Na hlavní stránku  
Právě je čtv 04.12.2025, 03:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 623 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Další
Autor Zpráva
 Odkaz na příspěvek Re: Návratovka podle Pavla Máchy (www.pust.cz)

Reputace: +1217
ABCD píše:
Odpovědnost za toho člověka pokud si tvou radou ublíží neneseš.
Podepisuju.
Ale to uz jsme tu ravima probirali snad 100x, jses tak natvrdlej, nebo to dlas naschval ?
Heled, s Wikinou a Googlem mrskas jako zbesilej, cize v inteligenci ta vada nebude, delas to teda schvalne ?

DEKUJEME Ti za Tve rady, pokud si je nechas pro sebe a nebudes blbnout hlavy "prvnakum", ok ? Domluveno ?

Hodnocení: 0
stř 13.03.2013, 11:20

dosažený půst 40 dnů
Reputace: +65
ABCD píše:
Tím co si napsal a k čemu se ohradil Petr nabádáš pravidla návratu porušovat...
Nabádám porušovat Tvoje pravidla návratu, která zde spolu s Cefem až fanaticky hájíte. A radím to konkrétně Lence, protože jsem naprosto přesvědčený, že by pro ni byla syrová lepší. Odpovědnost samozřejmě za to nesu úplně stejnou jako Ty nebo kdokoli jiný nese zodpovědnost za své rady.
BTW i na pust.cz se i ještě dnes doslova píše, na hlavních stránkách, že většina zdravých lidí snese syrovou zeleninu bez problému. Nic jiného vlastně ani nepíšu. Je dobré si to vyzkoušet.

stř 13.03.2013, 21:07

Reputace: +992
Že většina lidí pobere syrovou stravu bez problémů tam sice je, ale ne že se mají v návratovce pít šťávy. To si trošku pleteš pojmy, Pavel pití šťáv v návratovce výslovně zakazoval. Stejně tak syrová zelenina hned první den po půstu - to taky nikdy nedoporučoval.

stř 13.03.2013, 22:21

(ABCD-a)

Reputace: +830
ravima píše:
ABCD píše:
Tím co si napsal a k čemu se ohradil Petr nabádáš pravidla návratu porušovat...
Nabádám porušovat Tvoje pravidla návratu, která zde spolu s Cefem až fanaticky hájíte. A radím to konkrétně Lence, protože jsem naprosto přesvědčený, že by pro ni byla syrová lepší. Odpovědnost samozřejmě za to nesu úplně stejnou jako Ty nebo kdokoli jiný nese zodpovědnost za své rady.
BTW i na pust.cz se i ještě dnes doslova píše, na hlavních stránkách, že většina zdravých lidí snese syrovou zeleninu bez problému. Nic jiného vlastně ani nepíšu. Je dobré si to vyzkoušet.

moje pravidla to nejsou ..nepodsouvej :-) ..nevymyslela jsem je a tudíž si na ně nečiním nárok a i kdyby mi to propadlo do kedlubny (hlavy)tak by stejně nebyli moje ...nicméně hájím je proto že je to univerzální základ pro všechny skupiny začínajících včetně nemocných a mám je za prvé vyzkoušené nejen po několika 21, i po 40 a druhak proto že podle nich prošlo spoustu lidí a neměli problém včetně těch kteří prošli "rukama" mě...na experimenty má prvńák času dost až si návrat osahá ví co to s ním dělá a sám se pak rozhodne co do té papule strčí a co je pro něj vhodné...
to o čem se tu bavím je hranice kdy syrové je lékem a kdy se může stát pro tělo kyselinou :-)

čtv 14.03.2013, 00:18

(Lenka)

Reputace: +839
Dala jsem v rámci návratovky pár minut napařenou zeleninu, a neměla jsem s tím problém. Hned po návratovce se vracím ke svému chroupání... Není nad to, když brokolice nebo zelíčko pěkně chrupne mezi zubama :delicacy:

+ABCD Hodnocení: +1
čtv 14.03.2013, 10:19

Ravimo, řekl bych že s tím mají trochu víc zkušeností. Já teda když zkušenější mluví tak radši moc nedržkuju a spíš poslouchám co říká. Alespoň se tak něco dozvím. ;-)

čtv 14.03.2013, 11:08

Lenuška píše:
Dala jsem v rámci návratovky pár minut napařenou zeleninu, a neměla jsem s tím problém. Hned po návratovce se vracím ke svému chroupání... Není nad to, když brokolice nebo zelíčko pěkně chrupne mezi zubama :delicacy:
Leni v pohode, druhy den syrove uz je samozrejme ok, jen pozor na "predavkovani" (z euforky z narustu energie) pak totiz docilis uplne opacneho efektu, spalis vic energie na zpracovani zeleninky a ta je pak v coudu a chybi.
Ale to se da zase spravit couvutim zpet do pustu na 1 den.
Cize shrnuto plati v navratovce MENE=VICE, ale Ty jsi sikula, si vsimas sama dobre co se deje :-) ;-) .

čtv 14.03.2013, 11:34

dosažený půst 40 dnů
Petr píše:
Ravimo, řekl bych že s tím mají trochu víc zkušeností.
Možná. Moc o svých zkušenostech nemluví, vlastně téměř vůbec a to ani tehdy, když se jich někdo zeptá, jen se jimi zaštiťují. Své rady předkládají jako univerzální pravdu, ale jsou tu jen jako internetoví anonymové stejně jako já. Mluvím o svých zkušenostech nebo o tom co jsem viděl a nedělám z toho nic víc. Každý si to může přebrat jak chce. Ale podobná diskuze už tu byla víc než jednou :-)

čtv 14.03.2013, 19:54

Šlo jen o to, že nemůžeš napsat že není důvod, aby zrovna někomu konkrétnímu nefungovalo ihned syrový v návratovce. Opravdu o dotyčným tolik nevíš, nejsi v jeho těle a on nemusí přiznat ani vůbec vědět jaký neduhy v těle má.
Chce to opatrněji volit slova. Když už tak: ano, hodně lidí to tak dělá a nemá s tím problém. ... ovšem ani to není důkaz že se jedná o lepší metodu, nevíš kolik lidí to tak nedělá protože problém měli.

čtv 14.03.2013, 20:15

dosažený půst 40 dnů
Petr píše:
Šlo jen o to, že nemůžeš napsat že není důvod, aby zrovna někomu konkrétnímu nefungovalo ihned syrový v návratovce. Opravdu o dotyčným tolik nevíš, nejsi v jeho těle a on nemusí přiznat ani vůbec vědět jaký neduhy v těle má.
Chce to opatrněji volit slova. Když už tak: ano, hodně lidí to tak dělá a nemá s tím problém. ... ovšem ani to není důkaz že se jedná o lepší metodu, nevíš kolik lidí to tak nedělá protože problém měli.
OK, chápu. Nicméně stále si stojím za svou formulací. Mimochodem, opravdu by mě zajímalo, jestli znáš osobně někoho, kdo měl problém se syrovou zeleninou první den návratovky a kdo to dělal podle nějakého normálního návodu (Partyková, Nikolajev atp.). Já znám spoustu lidí, kteří problém se syrovou nemají žádný, a znám 3 lidi, kteří mají problém s napařenou včetně mě (většinou dost nepříjemná nevolnost). Nemluvě o tom, že většina lidí vůbec nechápe, co znamená podle Pavla napařená zelenina a napařují to normálně třeba 10 minut. Dále si mnoho lidí myslí, že mají jíst napařenou zeleninu celou návratovku, což je další velký omyl. Takže i doporučení napařené se dá dost pokazit. Syrová se dá taky samozřejmě pokazit třeba tak, že to někdo nerozkouše nebo že šťávy pije rychle jako vodu.

čtv 14.03.2013, 20:38

Nemám dost podkladů a zkušeností abych si troufnul měnit návod který nás učil Pavel a který byl převzatý původně z amerických půstovních klinik. U mě fungoval bezchybně a ani nevím o nikom komu by ublížila napařená zelenina. Že někdo nenapařuje podle návodu je věc jiná, stejně tak je jasný že není potřeba napařovat po celou návratovku. Ale nevěřím že by to někomu uškodilo.

čtv 14.03.2013, 20:53

dosažený půst 40 dnů
Pavel především učí, že si má člověk nastudovat několik nezávislých zdrojů a pak se podle toho řídit selským rozumem. Kdo tohle nedokáže, je pro něj půst (i jiné věci) nebezpečný tak jako tak. Takže to, že jsou třeba i zde trochu různé názory není na škodu.

čtv 14.03.2013, 21:11

(Mirek, admin)

Reputace: +1726
Doplnil bych, že tady je vlákno "Návratovka podle Pavla Máchy", kde se striktně vyžaduje co nejpřesnější dodržování Pavlových doporučení. Jiné alternativy, jako syrová zelenina první den, by měly být ve vláknu "Návratovka podle Partykové", kde jsou možné alternativní přístupy.

čtv 14.03.2013, 21:16
Profil Zobrazit autorovy stránky

dosažený půst 40 dnů
Panda píše:
Doplnil bych, že tady je vlákno "Návratovka podle Pavla Máchy", kde se striktně vyžaduje co nejpřesnější dodržování Pavlových doporučení. Jiné alternativy, jako syrová zelenina první den, by měly být ve vláknu "Návratovka podle Partykové", kde jsou možné alternativní přístupy.
To, že evidentně každý chápe "návratovku podle Pavla Máchy" úplně jinak je vidět už z příspěvků na prvních stranách tohoto vlákna. Aby to bylo možné "co nejpřesněji" dodržovat, je dobré tomu také co nejpřesněji rozumět. Kdyby tu neměla být diskuze (o návratovce podle Pavla Máchy), kterou jsem podle názvu vlákna předpokládal, pak přece toto vlákno vůbec nemusí existovat, stačil by úvodní příspěvek a vlákno uzamknout :-)

Naposledy upravil ravima dne čtv 14.03.2013, 23:11, celkově upraveno 1

čtv 14.03.2013, 21:43

pestrá strava sungazing dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 7 dnů dosažený půst 21 dnů křesťan
Reputace: +298
ravima píše:
Záleží na tom, co je cílem. Jestli breathariánství, tak asi přečíst Werdina a zkusit třeba jeho vědomé jezení.
Jestli je cílem "normální vitariánská strava", tak nic takového neexistuje, jsou desítky proudů a milión názorů ...:-)

Vědomé jezení po návratovce je dobrá volba. :ok: (viewtopic.php?f=31&t=180 )

A z mojí zkušenosti doporučuji začít už před půstem. Potom už je člověk víc ,,natrénovaný" a snadněji se orientuje-vyciťuje. :dance:

Aneb

Žák se učí,
učitel má touhu vyučovat,
mistr inspiruje.

admin: Uživatel zesnul 2. května 2017. Vzpomínáme.

Naposledy upravil ANTONÍN dne čtv 14.03.2013, 22:08, celkově upraveno 1

čtv 14.03.2013, 21:53

Bez clovicku uz do riti ravima a neodmlouvej herdek i tomu adminovi jenom proto ze vis ze je to dobrak co na sobe necha drivi stipat.
Zamkni se nekam sam a neopruzuj porad jako nejaky spratek z ulice nez si vykoledujes nejaky ten banan, ale k jidlu to urcite nebude.

Kde si byl kdyz tu vetsina lidi pustovalo ? Jsi jeste "rikal na hovinko papu", cece vzpamatuj se a kusuj kdyz mluvi "dospeli".

čtv 14.03.2013, 22:07

dosažený půst 40 dnů
Cef píše:
Bez clovicku uz do riti ravima a neodmlouvej herdek i tomu adminovi jenom proto ze vis ze je to dobrak co na sobe necha drivi stipat.
Zamkni se nekam sam a neopruzuj porad jako nejaky spratek z ulice nez si vykoledujes nejaky ten banan, ale k jidlu to urcite nebude.

Kde si byl kdyz tu vetsina lidi pustovalo ? Jsi jeste "rikal na hovinko papu", cece vzpamatuj se a kusuj kdyz mluvi "dospeli".
Ano, opravdu dospělá reakce :-)
Cefe, s Petrem, Pandou nebo Pavlem atd. se dá normálně rozumně mluvit, ale s takovým podrážděným egem, jaké na fórech prezentuješ ty, jsem se ještě nikdy nesetkal :-)

čtv 14.03.2013, 23:09

(ABCD-a)

áách joo :remorse:

pát 15.03.2013, 00:25

No tak to aby sis tim spis ravima hledel svyho ega (a svych omega kyselin) a nepoucuj prosim ty co o to nestoji svymi radoby-vedeckymi vyroky tvarice se div ne jako akademik s fousy az na zem :-).
Nemas jeste nic co by jsi mi mohl predat, bud v klidu. Jen se snazis za kazdou cenu zviditelnit jako decko co zvatla svy "moudra" a skace do reci kdyz dospeli hovori:).
Taky traparna, kdyz nekdo prijde na to ze jsi jeste kloucek ve vyvinu, nemyslis ?
No, vlastne jeste nemuzes, ale rad si pockam na to az do toho mozna nekdy dorostes.
Ma ucta .. howgh :-) ;-) .

pát 15.03.2013, 11:28

(David)

vegetarián dosažený půst 14 dnů buddhista
Reputace: +51
Cefe nesmírně si tebe ABCD,Petra,Pandy atd. vážím a se zájmem čtu vaše příspěvky a rád se z vašich zkušeností poučím. Ale teď s tebou nesouhlasím. Nejde o daný problém, ale o až násilné potlačování názoru druhého. :disgust: Vím, že s tím máte letité zkušenosti, ale vyjádřit se může každý, i když se může jednat o poněkud naivní názory. Myslel jsem, že se půstaři mimo jiného dívají na věci více s nadhledem, ale asi jsem se mýlil... :(

pát 15.03.2013, 15:30

Davide (predpokladam ?) nemam s Tebou nejmensi problem a mam Te rovnez v nalezite ucte (v takove jakou si zaslouzis).
Premyslej asi proc ravima nepoda zadnou prinosnou radu, jen ty kontroverzni a na nejmin vhodnem miste prestoze byl na to uz 100x upozornovan ?
Jsem to ja, nebo on kdo chce vyvolat rozepre ? Kdo vi presne na jakou strunu zabrnkat ? - premyslej :-).
Je natvrdly, dela to naschval ? Nebo jen chce aby jej bylo videt a nevleze s tim do vlakna kde je o tom tema ? - vyber si ;-) .
Ravima vi naprosto presne o cem tu mluvim a s nikym jinym to nema co delat.

I Ty si muzes jit v pohode o alternativach SVOBODNE precist zde na serveru do jineho vlakna, o jakem potlacovani tu vlastne clovicku mluvis ?
Heled, pripadate mi obcas nekteri jako lidicky co vlezou do kvetinarstvi a rozcilujou se, ze jim nechteji prodat kolobezku, asi tak:) ..

pát 15.03.2013, 16:01

Navrhuji aby až se tu zas objeví poznámka o syrové zelenině v prvním dnu návratovky, anebo o šťávách jakéhokoliv druhu, tak nechť to Panda automaticky přemístí do příslušného vlákna - Partyková, Malachov, ruští autoři. Tam se to může rozebírat a ušetříme si vzájemné dohady.

+ANTONÍN, +Cef, +Dave, +Panda, +lva Hodnocení: +5
pát 15.03.2013, 16:18

(David)

pestrá strava dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny pozor kouše!
Reputace: +107
Co kdyz behem navratovky zaradim 1x denne psyllium pro kartacovani strev?

"Kde je vůle, tam je i cesta." -- Gaston Rébuffat

"In necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas."

pon 08.04.2013, 16:20
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

(ABCD-a)

hajes píše:
Co kdyz behem navratovky zaradim 1x denne psyllium pro kartacovani strev?

s tím nemám v návratu zkušenost ....nicméně od toho máš vlákninu zelenině (síla) nebo ovoci (čistič)...proto se v návratu neodštavuje aby ten bordel mohl vyběhnout ven ... ne aby to proteklo ;-) tak bych to nekombinovala

+Petr Hodnocení: +1
pon 08.04.2013, 16:29

(David)

pestrá strava dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny pozor kouše!
Reputace: +107
zrovna jsem v navratovce po 3 denim pustu a porad jsem z toho magor :-D od Pete mam navod 1hrst zelenina az budu mit opravdu hlad, 1 hrst ovoce a tak to opakovat. Je nejaky limit maximalniho mnozstvi jidla? Cef zase pise, max. za den velikost zaludku = sevrene obe pesti dohromady = 2 hrsti jakoby miska

"Kde je vůle, tam je i cesta." -- Gaston Rébuffat

"In necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas."

pon 08.04.2013, 16:46
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Ta hrst nám tu stále dělá zmatek. Není to hrst jako jednotka míry, ale jako miska ze dvou dlaní k sobě. Když dostaneš hlad - třeba i může být že příjde za dýl než za den, tak můžeš sníst maximálně tu hrst.

pon 08.04.2013, 16:53

Neee, Hajesi sevrene, jako kdyz si udelas z dlani nadobu a pijes vodu, asi tak :-).
Jsem to nedavno overoval u "predsedy" mejlem a potvrdil mi ze jedna hrst je malo, by nestacila, je mysleno jedna hrst jak pisu vyse.
----------------
Na Psylium se vykasli okolo pustu, s tim si zadelal svyho casu na problemy Standa Kunc na Vitosi, nevim uz presne jak a co, ale nadaval ze uz nikdy vice :).
Mimo pust je indicky jitrocel dobry cistidlo v kombinaci s probiotikama je uplne super:).
Myslim se dela komercne - v CZ Lepicol, jinak je toho mraky : http://www.google.cz/search?q=psylium+p ... tQbQ6YDAAw

pon 08.04.2013, 21:56

(Mirek, admin)

Neboli velikost sevřené pěsti, což podle Pavla odpovídá objemu žaludku.

pon 08.04.2013, 22:17

Hehe, neboli zerte si jaky pesti chcete :).
Takovych kvaku kolem takove kraviny a porad dokola jen proto, ze by se lidicky po pustu radi nabouchali co se do nich vejde :-).
Pandi netusim, jsem v zaludku jeste nebyl, nemam paru jak je velkej muj (scvrklej pustama, nenaberu a nenaberu) a jak chlapa metr devadesat co skace po horach :-).

úte 09.04.2013, 10:17

(Mirek, admin)

K tomu Pavel dospěl zkušeností, při jakém množství se cítil zasycený. (odpovídá to tomu množství hrsti, ale jednoznačněji se to představuje)

... ale je možné, že od tohoto popisu časem ustoupil, protože dnes to na jeho fóru už nenacházím.

úte 09.04.2013, 10:19
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 623 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]