Na hlavní stránku  
Právě je čtv 04.12.2025, 01:28

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Odkaz na příspěvek tělesná teplota při půstu

vegetarián ájurvéda dosažený půst 40 dnů
Reputace: +156
Nikde jsem zde nenašla téma nebo diskusi týkající se tělesné teploty v souvislosti s půstem a to co jsem vyhledala na netu mě neuspokojuje. A tak jsem se rozhodla zeptat se Vás, kteří už máte bohaté zkušenosti v tomto ohledu. ;-) Během půstu ať už je jednodenní nebo delší se mi tělesná teplota zvýší a pohybuje se kolem 37,5 C .To by mi samo o sobě nevadilo, zřejmě to tělo z nějakého důvodu potřebuje, ale bývá mi šílená zima a to i když je venku horko a nedokážu se ničím zahřát. Co s tím? Nějak se s tím nedokážu srovnat. :(

Hodnocení: 0
ned 17.03.2013, 11:17
Profil ICQ

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: tělesná teplota při půstu

Reputace: +1726
Mně bývalo dřív při půstech trvale zima, ale s opakovanými půsty se to výrazně zlepšilo a cítím se teď už většinou normálně. Jen když jsem unavený tak mi začíná být zima a jsem studený. Když si odpočinu (např. po spánku) tak je mi pak naopak horko a žhnu jak kamna.

ned 17.03.2013, 11:33
Profil Zobrazit autorovy stránky

Reputace: +992
Chce to sportovat, denně běhat a mírnější pohyb i při půstu.

Naposledy upravil Petr dne ned 17.03.2013, 21:51, celkově upraveno 1

ned 17.03.2013, 12:52

Cvičím pět Tibeťanů a také využívám posilovnu u nás v práci, ale když se má tělesná teplota bliží k 38 C, tak to fakt nemám na sport ani pomyšlení i když bych se ráda hýbala. Díky, Petře, za radu, čekala jsem, že to někdo napíše :-) Mirku a Tobě to teplo normálně závidím, mi se ta termoregulace, za víc než 15 let nejrůznějších půstů, ani trošku nezlepšila. :-|

ned 17.03.2013, 14:11
Profil ICQ

(Mirek, admin)

Já to přehřívání mám nejspíš z důvodu, že mimo půsty jím až moc (a v současnosti dost i nevitariánskou stravu, včetně pečiva) a ty nadbytky se pak uvolňují a spalují a přehřívají mě. Ale to je jen asi tak 4 první dny půstu kdy bývám přehřátý (někdy se v noci probudím úplně spocený), pak se mi to stabilizuje.

ned 17.03.2013, 14:44

No jsem taky všežravec :) tak chladem netrpím. Myslel jsem že při půstu jde teplota dolů, ale jen doměnka, nikdy jsem se neměřil. Zajímavý.

ned 17.03.2013, 15:24

(Lenka)

Reputace: +839
Já nejsem všežravec, jím poměrně málo, a mám velmi dobrou termoregulaci. Jdu se klidně vykoupat, když lidi okolo na břehu drkají zubama...
Ráno po probuzení jsem taky jako kamínka >:-) Při půstu mi zima nebyla, ale držela jsem teď jen trojku...

ned 17.03.2013, 15:44

pestrá strava sungazing dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 7 dnů dosažený půst 21 dnů křesťan
Reputace: +298
lva píše:
... Mirku a Tobě to teplo normálně závidím, mi se ta termoregulace, za víc než 15 let nejrůznějších půstů, ani trošku nezlepšila. :-|

Tak dneska jsem se ráno v 6:30 díval na sluníčko. Teplota kolem -3. A docela hezky foukalo. Rukavice na rukou a stejně mi byla zima. Až jsem se rozčíli a říkal si: ,,Člověk se tady kouká na sluníčko a při tom klepe kosu.“ :piqued:
A pak mě napadlo, že si zkusím natahat ze sluníčka teplo. :idea: Když už tahám energii, tak proč ne teplo. ;-) Zkusil jsem si vizualizovat ohřátí organizmu přes sluneční energii. A začalo to fungovat. :clapping:
Sice to fungovalo jen po dobu koukání a potom cvičení Tai-Ti. Potom už mi zase byla zima. :-( Ale šlapalo to.
Možná vede cesta tudy i v době půstů. Prostě si vizualizovat ohřátí organizmu. :innocent:

Vždyť i pan Werdin píše:
Zmínil jsem se, že programy mohou být změněny. Pokud se mi nelíbí funkce nebo reakce na podnět, mohu se rozhodnout provést změny. Cílem změn (modifikace, odstranění nebo vytvoření programu) v instinktu je dosažení plánovaného výsledku činnosti instinktu.
Pokud se rozhodnu, že mé tělo bude reagovat konkrétním způsobem, např. na teplo, tmu, zranění, jídlo – mohu toho dosáhnout přeprogramováním instinktu. Pod pojmem „přeprogramování instinktu“ mám na mysli jakoukoli změnu, odstranění nebo vložení alespoň jednoho programu do instinktu.

Aneb

Žák se učí,
učitel má touhu vyučovat,
mistr inspiruje.

admin: Uživatel zesnul 2. května 2017. Vzpomínáme.

+Petr Hodnocení: +1
ned 17.03.2013, 21:39

Pravda, tak to taky funguje.

ned 17.03.2013, 21:49

dosažený půst 21 dnů
Reputace: +1
Půstuju sice docela pravidelně, jen něco cca přes tři roky, ale teplem taky zrovna netrpím. :-) Já si to vysvětluju tak, že tu zimu vyvolává, kromě zastavení "vytápění" od trávicího traktu, i očistná reakce v těle. Mě se např. vždycky po pár dnech začnou čistit plíce a to u mě vždy provází zima, ruce, nohy, ale třeba i v zádech... Nic moc pocit:). Ale postupně se to lepší.
Ta zvýšená teplota, to by mohlo být něco svým způsobem podobného. Odkrývají se třeba staré infekce, imunitní systém je pak ničí, nebo se spalují nějaké přebytky.......

ned 17.03.2013, 22:32

Reputace: +1217
ANTONÍN píše:
Pokud se rozhodnu, že mé tělo bude reagovat konkrétním způsobem, např. na teplo, tmu, zranění ..
Na vznik zraneni reaguju teda zatim pokazdy stejne, co kolem me v ten moment lita vzduchem je ale tady nepublikovatelne :).

+ANTONÍN Hodnocení: +1
pon 18.03.2013, 11:42

(ABCD-a)

Reputace: +830
Cef píše:
ANTONÍN píše:
Pokud se rozhodnu, že mé tělo bude reagovat konkrétním způsobem, např. na teplo, tmu, zranění ..
Na vznik zraneni reaguju teda zatim pokazdy stejne, co kolem me v ten moment lita vzduchem je ale tady nepublikovatelne :).

Cefeee? :lol: asi by si se měl nad sebou vážně zamyslet ... :!: :lol: to si jako správný půstař přeci nemůžeš dovolit :lol:

pon 18.03.2013, 11:45

Jo, kazdy pustar se musi vznaset na jemnym bilym oblacku, kolem makovice svatozar a nema mit zadny emoce a hlavne (!) nechat si nalozit na hlavu od kazdyho kolemjdouciho :-D :lol: .
To je prece zakladni parametr, neeee ?? :)

pon 18.03.2013, 11:52

(ABCD-a)

hlavně si má nechat naložit od kolemjdoucího ...půstař to pak přetransformuje zvýšenou teplotou :lol:

změny teploty souvisí s elementy se zrovna který oslabuje nebo zesiluje ... v souvislosti s tím jak se tělo čistí ...
někdy je tedy nesnesitelný vedro a jindy zas zima jak psírně ... neřešila bych to až tak do hloubky tělo je inteligentní a pokud si člověk pomůže když je zima horkou sprchou nebo si pomůže jinak proč ne ;-)

pon 18.03.2013, 12:02

Presne Abicko, patrim mezi zimomrivce tak to kompenzuju v teple nalozi ve vane :) (se soli z death sea).
Naramne to krom dodani energie vycisti kuzi, je pak jako andelicka prdylka, ale nesmi se to prehnat (doba) jinak zase energii naopak sebere. Vyvazene, primerene:) ..
Posledni dlouhy pust byl v parnym lete a to jsem se chodil pro zmenu "nabijet" do chladneho vlhkeho sklepa a taky pecka (da se pouzit i bazen, sprcha pozadovane teploty a tak):).
(jo tos uz rikala, hehe) ..
Holt zivly jsou zivly a je treba je kompenzovat jak si kazdy nejlip na sobe vykouma :-).

pon 18.03.2013, 12:26

ABCD píše:
Cefeee? :lol: asi by si se měl nad sebou vážně zamyslet ... :!: :lol: to si jako správný půstař přeci nemůžeš dovolit :lol:
"At delate co delate" :lol: :-D ..

pon 18.03.2013, 12:46

(David)

pestrá strava dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny pozor kouše!
Reputace: +107
spatna otuzilost. spatne prizpusobene cevy pro vykyvy teplot. i kdyz vy zenske jste zimozrive

doporucuji horolezecky vycvik.

spani pod lehkou dekou pri otevrenem okne. plavani ve studene vode. koupani se ve studene vode. kaleni zeleza aka sauna/studena voda/sauna. posiluje srdce a cvici cevy pro extremni vykyvy teplot.

Kdyz dojde na lamani chleba, cevy jsou schopny prokrvovat tkan a udrzet teplo na povrchu ;-)

timto stylem je mozne lyzovat, chodit po venku, po horach v tricku v -5 ;-) navic budete stredem pozornosti jak se mi to stava velmi casto. Lide kolem vas maji takovy ten vyraz "to je ale magor, ten musi byt porad nemocny" a jsou navleceni na severni pol ROFL MOje oblibena otazka jest "Kam jedete na severni pol? " ;-)

Jak pise Petr...pohyb, pohyb,pohyb !!!! Kazdodenni aerobni cviceni v tepu kolem 130tepu/min, o delce aspon 30min + 30min rozcviceni, zaruci spickovy kardiovaskularni system a zadne zdravotni problemy !!!

e-sport a ruzni pseudo-experti jsou k nicemu ;-)

"Kde je vůle, tam je i cesta." -- Gaston Rébuffat

"In necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas."

+Persi, +Petr Hodnocení: +2
úte 19.03.2013, 17:26
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

:lol: Jo tak je to nejlepší.

úte 19.03.2013, 19:43

Všem Vám děkuji za rady a zkušenosti :ok: ....... stačí si vybrat a pak už jen zkoušet co mi bude vyhovovat nejvíc. Je pravda, že když jsem denně cvičila a ke sprchování používala vlažnou vodu, tak jsem se cítila moc dobře. Poslední roky bych však potřebovala, aby měl den víc než 24 hodin, abych stihla všechny své aktivity. Představa, že breathariánům jako je např. pan Monfort stačí denně jen dvě hodiny spánku, je pro mě velkou motivací. :-)

úte 19.03.2013, 22:18
Profil ICQ

(Mirek, admin)

Stačí si udržet dostatek hodin mezi posledním jídlem a spánkem a doba potřebná k spánku se znatelně snižuje.

úte 19.03.2013, 22:22

Díky za radu, Pandi, já už jsem snad snížila všechno co jsem snížit mohla - spím 4 hodiny denně, jím až na výjimky 1x denně a sice mezi 17-18 hod (podle Cingroše)........ pořád zkouším něco nového a co mi vyhovuje, u toho zůstávám :)

úte 19.03.2013, 22:29
Profil ICQ

(David)

pestrá strava dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny pozor kouše!
Reputace: +107
Panda píše:
Stačí si udržet dostatek hodin mezi posledním jídlem a spánkem a doba potřebná k spánku se znatelně snižuje.

zajimave. u me to tak nefunguje bohuzel. naposled 2-3h pred spanim posledni jidlo, je jedno jaky objem kdyz je potreba dokrmit ponicene svaly.

ale asi je rozdil mezi sportovci a zbytkem populace. nedovedu si predstavit, ze bych spal mene jak 6h. jsem pak nepouzitelny. to bych se musel porad valet doma u pc nebo tv, abych mohl v klidu spat pod 5h denne. a nebo je muj zdravotni stav opravdu spatny.

"Kde je vůle, tam je i cesta." -- Gaston Rébuffat

"In necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas."

stř 20.03.2013, 15:37
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Funguje mi se dobře vyspat, alespoň 6 hodin minimálně a pak svý záležitosti zvládnu levou zadní. Nevyspalej u něčeho sedím třeba celý den a udělám míň práce než jindy za 4 hodiny.

stř 20.03.2013, 15:45

(ABCD-a)

taky ....průměr 6 hodin a je to oki :-)

stř 20.03.2013, 15:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]