá sport při půstu, což je většina. Jdešli krátké půsty pak si zvol třeba jiný den který Ti bude vyhovovat víc z hlediska další činnosti, aby ses zbytečně nedostal do psychického presu jak sám se sebou tak i s okolím.
Paprika i napařená je težká na trávení i normálně, ale opět najdou se tací kterým dělá dobře. Tedy máš první zkušeenost že papriku ne, dej tam ze zeleniny něco co trávíš v pohodě při normál stravování.
co se týče darování krve ...prioritu je třeba mít jasnou.

Naposledy upravil ABCD dne ned 11.09.2016, 22:26, celkově upraveno 1

ned 11.09.2016, 11:20

Podle me slo o patky s ohledem na pracujici lidicky, aby meli po patku klid na navratovku, ne se jit rovnou otravovat s nekym v praci :-) .
Jinak priority si musis urcit sam, jses uz velky, ne ? :)

ned 11.09.2016, 18:33

Ahoj,
dík oběma za cenné odpovědi.
Pokračuju v krasojízdě: každý týden 1ka (jeden týden pauza kvůli darování krve). 2x jsem si půst posunul z pátku na čtvrtek, pátek návratovka, abych v sobotu nemusel lidem na oslavě nic vysvětlovat. Zítra mě čeká další 1ka a příští týden jdu na první 3ku. Prakticky jsem vynechal dopo/odpo svačiny když mám jíst až "na hlad".

Chtěl jsem se zeptat jak je to s půstem při nachlazení - rýma, bolení v krku, trochu kašel a zítra mám mít půst...nevadí to?
Vím, že třeba Jarda Dušek si dává 1ku když cítí že na něj něco leze..

Díky díky :)

+Cef Hodnocení: +1
stř 12.10.2016, 08:22

(ABCD-a)

Iri píše:
Chtěl jsem se zeptat jak je to s půstem při nachlazení - rýma, bolení v krku, trochu kašel a zítra mám mít půst...nevadí to?

tím tělu jen pomůžeš. ;-) takže směle do toho

+ANTONÍN, +Cef Hodnocení: +2
stř 12.10.2016, 08:51

pestrá strava sungazing dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 7 dnů dosažený půst 21 dnů křesťan
Reputace: +298
Ahoj IRI.
Vítám Tě. :mrgreen:

Ohledně dnů v týdnu, já jedu pondělky.

Nevím, jestli to tady zaznělo, ale půstovací kalendář je ,, nejrychlejší" cesta na dosažení 40-ky. Takže, když pojedeš pomaleji, tak nic nezkazíš. Důležitý je nepokračovat k delšímu půstu, pokud nezvládáš návratovku.

Já osobně startuji nejraději na mrkvi (nakrájená na kolečka), nebo chery rajčata.
Jinak Ti doporučuju přečíst knihu pana Werdina. Je na úvodní stránce. Ten doporučuje v návratovce vědomé jezení. A to můžeš praktikovat po půstu i v běžným životě.

Aneb

Žák se učí,
učitel má touhu vyučovat,
mistr inspiruje.

admin: Uživatel zesnul 2. května 2017. Vzpomínáme.

stř 12.10.2016, 15:56

Ahoj,

ABCD: Děkuju za rychlou odpověď, v době když jsem byl nachlazený, tak jsem tě poslechl a možná půst vážně k vyléčení pomohl :)

Antoníne: Děkuju za přijetí a za odpověď (zkusil jsem podle tebe mrkev a asi mi vyhovovala nejvíc). Je vidět, že jste všichni 3 stálice na tomto webu (pročítal jsem si vlákna X let zpět a objevujete se tam především vy + Petr a Panda)

3ka (3 dny půst, 3 dny návratovka) úspěšně zamnou :) Na to, že jsem druhý den půstu měl fotbalový zápas a tudíž velké vypětí sil, tak musim říct že průběh až na jednu noc kdy se mi špatně spalo celkem v pohodě. Břicho moc neprotestovalo, energie 3-4 den nebylo na rozdávání, ale ostatní dny pohodička. Jen se mi občas zamotala hlava když jsem se rychle zvedl, což jsem tu na fóru četl že je běžné, takže v klidu.
Vůle zvládnout půst ani moc zabrat nedostala...prostě jsem měl plán, tak ho dodržim :) Jen poslední 2 dny se často objevovali představy o jídle a zítra mám první "normální" den a musim říct, že se docela na jídlo těšim :)

Teď si dám 2-3x 1ku (1 půst + 1 návratovka) a přesunu si je jako Antonín na pondělí, abych neměl zabité víkendové akce. A pak hurá na 7ku...uff uff :-D

Tentokrát mě snad ani žádné dotazy nenapadají, takže si především zapisuju do deníčku. Pokud vás napadne reakce či pochvala budu jedině rád.

Hezký den :)

stř 26.10.2016, 19:34

No .. s motanim hlavy sice v klidu (je to sice husty jev), ale az co sebu neflaknes na nejakou ostrou hranu nabytku apod.
Radsi sedni a vstavej znovu a pomalu, pak az je nejake to "v klidu", jinak dobry, eto vsjo :) .

stř 26.10.2016, 19:56

(Francesco)

pestrá strava breatharián dosažený půst 30 dnů křesťan
Reputace: 0
O:-)

Pokoj a Dobro!

Doporučuji k těm čakrám a půstování si přečíst: Anselm Grün: Půst; Baginski: Základní kniha o čakrách a pokud jsi křesťan Tomáš Špidlík: Jak očistit své srdce?

Přeji a vyprošuji vše Dobré!

francesco+++

stř 26.10.2016, 21:40

Ahoj,
po čase se znovu hlásím updatovat blog.

Cef: Rozumím a souhlasim - vstávat raději pomalu, jen je potřeba na to myslet jak člověk není zvyklý :)
"eto vsjo" ? Hmm..zkoušel jsem slang, číst pozpátku, dokonce i latinu a nepřišel jsem na jazyk, jakym jsi to psal :-D

Francesco: Děkuju za komentář.

Je zamnou pár dalších pravidelných 1ček a zítra se chystám na svou první 7ku (resp. 7+7). Napadl mě dotaz na acidotickou krizi..ve svých výpiskách ze skript a fóra mám jen informaci, že se vyjímečně může objevit už kolem 6tého dne a že musí člověk "vynaložit zvýšené úsilí" aby to zvládl -> jak poznám acidotickou krizi prosím? Abych věděl, že to je ona, nevylekal se a z obavy o své zdraví předčasně neukončil půst...

Děkuju za případné odpovědi, mějte fajn den :)

pát 02.12.2016, 16:52

(Mirek, admin)

Reputace: +1726
Iri píše:
..."eto vsjo" ? Hmm..zkoušel jsem slang, číst pozpátku, dokonce i latinu a nepřišel jsem na jazyk, jakym jsi to psal :-D...
Hm, mladá generace už nerozumí azbuce. :-/

pát 02.12.2016, 17:00
Profil Zobrazit autorovy stránky

(ABCD-a)

Panda píše:
Iri píše:
..."eto vsjo" ? Hmm..zkoušel jsem slang, číst pozpátku, dokonce i latinu a nepřišel jsem na jazyk, jakym jsi to psal :-D...
Hm, mladá generace už nerozumí azbuce. :-/

no co se divíš Pandine, dneska vyrostli na anglině ;-)
Iri "eto vsjo" je rusky toť vše nebo to je vše psané latinkou ;-)

co se týče acidotické krize nelam si s tím hlavu buď příjde nebo ne ;-)
k tomu je zas staré české přísloví "nač stahovat kalhoty když brod je ještě daleko"
není se čeho bát..tělo přechází na vnitřní výživu ... při acidotické krizi může a nemusí nastat nepohodlí těla i psychiky nic drastického ;-) hlídej moč a prolij to vodou ale zas se neutop :-P
když se Ti něco nebude zdát písni ;-)
tak držíme palec :-)

pát 02.12.2016, 18:44

Panda: Ahoj/dobrý den. Tak ten význam mě náhodou napadl, ale byl to těžký tip :). Jinak jak píše ABCD: My už jsme na Anglině a s klidnym srdcem můžu říct, že jsem za to oproti ruštině moc rád.

ABCD: Moc děkuju za vysvětlení a vstřícný přátelský vysvětlující přístup. Hodná :)
Jsem rád že existuje tohle fórum a vy, kam se můžu obrátit v případě nejasností během půstu. Pro mě jako začátečníka je 7ka už docela....velká a proto slova uklidnění v případě neočekávaných jevů můžou být velkou pomocnou rukou.

Ještě jednou děkuju :)

Mějte fajn sobotu.

sob 03.12.2016, 16:46

Vo .. vo .. vo .. vod toho sme tady, i Tobe Iri pekny vikend :) .

sob 03.12.2016, 19:21

Ahooooj,
tak dnes končím 7ku a níže vypisuju své pocity, co jsem si v průběhu psal:

Moje váha: 7ka (7+7),
- před: 72,5 kg
- po půstu před návratovkou: 69,2kg
- po návratovce: 66,5kg

Průběh/pocity: s vůlí v pohodě, akorát o to větší chuť až si dám prakticky cokoliv k jídlu. Při rychlém vstání občasné zamotání hlavy stejně jako u 3ky (platilo víc v půstu, návratovka ač to není ideál je v tomhle lepší).
Nedostatek energie víceméně není, funguju normálně (většinou denně alespoň 30 min cvičení), ale na nějaké větší sportování to většinou není.
Občas je slabost a přiblblost a pokles energie znát (hlavně v poslední 1/3 půstu/návratovky, horší soustředění v práci (občas vůbec nebyla síla přemýšlet jak přiblblej jsem byl), po chvilkové práci v laborce mrtvej a musel jsem si po práci lehnout jak přiblblej jsem byl, tzn nelze podávat konstantní 100% výkon – možná bych měl víc spát než normálně). Psychicky vůči zvládání/nezvládání půstu úplně v pohodě.
Při návratovce rajče/mrkev a jiný den banán (mňam).
Časově spím stejně jako dřív, ale mám dojem, že spaní není tak kvalitní (mnohem delší usínání, budím se na záchod…možná jen shoda náhod nebo hodně myšlenek).
Od cca 10ho dne (mrzne venku) jsem víc zimomřivej, tělo nemá/nechce využít energii na sebezahřátí, tak mi je většinu času zima a je těžší se zahřát (i pod peřinou) a mám celý den třeba zmrzlé ruce/nohy, ale dá se to zvládnout – proto se delší půsty asi nedávají na zimu 
Cca 9,10,11 den na chvilku zalehlé pravé ucho 
Přelom do návratovky jsem pocitově téměř nezaznamenal, možná o trochu hůř spim, jsem přiblblej a mám míň energie, ale to je podle mě postup nejedení (2 mrkve/den moc neudělají).
Žaludek po celou dobu úplně v poho – asi 2x se připomenul, jinak o něm vůbec nevím.
Postupem času vic myšlení na jidlo (byly dny kdy jsem celé strávil koukáním na recepty) a nadchnutí se pro vaření.
Jsem faaakt hubenej a další půst momentálně nechci ani vidět. Dávám si pauzu na vánoce a od nového roku budou asi pravidelný služebky, kde si nechci a nemůžu dovolit malátnost a nedostatek síly.
Poslední den a půl úplně běžný stav (jako mimo půst).

Takže asi tak.
Rozhodně nelituju, doufám že se tělo slušně pročistilo, ale musim říct že těch 14 dní bylo tak trochu čekání na konec abych zase mohl fungovat.
Teď se musím zase trochu srovnat fyzicky, protože 66,5kg na 187cm kluka je nic moc.

Ahoj :)

+Cef Hodnocení: +1
pát 16.12.2016, 22:00

pestrá strava sungazing dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 7 dnů dosažený půst 21 dnů křesťan
Reputace: +298
Mám 185 a 66 běžně. ;-)
Váha je mýtus. To neřeš. Důležitá je energie.

Aneb

Žák se učí,
učitel má touhu vyučovat,
mistr inspiruje.

admin: Uživatel zesnul 2. května 2017. Vzpomínáme.

pát 16.12.2016, 22:36

(ABCD-a)

Gratulace k 7 ;-)
no vidíš ani to nebolelo :ok:

pát 16.12.2016, 22:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]