Na hlavní stránku  
Právě je stř 03.12.2025, 23:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Odkaz na příspěvek Shelly

Reputace: +2
Ahoj,
koukám, že se tady na fóru doporučuje založit si deníček, tak já to tedy také zkusím a budu popisovat průběh svého půstu + možná něco (snad) souvisejícího k tomu :)

Nejdříve něco k popisu mé osoby:
Subjekt: Shelly
pohlaví: muž
věk: 30 let
zdraví: vzhledem k dosavadní ucházející životosprávě vcelku zdravý jedinec
zkušenost s půsty: začátečník

Co mně sem přivedlo?:
Už delší dobu (cca 15 let) jím stravu založenou na základních surovinách i když tepelně upravenou, čili žádné konzervy, polotovary, sladkosti, uzeniny, limonády, bílý cukr apod, ale jen zeleninu, obiloviny, luštěniny, maso, vejce, mléčné výrobky, ovoce, koření, med, ... Už pár let se věnuji meditacím, cvičím Pozdrav slunci, posiluju, ale to vše spíše jen sporadicky (mám období, kdy to dělám pravidelně, pak zase na pár měsíců vynechám a tak pořád dokola). Mám hodně blízko k přírodě, protože jsem vyrostl v Beskydech a jsem založením introvert.
Možná spojení toho všeho způsobilo, že bych chtěl pokročit duchovně i fyzicky dál. A jako zajímavý a dostupný způsob mně napadl právě půst. S touto myšlenkou jsem koketoval už cca 1 rok a nyní v předjaří mi tělo dalo najevo, že přišel ten správný čas, tak jdu do toho.

Před 2 týdny jsem držel 1 denní půst a bylo to v pohodě. Nyní tomu dám volný průběh a délku půstu nebudu plánovat, ale nechám ji na intuici. Nemám žádný časový plán - prostě jsem si řekl, že budu půst držet tak dlouho, dokud budu cítit, že to tak má být a že jsem OK. A pokud budete chtít, můžete tento "experiment" sledovat. Budu sem psát průběh každého dne. Pokud některý den nenapíšu, znamená to, že jsem umřel anebo se mi pokazil notebook, anebo jsem se rozhodl mít den bez výpočetní techniky 8-)
Tož zdar!

Hodnocení: 0
sob 05.03.2016, 13:13
 Odkaz na příspěvek Re: Shelly deníček

Naposledy jsem jedl před 40 hodinami, proto již mohu popsat první den 4. 3. 2016:
Necítil jsem žádnou únavu, ani žádný výrazný hlad, spíše mě občas atakovaly jen chutě, ale to jsem docela snadno přestál. Celý den jsem pil po doušcích horku vodu podle návodu z Ajurvédy, kterážto by měla údajně díky delšímu vaření mít výrazně očistné účinky pro střeva.
Pociťoval jsem dobrou náladu, vesměs velmi pozitivní pocity.
Fyzicky i myšlenkově se cítím skvěle a lehce.

Shrnutí:
Pozitivní projevy 1. dne: pocit lehkosti a pozitivní nálada jak psychicky, tak i fyzicky
Negativní projevy 1. dne: K večeru se objevila přechodná krátkodobá tupá bolest všech zubů. Pak před spaním se asi 2x objevila ostrá bolest jednoho zubu, která byla pokaždé velmi krátká (asi 1 sekundu). Jinak ale problémy se zuby nemám, takže tyto projevy přisuzuji půstu a proto je zde zmiňuji.
Také bych ještě přidal jako projev studená chodidla, což normálně také nemívám.

sob 05.03.2016, 13:26

den 2. - 5. 3. 2016
Pozitivní nálada přetrvává. Stále necítím žádný velký hlad. O něco horší už je to s energií. Dopoledne ještě dobrý, ale odpoledne už cítím její úbytek. Byl jsem se projít asi na hodinu v lese. Je tam docela kopcovitý terén a když jsem šel do kopce, tak jsem cítil, jak mám těžké nohy a nějak hodně rychle mi bušilo srdce, což se mi normálně při chůzi do kopce nestává. Takže jsem si musel při té chůzi do kopce dělat přestávky, abych to v pohodě vyšel.

Nemám přístroj na destilaci vody, takže stále piju horkou vodu dle návodu z Ajurvédy.
Dnes jsem začal pociťovat, že moje střeva jsou plná hmoty, která mně tíží a že by bylo mnohem lepší, kdyby odešla. Jenže nemám přístroj na klystýr. Zvažoval jsem, že budu improvizovat a použiju hadičku od sprchy... Naštěstí jsem v pravý čas narazil na příspěvek Pandy na téma Šankha prakšálana (viz: viewtopic.php?f=14&t=40). A protože se tam píše, že je to účinnější než klystýr, tak jsem si řekl, že očistu střev udělám takto. Zprvu jsem se trochu obával, že nebudu mít dost síly, když už v tom lese jsem se cítil při chůzi do kopce, jako bych měl v nohách 25 km (při tom ve skutečnosti jen maximálně 3 km), ale nakonec se to zvládnout dalo, v čemž mi určitě pomohlo i to, že každý den cvičím Pozdrav slunci, což je cvičení, co se fyzické kondice týče, asi tak stejně náročné, jako cviky z Šankhy. Neobjevilo se ani to rychlé bití srdce jako v lese. A dokonce po ukončení Šankhy jsem necítil žádnou větší únavu, ba naopak jsem měl pocit, že veškerá únava je pryč. Možná ta cvičení z Šankhy jsou nějakým způsbem energetizující, asi jako všechna cvičení z Asie.
Takže se to povedlo a hned se cítím ve střevech mnohem lehčí. Tak teď už snad do konce půstu žádný klystýr potřebovat nebudu.

Shrnutí druhého dne:
Pozitivní projevy: přetrvává velmi dobrá nálada a radost z toho, že jsem se konečně dostal k již tak dlouho odkládanému půstu.
Negativní projevy: objevují se první známky únavy, s obtížemi vyjdu kopec. Cítím nepříjemnou plnost střev, ale v tom mi výborně pomohla Šankha a také odbourala pocit únavy.

Naposledy upravil Shelly dne ned 06.03.2016, 13:20, celkově upraveno 1

ned 06.03.2016, 12:46

den 3. - 6. 3. 2016

Dnes se mi poprvé od začátku půstu zhoršila nálada. Nevím čím to přesně je, snad možná opět se projevující únavou, anebo tím, že jsem jen sám se sebou, což mně nutí přemítat nad v mé mysl ukrytými myšlenkami, které nyní v půstu jaksi vylézají na povrch a nutí mně je analyzovat.
Také se zvýšil pocit hladu, i to by mohlo stát za zhoršenou náladou, aneb "abstinenční příznaky", protože jídlo, musím si přiznat, bylo anebo nejspíše ještě stále je jednou z mých drog.

Když jsem šel včera z lesa, měl jsem zajímavý zážitek, nad nímž jsem začal více přemýšlet až dnes. V této souvislosti ještě musím zmínit, že jsem už vícekrát slyšel, že mnoha osobám, které se setkaly s Henri Monfortem, se pak stalo, že mnoho dní poté nepociťovaly žádný hlad a nemusely jíst a přesto necítily žádnou únavu. Zřejmě energie vyzařovaná člověkem, který je žije z prány, je tak silná, že na určitou dobu "přepnula" na pránu i jinak normálně jedící osoby. No a mně se stalo něco podobného, akorát že přesně opačného.
Při tom návratu z lesa jsem potkal člověka, který zřejmě rád a hodně jedl a to velmi kalorické potraviny, poněvadž měl solidní obezitu. No a když jsem se k němu blížil a procházel okolo něj, tak jsem najednou pocítil silný hlad. Takže nejen Monfort, ale i všichni lidé zřejmě vyzařují určitou energii svého vlastního nastavení. A tento člověk vyzařoval energii typu "jídlo je smysl mého života, musím ho mít často a hodně, a právě teď mám veliký hlad, chci něco sníst", která mně při procházení okolo něj docela zasáhla a na chvíli mně nastavila tak, že jsem měl silný hlad a pocit, že se okamžitě musím pořádně najíst nějakých sytých tučných potravin. Naštěstí do pár desítek minut mně to přešlo.
Z toho jsem si vyvodil, že pokud chce člověk držet delší půst, asi je k tomu opravdu nejvhodnější odebrat se někam do pouště nebo do zapadlých míst někde v přírodě, kde nežijí lidé, aby pak na onoho půstaře negativně nepůsobili svou vyzařující energií typu "jídlo je v mém životě jedna z nejdůležitějších věcí a právě teď mám hlad nebo chuť něco sníst". A obávám se, že v dnešním konzumním světě, kdy jsme ze všech stran atakování reklamami a zprávami, které hlásají, že správným životním stylem je "spotřeba", je právě na takovou energii nastavena většina osob.
A pokud Vy jste nastaveni jinak, ale dostáváte se často do úzkého kontaktu s osobami nastavenými na spotřebu, mohou se Vás tyto osoby vědomě, ale častěji možná i nevědomě anebo podvědomě a třeba i zcela beze slov svým vyzařováním pokoušet nastavit právě na většinové nastavení, kterým je "spotřeba".
Nuže, nezbývá asi nic jiného, než se odstěhovat někam do divočiny. Anebo...? je lepší zůstat a čelit většinovému nastavení? - pokud jste dostatečně silní a bdělí, jako třeba Monfort, pak naopak zůstat mezi spotřebovávajícími masami a přenastavovat ty, kteří projeví zájem, na vyšší vibrace... anebo nikoho do ničeho nepřesvědčovat, ale jen inspirovat svým bytím... Tím nechci jednoznačně tvrdit, že Monfort je něco více, než ostatní pránaři, když zůstává s masami, a že všichni bychom měli jít stejnou cestou, jen že je to asi jeho úkol a jaký je ten můj nebo Váš, na to musíme přijít sami...

No a když tak nad tím přemýšlím, musím se zeptat, jaké je moje nastavení a můj úkol, moje cesta? Asi se nedá jednoduše označit za přesný opak spotřeby, tedy "nespotřebovávat". Až doteď jsem měl za to, že mám ve všem, co chci v životě dělat a jak chci žít, docela jasno. Ale teď najednou v půstu se mi dosavadní "životní plán" vystavěný především na snech a představách začíná nějak hroutit - a asi i to stojí za dnešní zhoršenou náladou. Pro odpověď na tyto otázky budu potřebovat více času se poznat. A snad půst a meditace budou v tomto dobrou pomůckou.

Taky dnes docela přemýšlím, jestli zítra třídenní půst ukončit a přejít na návratovku, anebo zkusit jít ještě dál. Na to však asi odpoví až zítřek.
------
doplněno o pár hodin později:
Protože jsem se dnes cítil unavenější, dělal jsem odpoledne asány a pránajámu. Proti únavě to částečně pomohlo a cítím se teď mnohem svěžejší, i nálada se hodně zlepšila, ale to už i předtím, což mělo za následek právě to, že jsem se odpoledne do onoho cvičení pustil.
Tohle je můj první delší půst, takže každý další den je pro mně překvapením. Už se zase těším, jak bude proces pokračovat a co přijde zítra.

Zároveň je to můj úplně první půst, na který jsem se duchovně naladil. Předchozí půsty byly spíše kvůli tlaku okolí anebo okolností, např. kvůli nemoci, při které jsem neměl chuť jíst, anebo kvůli tlaku křesťanského okolí, které chtělo, ať dodržím tradicí daný půst. Tyhle půsty ale byly spíše nedobrovolné a k tomu všemu jsem je nezakončoval návratovkou, protože jsem dříve ani nevěděl, že něco takového vůbec existuje a že je to potřebné.
Teď je to ale jinak - do půstu jsem šel zcela dobrovolně a rád, takže si to i přes určitá negativa (hlad, únava) docela užívám. A konec konců i tahle negativa mohou člověka posunout dále, například už teď po téměř třech dnech půstu vím, že jídlo nebudu brát jako samozřejmost.

Shrnutí třetího dne:
pozitivní projevy: jsem moc rád, že jsem si to vyzkoušel, bezvadná nová zkušenost.
negativní projevy: únava i hlad se postupně zvyšují. Zatímco v předchozích dvou dnech jsem měl převážně chutě, teď už je to opravdový hlad. Ale zatím bez problémů zvládnutelné a jak jsem již podotkl výše, i ta negativa jsou svým způsobem pozitiva, záleží jen na tom, jak je vnímám.

Naposledy upravil Shelly dne ned 06.03.2016, 17:17, celkově upraveno 1

ned 06.03.2016, 13:18

(ABCD-a)

Reputace: +830
jen pro ujištění ty si udělal šanku v půstu?

ned 06.03.2016, 14:05

Reputace: +1217
Hehe, uz to tak vypada, adept na sekly ledviny, se normalne asi zblaznil :).

ned 06.03.2016, 14:09

(ABCD-a)

no já si počkám až mi odpoví

ned 06.03.2016, 14:13

Jo, ale byl to spíše začátek půstu, teprve 2. den. A Panda píše, že Šanka je dobrým začátkem půstu.
Myslím, že s ledvinami nic nemám. Udělal jsem Šanku správně, takže sůl šla do střev a ne do ledvin a poté se vyloučila díky vyprázdnění.
Dnes zase piju čistou horkou vodu a normálně čůrám a nejsem ani trochu oteklý, takže problém zde nevidím.

ned 06.03.2016, 14:27

(ABCD-a)

Shelly píše:
Jo, ale byl to spíše začátek půstu, teprve 2. den. A Panda píše, že Šanka je dobrým začátkem půstu.
Myslím, že s ledvinami nic nemám. Udělal jsem Šanku správně, takže sůl šla do střev a ne do ledvin a poté se vyloučila díky vyprázdnění.
Dnes zase piju čistou horkou vodu a normálně čůrám a nejsem ani trochu oteklý, takže problém zde nevidím.

no pokud jsem dobře četla tak Panda píše
"Naopak se v praxi osvědčuje, použít šanku k "zahájení" půstu,..."
zahájení je snad první den ne? druhý den už je průběh půstu
chlape kurňa čti POŘÁDNĚ nebo Tě jednoho dne fakt vynesou kopytama dopředu!!!!!
bodejď by se ti nezhoršila nálada...proces uzavírání žaludku byl přerušen a tělo si zbytečně zasolil ..se divím že si na nepo :nausea:

bud si na bobíka počkej nebo až si budeš chtít pomoct tak jedině klystýrem protože udělat šanku po pár dnech půstu a zavřeném žaludku se rovná volat RZ
pamatuj si to!!!

půst je bezpečný a přirozený způsob očisty, dokud do něj nezačne kecat ta hlávka zelí co sedí na krku!!!

+Cef, +Panda, +jao Hodnocení: +3
ned 06.03.2016, 16:01

To nebylo po pár dnech půstu ale hned druhý den. Taky jsem si během šanky říkal, že možná by se mi pil takový objem slané vody o něco lépe, kdybych to udělal hned na začátku prvního dne, ale i tak to šlo. Druhý den asi ještě není žaludek tak moc zmenšený.
A jinak s tím údajným zasolením opravdu nemám problém. Díky správnému postupu provedení šanky šla sůl do střev a pak s vyprázdněním ven, ledviny byly tudíž ušetřeny.
Dnes jsem začal zase pít čistou vodu a čůrám normálně a bez jakýchkoliv problémů téměř čirou moč, jen velmi lehce nažloutlou, nejsem nijak oteklý ani dehydrovaný.
A co se té zhoršené nálady týče, tak ta už není. Myslím, že mi pomohlo, že jsem se z ní zaprvé vypsal a za druhé i to, že jsem si pak uvědomil, jak je moje láteření nicotné v porovnání s celým světem a pak jsem se tomu i zasmál a nyní už jsem zase OK a rád, že jsem do toho všeho šel. A teď odpoledne jsem dělal asány a pránajámu, což mi ještě více zvedlo náladu a přidalo i trochu energie.

Ale příště si opravdu raději udělám šanku hned na začátku prvního dne, pak se bude 2,5 litru vody pít snadněji, tedy doufám.
Tož zduř!

ned 06.03.2016, 16:55

(Mirek, admin)

Reputace: +1726
Šanku někteří nedoporučují ani na začátku půstu, protože ve střevech mohou zůstat zbytky solí. Je to tak nějak na hranici zda výhody (vyprázdnění trávicího systému) převýší nevýhody (zasolení, musí se pak dobře propláchnout čistou vodou). Druhý den půstu už by se vůbec neměla dělat, to už je velký zápřah. Během půstu ale šanka nemá moc velké opodstatnění, protože odpadní látky jsou spíš v tlustém střevě a tam je klystýr vhodnější.

Rozhodně ale klystýr ne hadičkou od sprchy, to je hazard na sebevraždu (už to tu někdo někde také zkoušel). Irigátor z PVC se dá sehnat levně v každých zdravotních potřebách (nebo přes net).

ned 06.03.2016, 17:10
Profil Zobrazit autorovy stránky

Panda píše:
Šanku někteří nedoporučují ani na začátku půstu, protože ve střevech mohou zůstat zbytky solí. Je to tak nějak na hranici zda výhody (vyprázdnění trávicího systému) převýší nevýhody (zasolení, musí se pak dobře propláchnout čistou vodou).

I když nepociťuji otoky ani dehydrataci, které byly v návodu zmiňovány jako příznak zasolení nesprávným provedením šanky, přesto se zeptám, mělo by smysl, kdybych například teď vypil cca litr čisté vařené vody (samozřejmě až po jejím dostatečném vychladnutí)

Panda píše:
Během půstu ale šanka nemá moc velké opodstatnění, protože odpadní látky jsou spíš v tlustém střevě a tam je klystýr vhodnější.
Ale šanka přece pročistí celé střevo, zatímco klystýr jen malou část tlustého střeva, takže tvrdit, že šanka nemá opodstatnění a klystýr je vhodnější mi přijde dost nelogické, neřku-li nepravdivé.

ned 06.03.2016, 17:42

(Mirek, admin)

Úvodní šanka je na to, aby se vyplavila strava z trávicího systému, čímž dojde rychleji k nastartování půstu a nezůstávají ve střevech zbytky jídla, které by tam pak zahnívaly (když se nepřidává další jídlo, mohly by tam staré zbytky zůstávat dlouho).

I přes první propláchnutí tam pak zůstávají nějaké zbytky a také staré nánosy na stěnách, které se pak v dalších dnech uvolňují. Přes tenké střevo to prochází celkem rychle, hromadí se to hlavně v tlustém střevě. Z těch zbytků se nějaké odpady mohou vylučovat zpět do krve (i když není to moc), mohlo by to ztěžovat půstu. Pak může být dobré občas po pár dnech vypláchnout odpady z tlustého střeva klystýrem. Není třeba denně, není tam toho moc a mnoho půstařů nepoužívá klystýry vůbec. Když je střevo prázdné a dostatečně se zaplní vodou (asi tak litr a půl), dá se vypláchnout celé, až k ústí tenkého střeva.

Otoky nemusí být vždy jako příznak přesolení. Jo další voda po šance by mohla prospět. Někteří dělají šanku jen s neslanou teplou vodou.

ned 06.03.2016, 18:18

(ABCD-a)

Shelly píše:
Ale šanka přece pročistí celé střevo, zatímco klystýr jen malou část tlustého střeva, takže tvrdit, že šanka nemá opodstatnění a klystýr je vhodnější mi přijde dost nelogické, neřku-li nepravdivé.

v průběhu půstu nemá šanka vůbec co dělat!!!!
a osobně tak pust ani nezačínám a ani bych to nedoporučila
cokoliv jiného než voda dá do pohybu žaludek, který je bud už v úplném klidu nebo se do něj dostává.
to se tu dostáváme k základní otázce co je Pust.
Klystýr způsobí odstranění hrubých zbytků ze spodu, není to přirozený proces vylučovaní odpadu, ačkoliv to skutečně někomu může pomoct překonat jeho průvodní problémy.

šmankote proč chce někdo něco tak jednoduchýho jako je pust což je nežrat a pít jen vodu kombinovat s šankama klystýrama a podobnýma očistama z jiných učení :!:

+jao Hodnocení: +1
ned 06.03.2016, 18:44

Reputace: +141
Vitaj Shelly.
O tom vnímaní energií iných ľudí sa dá asi uvažovať až pri dlhšie trvajúcich pôstoch.
Pri trojke je to o egu a "berličkách" ako sám seba presvedčiť, že nežrať je vlastne blbosť.
Bez tréningu skákať po vyšších métach je často kontraproduktívne a hlavne po čase odraďujúce od pôstu. Všetko sa treba učiť. Takisto aj pôst. Najprv jednotky, potom trojky a až po správnom zvládnutí návratovky vyskúšať viac dní. (aj keď pre mňa je trojka ťažšia ako napr. 14tka :-) )
Šanka je jógove cvičenie, ktoré má takisto nejaké pravidlá. A v nich sa nikde nepíše o pôste.
Ak počas pôstu robíš ásany, ktoré rozpohybujú črevá a žalúdok, tak je to presne opak toho, čo chceme pôstom dosiahnuť. A to zastaviť peristaltiku čriev a produkciu HCl, enzýmov a iných kyselín v žalúdku. Osobne som šanku robil týždeň pred plánovaným pôstom a potom týždeň som sa stravoval len na zelenine a ovocí. Niečo ako návratovka pred pôstom. Nikdy som si nerobil klystír. Nebolo treba. Soľ sa síce osmózou dostáva do čriev, ale meníš hlavne PH v krvi. Telo potom musí štartovať iné procesy na upravenie rovnováhy a to stojí určite veľa energie. Preto prišla únava a negatívna nálada. Po zrovnaní stavu sa energia obnovila a bolo Ti lepšie.
Osobne sa pri pôstoch a návratovkách snažím prepnúť do režimu "nerozmýšlania a nekŕmenia Ega". V návratovke nerozmýšľam nad "vylepšeniami", ale je to len zelenina a ovocie. Rozmýšľaním sa zbytočne spotrebuje veľa energie a často to pokazí celý pôst.
Rozmýšľať môžem do sýtosti až po návratovke.
Držím palce.

+ABCD, +Cef, +Panda, +Petr Hodnocení: +4
pon 07.03.2016, 00:53

Koukám, že co člověk, ti jiný názor, jak má startovat a jak probíhat půst :-)
Takže se tedy zeptám a odpovědět může samozřejmě každý podle svého nejlepšího uvážení a zkušeností: jaký typ pohybu nebo jaký typ cvičení doporučujete během půstu?
A je tu někdo, kdo si před půstem nedělá klystýr a nemá pak problém s údajným vstřebáváním toxinů z obsahu střev? Protože ještě před započetím půstu jsem tu pročítal diskuze a všichni varovali: "musíš očistit střeva klystýrem, protože jinak z nich budeš při půstu vstřebávat toxiny a to zhorší celý průběh půstu". A teď už druhý člověk mi sem napsal, že klystýry vůbec nedělá. Tak jak tedy před půstem čistíte svá střeva a čistíte je nějak "speciálně" vůbec? (už vím jak Jao, ale co ostatní mně zajímá)

pon 07.03.2016, 09:59

(martin)

pestrá strava dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 7 dnů
Reputace: +67
Ahoj. Podľa mňa sa treba riadiť intuíciou a zdravým rozumom, osobne dávam prednosť prirodzeným riešeniam a vraziť si do zadku hadicu a nechať natiecť vodu alebo piť presolenú vodu aby som sa posr.... , nepokladám za niečo prirodzené, aj keď to niekomu možno vyhovuje.
Treba dbať na to čo človek vo forme jedla do seba dáva a potom nieje moc čo čistiť a nepristupovať k tomu takým štýlom, že toto si môžem dať lebo nejaká šanka a pôst a klystír to vyrieši

pon 07.03.2016, 10:52

(Mirek, admin)

Shelly píše:
Koukám, že co člověk, ti jiný názor,...
Pokud Ti něco radí ABCD nebo Cef, jejich slova ber s největší váhou, k půstům mají nejvíc co říct. Ostatní názory můžeš ignorovat pokud jsou v rozporu.

+Kei, +jao Hodnocení: +2
pon 07.03.2016, 13:04

(ABCD-a)

Panda píše:
Shelly píše:
Koukám, že co člověk, ti jiný názor,...
Pokud Ti něco radí ABCD nebo Cef, jejich slova ber s největší váhou, k půstům mají nejvíc co říct. Ostatní názory můžeš ignorovat pokud jsou v rozporu.

Pandi děkuji za poklonu mě vyseknutou ;-)
nicméně jsou tu mnozí co mají základy domu založené tak, aby jim dům nespadl na hlavu.

Takže si to co bylo již mnohokráte řečeno zopáknem jinými slovy
Obecně je tohle fórum založené na tom, aby se ten, co mu něco předáváme, probudil do druhého dne, čili bezpečnost toho co předáváme je alfou a omegou. Jistě že existují zkratky, ale experimentování je vhodný, až když jsou základy dobře zvládnuté a člověk ví, jak tělo reaguje a hlavně ví, co s tím má udělat pokud se dostane do velké nerovnováhy. čili tak aby se ze zkratky nestala dlouhá objížďka.
Další aspektem je zodpědnost za předávané. Proto reagujeme pro někoho možná velmi neadekvátně, ale vždy v zájmu dotyčného jedince. A u hodně tvrdohlavých jedinců sundaváme rukavičky. A víme proč to děláme.
Strach a nezvládnutá psychika udělá s člověkem neuvěřitelný věci až kolikrát zůstává rozum stát a ačkoliv tu například bylo mnoho kráte opakováno nesolte v návratovce, stejně se najde člobrďka co to zkusí s tím že si myslel že na něj přirozené reakce těla neplatí. Mysl člověka je neuvěřitelně tvůrčí :-P a to platí třeba i jen po 3 dnech poctvivého půstu. Pak samozřejmě hledá pomoc u zkušenějších a couvá.
Je potřeba si uvědomit, že tohle je veřejné fórum číst tu může každý a když si přečte byť i dobře míněnou radu, která neublížíla Tobě, pro něj může mít fatální důsledky.
Vysvěleno a hlavně pochopeno? ;-)

pon 07.03.2016, 14:31

V jiných sekcích jsem se dočetl, že při půstu dochází k acidóze. Je možné mezi projevy acidózy při půstu počítat občasné říhnutí a občasné velmi krátké pocity pálení žáhy?
A je běžné, že se acidóza zvyšuje v druhé půli odpoledne a večer?

pon 07.03.2016, 16:57

(ABCD-a)

Shelly tak zpátky na strom a pěkně na začátek
co máš o půstu načteno..

pon 07.03.2016, 17:09

Všechno, všecičko

Podle mně je to zbytečné vyjmenovávat. Ale ve zkratce, nepapáš, bumbáš vodu anebo ani nebumbáš, pokud držíš suchý půst. Můžeš si pomoci očištěním střeva, ale podle někoho to není třeba anebo je to dokonce nevhodné. Můžeš taky bumbat vodu destilovanou nebo vodu z RO, prý pomáhá lépe očistit tělo než obyč. voda z kohoutku.
Při půstu stoupá acidóza. Je sucho v ústech, na jazyku povlak a člověčina půstařská páchne.
Podle knihy J. Werdina se mohou přechodně objevit příznaky jako bolest hlavy, závrať, bolest kloubů a různé další nepříjemné přechodné obtíže.
Půst můžeš podle doktríny jednoho kontroverzního pána držet 1, 3, 7, 15, 21 nebo 40 dnů, ale postupně prodlužovat. Někomu energie po 3. dnu půstu přibývá, někomu naopak stále ubývá. Po 3. dnu půstu obvykle ustává pocit hladu.
Po ukončení půstu má následovat návratovka na zelenině 1. den jemně spařené, později syrové a postupně možno i trochu neagresivního ovoce dodávati, nic dalšího být v návratovce nemá, samozřejmě kromě vody. Množství zeleniny malé, zpočátku jako vlastní pěst, později množství opatrně mírně zvyšovat. Návratovka má trvat minimálně stejně dlouho jako půst. Pokud se návratovka nedodrží, může to mít u delších půstů fatalní následky.
Anebo prý existuje tajná metoda rychlého startu, čili bez nutnosti návratovky. Ale tu neznám. Vy ano?

Dobré paňčelko?

pon 07.03.2016, 17:33

(ABCD-a)

Shelly píše:
Všechno, všecičko....
..........
Anebo prý existuje tajná metoda rychlého startu, čili bez nutnosti návratovky. Ale tu neznám. Vy ano?

Dobré paňčelko?

1.No paňúčá žíká že úplně šicičko ne, ale v kostce za 3 s beruškou
člověk toho musí hodně pročíst a pak stejně čumí překvapen co že to v jeho boudě děje

2takže sekce knihy naučná literatura ..
kontroverzní pán ....pust.cz (volně přístupné), popřípadě skcripta (není ke stažení)
Partyková .. půst z pohledu lékaře (ke stažení v pdf)
Malachov atd atd.
pročíst to je základ aby se člověk neptal pořád dokola na základní věci jako je třeba acidóza kdy a jak se projevuje, neb někomu se projeví a není ji schopen překonat, jinému se připomene a jiný ji zas ani nezaregistuje

3. ano znám nicméně to není předmět diskuze, předmětem diskuze to je, po 40 půstu

+Panda Hodnocení: +1
pon 07.03.2016, 17:57

A stále nikdo nenapsal, jaké pohybové aktivity máte osvědčené při půstu. Výše je příspěvek, že asány ne, protože podporují činnost střev a žaludku. Ale co jsem tak o nich četl, tak záleží, které si vybereš, protože mají různé účely. Takže co vy a pohyb při půstu?
------
Ty Abiecadło tedy neděláš před půstem ani při něm vůbec klystýr? A nevadí ti nijak ta přebytečná hmota ve střevech?
------
Názor z jiného zdroje: Hodně z Vás tady doporučuje klystýr při půstu i vícekrát. Četl jsem před časem knihu od jednoho Inda a on tam psal, že klystýr má být jen výjimečná záležitost, max. jednou za rok a jen v případě, že se tam dole člověk cítí přeplněný, ale ideálně v podstatě nikdy. Pokud se dělá častěji než jednou za rok, pak prý oslabuje střevo a přispívá k zácpě.
-----
A jak je to s tou acidózou? Kurde dozvím se to? ;-)

pon 07.03.2016, 18:05

ABCD píše:

No paňúčá žíká že úplně šicičko ne, ale v kostce za 3 s beruškou

Tak v tom případě mi napiš, co mi tam chybí z důležitých věcí.

ABCD píše:

ano znám nicméně to není předmět diskuze, předmětem diskuze to je, po 40 půstu

Proč zrovna po 40. denním půstu? Alespoň to nějak logicky zdůvodni.

pon 07.03.2016, 18:09

(Mirek, admin)

Shelly píše:
...Pokud se dělá častěji než jednou za rok, pak prý oslabuje střevo a přispívá k zácpě....
Klystýr (i šanka) funguje tak, že do trávicího systému se dostane látka, která tam běžně nepatří, trávicí systém ji bere za nepřátelskou a snaží se ji vyloučit. Tedy - v horních částech slaná voda (šanka), v tlustém střevě stačí obyčejná voda (klystýr). Cizorodá látka působí jako silné dráždidlo, střeva se aktivují a snaží se obsah vyloučit. Tohle silné dráždění má za následek, že střeva si zvyknou na silnější dráždění a jsou pak netečná k slabým podnětům, jakými jsou běžná strava, střeva "zleniví", obsah se nevylučuje a může docházet k zácpě. Může trvat i několik dnů než se aktivuje běžné vyprazdňování.

pon 07.03.2016, 18:29

(Mirek, admin)

Shelly píše:
...Proč zrovna po 40. denním půstu? Alespoň to nějak logicky zdůvodni.
Ze stejného důvodu jako proč by se nemělo uvádět doporučení šanky na začátku půstu - protože lidé si to přeberou jak nemají, naloží s informací špatně a může to pro ně skončit tragicky.

pon 07.03.2016, 18:31

(ABCD-a)

Citace:
Shelly píše:
A stále nikdo nenapsal, jaké pohybové aktivity máte osvědčené při půstu. Výše je příspěvek, že asány ne, protože podporují činnost střev a žaludku. Ale co jsem tak o nich četl, tak záleží, které si vybereš, protože mají různé účely. Takže co vy a pohyb při půstu?

pohybová aktivity co ti tělo dovolí dělat někdo běhá, někdo hraje fotbal, někdo leze po horách atd.
čili nejrozšířenější je chůze, procházky s delším půstem pomalé procházky a ještě delším půstem pomalý gaučing...

Citace:
Ty Abiecadło tedy neděláš před půstem ani při něm vůbec klystýr? A nevadí ti nijak ta přebytečná hmota ve střevech?

ne nedělám ačkoliv to vyzkoušené mám ...tělo to přirozeně vypudí, nehledě na to že pokud se udržuješ tak aby si neměl zacpaný střeva bordelem myslím tím, že když si jeden den naložíš a druhým dnem kompenzuješ množství stravy pak nemáš problém se zacpaným nebo plným střevem
pokud se cpeš celej rok pak je jasný že tam lecos zůstane
pokud li půstuješ pravdelně pak lehce poznáš když už jde tělo do nerovnováhy a když je čas přškrtit klapku

Citace:
Názor z jiného zdroje: ........Pokud se dělá častěji než jednou za rok, pak prý oslabuje střevo a přispívá k zácpě.

no je to názor, nicméně zní logicky .. proč by se hýbalo když tam vrazíš trubku spodem nicméně tohle souvisí především s psychikou

Citace:
A jak je to s tou acidózou? Kurde dozvím se to? ;-)

acidóza tu byla taky hodně probíraná takže vyhledavač zde a zadat "acidóza" jednoduchá pomoc a nemusíš se zavzdušňovat dotazy ;-)

pon 07.03.2016, 18:38

(ABCD-a)

Shelly píše:
ABCD píše:

No paňúčá žíká že úplně šicičko ne, ale v kostce za 3 s beruškou

Tak v tom případě mi napiš, co mi tam chybí z důležitých věcí.

ABCD píše:

ano znám nicméně to není předmět diskuze, předmětem diskuze to je, po 40 půstu

Proč zrovna po 40. denním půstu? Alespoň to nějak logicky zdůvodni.

ad 1 odpověd
použiju tvůj výrok
Podle mně je to zbytečné vyjmenovávat
od2.
protože by Tě následně pozřená strava při nepročištěném těle mohla zabít ... a ani tak není záruka že si startl správně a můžeš druhý den žrát co hrdlo ráčí... zní to dost logicky?

pon 07.03.2016, 18:43

ABCD píše:

použiju tvůj výrok
Podle mně je to zbytečné vyjmenovávat

To není fér, protože já jsem to vyjmenoval, tak ty můžeš taky. Alespoň v přehledu.

pon 07.03.2016, 18:48
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]