Na hlavní stránku  
Právě je čtv 04.12.2025, 01:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 104 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Fyzické problémy při půstu

Reputace: +1726
Přenáším z chatu:
zed771 píše:
Může mi někdo říct jak překonávat slabosti během půstu, díky.

Martin píše:
o aku bolest ide :D ? ci slabost :D ja to vacsinou prekonavam v posteli :D rychla tepla sprcha tiez fajn troska jogy :) ked uz zacinaju krce je lepsie startnut :)

Cef píše:
Jsem chtel rict to same, neprekonavej :). U pustu jdes vzdycky s energii dolu a je to jak na houpacce. V lete predloni jsem si zapichl slunecnik do zeme na dvorku aby me nesesmahlo Slunko, dal houpaci lehatko za 4 stovky a relax pekne co to slo az do 40. Kdyz mi bylo horko moc, slezl jsem se "nabit" do sklepa do chladku, vyzkousej kratke sprchy a kratky relax na zadech tak desetiminutovky, 20 .. no.

Martin píše:
zed771 post sa da krasne srovnat s horolezectvom... 40tku ber zatial ako mount everest a jednicku ako male stupanie :) aby si mohol ist na mount everest je dobre najprv vyliest a hlavne BEZPECNE ZLIEST z nizsich kopcov :)

Hodnocení: 0
stř 11.04.2012, 17:13
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Fyzické problémy při půstu

Reputace: +7
Chlapi díky za rady, žádné křeče ani násilí zatím neřeším. Ráno vstanu v 6hod. jdu ke kotli poresim nejake to drivi, pak vlezu do koupelny omyvam se kazdy den tim nejstudenejsim co tece z kohoutku, pak si dam par kliku u vany a je mi fajn. Dál připravím děti do školy odvezu a stihačka do práce. Rozdám práci lidem vrhnu se na papirařinu a oči zvedam kolem poledne. Pak vlitnu na schuzky a objezdim co se da + obcas nejaky ty prusery. Kolem 17.00 jezdim domu kde prichazi nejvetsi a ted bych nerekl unava, ale spis ubytek energie, kdyz me neco nadchne okamzite naberu ale po chvilce to ztracim. Ted jsem sel treba makat do kolny narezal jsem tam kopici drivy na tyden a celou dobu mi bylo fajn i kdyz jsem tam šel s energií dole. Za moment jdu poresit deti (krmeni, myti a uspani) kolem 20.00 se dostanu do obyvaku, tam vetsinou beru nejaky pripraveny dokument, nebo hermetiku a ucim se. Po 21.00 zkontroluju kotel a jdu spat. Radu hledam na chvile vetsinou mezi tou 17.00-20.00 jak nabrat to nadseni, ten elan, vzdyt neni duvod proc by to melo klesat. Kdyz medituju je mi také dobře, dnes jsem v sedmem dni a krome tehle slabosti jsem absolutne redy a zvladam.

stř 11.04.2012, 19:00

Reputace: +1217
No, jak Te tak ctu, hlavni je nebyt neco jako workoholikem:). Proste si to nedavej "ukolem", ale jako zabavu a hru a mas to poreseno:).
Taky jsem zboril a znovu zabetonoval rozpadlou zidku od zahradky pri druhe 21, uklizel celej barak (normalka), ale jsa smireny s delsimi pauzami na mini-relax pri praci za pochodu.
Ty to vsecko chces zhrknout na jeden zatah a pak se Ti ty chybejici minipauzy kumuluji na tu dobu navecer, zkus vic relaxovat behem toho Tveho ukolovani sebe sama a uvidis co se stane.
Pust je o tom, ze kazdy krok, pohyb, promyslis dopredu a nedelas zbytecne, pak mas sanci vysetrit nejakou tu energii (jak Ty rikas elan a nadsenizmus):)).
Vsecko je o In/Out - Prijem/Vydej. Pokud cakry vycucnes, je i psychika v minusu. "Jak nahore, tak dole" jak telesno tak dusevno a naopak, je to provazane, nic sloziteho:).

stř 11.04.2012, 19:27

(Honza)

vitarián dosažený půst 14 dnů
Reputace: +107
No já mám už asi půl hodiny jedenáctý den půstu a cítím akorát, že se mi hůř prokrvují nohy a ruce (jsou studené), nechce se mi moc spát a slabost už znám z minulých půstů :-) Čekal jsem nejákou detoxikační ránu jako jsem měl posledně 7. den, ale zatím se nic nekoná. No do pátku čas tak uvidíme.

+Panda, +kate Hodnocení: +2
pon 16.04.2012, 00:39

Nejsou dva stejne pusty ani u jednoho cloveka, vzdycky je to jine (prekvapko):).

+Panda, +ywana Hodnocení: +2
pon 16.04.2012, 07:24

pestrá strava sungazing dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 7 dnů dosažený půst 21 dnů křesťan
Reputace: +298
Myslím, že na pust.cz (nebo to psal pan Werdin) je dobře napsáno, že by člověk měl dělat různé lehké aktivity (joga, tai-Ti, gymnastika, procházka, …) i po dobu půstu. :dance:
Ale pokud je opravdu unavený, tak si odpočinout. :tired:

Není to boj. Je to souznění. :heart:

Naučit se poslouchat tělo.
A to je opravdu asi nejtěžší. Naslouchat ,,božskému“ v sobě a podle toho se řídit.
Někdy je to opravdu těžké přinutit tu ,,lemru línou“ vstát z postele. Ale myslím si, že to může mnohé fyzické problémy vyřešit. O:-)

A naštěstí tu mám pejska a s tím se prostě ven musí.
A nebo pokud u nás v dolíku chci stihnout východ slunce, tak musím pěkně hezky na kopeček ...
A ráno na osmou máme Tai-Ti v parku ...

Myslím si, že jsou dobré zvyky, které nás motivují k fyzycké aktivitě, která může mnoho fyzyckých problémů při půstu odstranit. Snad. :happy:

Aneb

Žák se učí,
učitel má touhu vyučovat,
mistr inspiruje.

admin: Uživatel zesnul 2. května 2017. Vzpomínáme.

+Lenuška, +Panda, +Petr Hodnocení: +3
sob 04.08.2012, 23:17

vegetarián
Reputace: 0
Zdravím!
Nejsem si jist, zdali to patří přímo sem, ale nechci vám to tu zaplevelovat novými tématy, a tak se zeptám zde. S půsty začínam, držel jsem jedničku, trojku a jednu sedmičku. Sám jsem nikdy žádný závažný problém po skončení půstu neměl. Jedno mi ale jaksi nejde do hlavy... Mnohde jsem se sice dočetl o příznivých účincích půstu, na druhou stranu jsem se ale také dočetl hodně o negativním dopadu nedostatečného stravování na tělo (viz. např zde: https://www.youtube.com/watch?feature=e ... 0O30_1R6AU), jako je vypadávání vlasů, kažení zubů, problémy s pokožkou... Nějak tedy nechápu, jak to vlastně je. Neberte prosím tento příspěvěk jako nějakou snahu sabotovat toto fórum, tak to opravdu není, jen hledám odpověd. ;-)
Ezechiel

čtv 07.03.2013, 00:16

Reputace: +992
Ezechiel píše:
Mnohde jsem se sice dočetl o příznivých účincích půstu, na druhou stranu jsem se ale také dočetl hodně o negativním dopadu nedostatečného stravování na tělo

Odpovídáš si správně sám. ;-) Půst není stravování.

+Cef, +Dave, +kate Hodnocení: +3
čtv 07.03.2013, 10:38

vegetarián ájurvéda dosažený půst 40 dnů
Reputace: +156
Ezechiele, půst je vědomé odepření stravy, kdy tělo po nějaké době „přepne do jiného režimu“ a je schopno začít samo sebe uzdravovat – jednoduše řečeno. Nedostatečná strava je něco úplně jiného, tělo nepřepne do jiného režimu a tudíž strádá. Tak nějak si to vysvětluji já.

+Petr Hodnocení: +1
pát 08.03.2013, 18:25
Profil ICQ

Vysvetlujes si to spravne lvo, pust je voda+nic a prepina se na samoleceni (podobne i u zvirat).
Nedostatek jidla nebo nejake juicy pri pustu apod. experimenty jsou jenom brutalni dieta a trapeni tela.

pát 08.03.2013, 22:16

To je pak jen hubnutí bez přepnutí na samoléčení. A v tom je rozdíl, půst+návratovka=zdraví, brutální dieta=anorexie. Ovšem to se jako oficiální stanovisko lékařství nikdo nikdy nedočte, nemohou to přiznat protože by se ovečky rozutekly. :-D

+kate Hodnocení: +1
pát 08.03.2013, 22:30

Asi tak nejak :) .

pát 08.03.2013, 22:51
 Odkaz na příspěvek Re: Fyzické problémy při půstu - Žaludek

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na zkušenosti druhých ohledně žaludku. Jak dlouho Vám trvá než žaludek upadne do nečinnosti?
Měl jsem 7-denní půst a žaludek jsem pořád cítil. Neustále se ozýval, že má hlad a nedal klid. Předpokládal jsem, že 4. nebo 5. den utichne, ale nic. Půst byl pro mě proto fyzicky problematický. Představa 14-ti dnů na destlice, ale s takovým žaludkem jako mám já, mě odrazuje. Má někdo podobnou zkušenost?
Během půstu jsem pil jenom destilovanou vodu z lékarny. Díky za odpověď. Dušan

pon 11.03.2013, 18:57

(Mirek, admin)

Při prvních půstech jsem to měl také tak, neustálý hlad. Při opakovaných půstech to mizí a pak už není hlad ani první dny půstu. Psychika má strach z nedostatku stravy, ale časem pochopí že nic nehrozí.

+ANTONÍN, +kate Hodnocení: +2
pon 11.03.2013, 19:43

pestrá strava sungazing dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 7 dnů dosažený půst 21 dnů křesťan
Mohu potvrdit co píše Panda.Ale je to individuelní.
Každopádně čím déle člověk půstuje, tím je to snazší, protože už tělo ví, že to jde.
Doporučuju se zaměstnat nějakou činností, která člověka baví a dělá jí rád. Potom zapomene i na tu ,,potvoru" žaludek. :innocent:
Skvělý jsou taky různý energizující cvičení. Často si plánuju půst na den, kdy mám Tai-Ti.
Nebo si plánuju půst na den kdy mám hodně ježdění s autem a ,,musel " bych jíst ve stresu. Tak si raději naplánuju půst.

Aneb

Žák se učí,
mistr inspiruje.

pon 11.03.2013, 19:54

Prerovnaval jsem komplet dilnu, roztridil vsecky sroubky, dodelal nejaky resty na PC, sprtal anglictinu, cokoliv. Jakakoli cinnost pro mozek a nebo pro ruce je ok.
Vetsina lidi ma nutkani uklizet celej barak + okoli, dobry postreh Toniku :-)
-----------------
Dusiku nesleduj se tolik a neco delej:).

+kate Hodnocení: +1
pon 11.03.2013, 20:56

Dusíku, já jsem s půsty začínala před více než 15-ti lety, rok od roku to bylo lepší a lepší....... je to tak jak píšou kolegové, tělo po určité době pochopí, že se nemusí ničeho bát, že po delší době bez jídla opět dostane najíst. Normálně si s buňkami ve svém těle nebo i s žaludkem promluvím....... vždy jim vysvětlím co a jak a žaludek pak ani nepípne - UŽ VÍ, že nemusí mít strach, že po půstu vždy přijde potrava. :-) Už si nevzpomenu jak dlouho to trvalo než si žaludek zvykl, ale dnes si půsty náramně užívám - vyhovuje mí, že se nemusím zdržovat jezením a častokrát oddaluji dobu svého návratu zpět a vymýšlím si důvody, proč začnu jíst až zítra, pozítří, popozítří. Nejdůležitější ze všeho je nastavit si to všechno v hlavě, popř. začínat s tzv. alternativními (podle J. Cingroše) nebo kaskádovými (podle V. Partykové) půsty

+ANTONÍN Hodnocení: +1
stř 13.03.2013, 22:43
Profil ICQ

lva píše:
... Normálně si s buňkami ve svém těle nebo i s žaludkem promluvím....... vždy jim vysvětlím co a jak a žaludek pak ani nepípne - UŽ VÍ, že nemusí mít strach, že po půstu vždy přijde potrava...

:lol: To se mi líbí. Promluvit si s žaludkem. :clapping:
Pan Werdin ve své knize píše, že máme vychovávat své instinkty s Láskou milujícího rodiče. A to do toho pěkně zapadá.
Ještě mě napadlo, že při jakémkoli problému mi pomáhalo se uklidnit :sun: . Na chvilku někde v klidu si lehnout a nebo posadit a rozmlouvat se svým tělem a naslouchat mu. A třeba mu i Láskyplně domluvit. Když to nepůjde, tak to zkusím příště.
Času je dost.

Aneb

Žák se učí,
mistr inspiruje.

+lva Hodnocení: +1
čtv 14.03.2013, 06:58

vegetarián
Že zase otravuji... stala se mi taková věc. Když jsem se probudil sedmý den půstu a šel "vyplivat" hleny tak v nich byla krev a
vůbec jsem cítil v ůstech pachuť krve. Má s tím někdo nějakou zkušenost?

Naposledy upravil Ezechiel dne čtv 21.03.2013, 12:52, celkově upraveno 1

ned 17.03.2013, 12:23

(Mirek, admin)

Nebyly to jen dásně? Při půstu se rozbourávají tkáně a jestli jsi měl dásně narušené (záněty, parodontóza nebo krvácení při čištění), tak to mohlo rozbourat ještě víc. V tom případě by to bylo v pořádku, likvidují se nemocné tkáně.

ned 17.03.2013, 14:38

vegetarián
Ano, pane Pando, tato možnost mě také napadla, protože my v rodině paradentózou celkem trpíme. Na druhou
stranu, já s tím zatím problémy nemám, nebo jsem si to aspoň myslel. :-)

čtv 21.03.2013, 12:52

(ABCD-a)

Reputace: +830
Dotaz Ezechiel ještě jsi v půstu? nebo už v návratu? :-)

čtv 21.03.2013, 12:55

vegetarián
Teď už v návratu.

čtv 21.03.2013, 12:56

(ABCD-a)

ok... a problém s krví přetvává? :-)

čtv 21.03.2013, 12:57

vegetarián
Ano, trvalo to jen ten jeden den, pak to přešlo. Prostě to jen bylo trochu... nečekané. Jinak bych řekl,
že mi zmizely mé začínající křečové žíly, ale to uvidím, až zas půjdu k doktorovi. :O

čtv 21.03.2013, 13:04

(ABCD-a)

na problém s hleny a krví ti zcela přesně težko někdo odpoví ..může to být z dásní ale taky se mohlo jen něco starého uvolnit v dýchacích cestách z nosu z dutin ...pokud problém ustal pak to ber jako projev čištění těla a dál bych se tím nezabývala... :-)

čtv 21.03.2013, 13:11

(Robert)

pestrá strava dosažený půst 21 dnů
Reputace: +49
Ahoj, rad bych se zeptal zkusenejsich na problemy se stolici. Mam za sebou bezproblemovych 9 dnu pustu a 4 dny navratu s lehce naparenou zeleninou 1 x denne kolem 13h. Dnes zacinam 5.den navratu. Takze 14.den bez stolice a zacinam mit tizive pocity ve strevech posledni dny. Stolice ale ne a ne prijit, je to ok? Diky

čtv 23.05.2013, 08:29

Střídá se ovoce jedno jídlo, zelenina další jídlo.

+rorobo Hodnocení: +1
čtv 23.05.2013, 09:43

(Mirek, admin)

Jíš teď málo, tak zatím nemá moc co jít ven, střeva jsou líná a tak moc nespěchají. Pokud se v jídle nerozjedeš, tak je pravděpodobné že to bude v pořádku. Ale jestli chceš mít jistotu, mohl bys uvažovat o klystýru.

Nechci Tě strašit, ale popsal bych Ti problém který jsem občas míval, jako varování. Nedodržuji po svých sedmičkách pomalé návratovky (ano, je to chyba) a na půsty se někdy správně nepřipravuji zeleninovou stravou (mám např. i pečivo) a to má za následek, že taková strava během půstu ve střevech zhutní. Střeva jsou na začátku návratovky líná a pokud se rychle hrne nové jídlo, začne se starý obsah příliš hromadit aniž se dostatečně posouvá dál, střeva se nafukují a když se obsah dostane až na konec, je už příliš objemný a "zkamenělý" na to, aby prošel ven. Dostaví se zácpa a je velmi bolestivá (protože střeva se snaží usilovně tlačit ven), je pak nutné pomáhat si různými způsoby k rozmělnění (klystýr v této chvíli už nepomůže). Proto se snažím už teď dodržovat jednak stravu před půstem (syrové ovoce a zelenina alespoň 2 dny před půstem), na začátku návratovky klystýr a omezovat rychlost návratovky.

Proto pozor aby ses v jídle moc nerozjel, ale pokračoval pomalu, aby se střeva mohla postupně probudit. Případně uvažovat včas o klystýru - ale půstaři obvykle tento problém nehlásí, takže by to mělo být asi v pořádku.

čtv 23.05.2013, 09:47

Ano, střeva jsou prázdná a vejde se tam teď toho hodně, varování Pandy ohledně zácpy je na místě. Doporučuji klystýr, popř. vyvolat odchod stolice ze střev přírodními prostředky (např. bylinkový čaj, panenský olej). Já bych to nebrala na lehkou váhu. Pokud během půstu nebyla střeva čištěna klystýry, tak se tam ještě bude skrývat odpad, který se při půstu do střev dostal, když se tělo zbavovala všeho co nepotřebuje.

čtv 23.05.2013, 10:08
Profil ICQ
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 104 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]