Na hlavní stránku  
Právě je čtv 04.12.2025, 00:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Odkaz na příspěvek Půst jako antidepresivum (?)

bezlepková strava vegan dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 7 dnů dosažený půst 30 dnů
Reputace: 0
Ahoj,
zajimalo by mě, zda máte někdo zkušenost s půstem jako (ne/cíleným) prostředkem pro odstranění různých psychických problémů (především deprese).
U mě se to vždy děje zhruba od 2.-3. dne (tedy vymizení depresivity) a s počtem propůstovaných dnů to sílí až téměř do stavu hypomanie; ovšem nevím, zda se nejedná o euforii/vedlejší efekt z pocitu fyzického odlehčování... proto by mě zajímalo, jestli půsty někomu jinému také ulevují i po stránce psychické a pokud ano, tak od jakých potíží.

Hodnocení: 0
stř 06.02.2013, 00:40

(ABCD-a)
 Odkaz na příspěvek Re: Půst jako antidepresivum (?)

Reputace: +830
obecně ano...
dotaz ...bral/a si nebo bereš antidepresiva?
jaký nejdelší půst máš za sebou ..

stř 06.02.2013, 01:05

Reputace: +93
Zaujimavy pohlad. Ja som si tiez vsimol, ze pri postovani sa meni psychika, miznu obavy z buducnosti, po 10 dnoch som uz vobec neriesil, ci mam vo firme nejake zakazky ( bolo mi to jedno ). Tesil som sa z toho, ze nemam hlad, stale zijem, a je mi dobre.....

+detox Hodnocení: +1
čtv 07.02.2013, 18:33

(Lenka)

Reputace: +839
Já už jsem byla "vysmátá" od druhého dne půstu, ale já mám dobrou náladu pořád... :-)

čtv 07.02.2013, 18:43

pestrá strava křesťan
Reputace: +16
Já užívám AD. Jednou jsem je při půstu zkusila vysadit, ale bylo to těžké, nezvládla jsem to... Propadla jsem depresím :'(
Kdybych nemusela vést normální život (tj. pracovat, starat se o rodinu, věnovat se partnerovi) a mohla se uchýlit někam do jeskyně, bylo by to patrně přínosné. Ony by ty deprese pravděpodobně měly úžasný očistný účinek na duši, tak to cítím. Mně se při tom půstu bez AD začaly v hlavě vracet všechny nevyřešené problémy, všechny neodžité bolesti... Cítila jsem, že jsem znovu v kontaktu se svým bolavým nitrem, vlastně sama se sebou, že jsem to zase já ve vší pravdě, já a moje bolesti v celé své nahotě, v celé síle, a že se mi předkládají k řešení problémy, které jsem jenom odložila, odsunula, vytěsnila z vědomí. Já to nezvládla. To bych potřebovala minimálně několik dní mít od všeho pokoj a jenom meditovat a brečet. A toho já se bojím - zůstat sama se sebou...

Určitě je to individuální, u každého člověka mají ty deprese jiné pozadí, každý je máme z trochu jiných příčin, a tak se může lišit i jejich reakce na půst. Každopádně věřím, že tudy vede cesta.

ned 10.02.2013, 15:33

(ABCD-a)

:-) upřímná odpověd ;-)
Karin jak dlouhý půst si šla a kolik dní to bylo bez AD...?

ned 10.02.2013, 16:04

(Mirek, admin)

Reputace: +1726
U depresí je potřeba najít nejdříve příčinu. Vždy lze najít příčiny v psychice, v nějakém traumatu, neodpuštění. Jednou z možností je odhalit své nitro jiným lidem, probírat své problémy a pocity. Klidně i cizím, úplně neznámým lidem. Člověk při snaze popsat svůj stav je nucený formulovat své problémy a díky tomu sám nalezne řešení (což je hlavní účel psychiatra - přivést pacienta k řešení, jenom nasloucháním).

Druhou možností je vystačit si sám se sebou, zkoumat své nitro v meditacích nebo v autohypnóze (např. se zeptat svého podvědomí "ukaž mi prosím obraz toho, co mě tíží a je příčinou mých potíží"). Výborným průvodcem k tomu je knížka "Brandon Bays - Cesta". Je to návod jak postupovat, aby člověk našel příčinu svých potíží a uměl se jí zbavit.

Antidepresiva jsou jen berličkou na překonání nejhorší krize. Předpokládá se, že posílí psychiku člověka natolik, aby nalezl příčinu. Rozhodně nejsou trvalým řešením problému. Proto bych antidepresiva s půsty ani nespojoval. Je potřeba nejdříve hledat příčinu, zbavit se nutnosti antidepresiva používat a potom až půstovat. Užívání antidepresiv během půstu je rozhodně dost nebezpečné a škodlivé (jsou moc silným jedem), smysl půstu se tím ztrácí.

ned 10.02.2013, 16:55
Profil Zobrazit autorovy stránky

(Mirek, admin)

Karin přesně tento stav Brandon Bays popisuje - lidé mají strach postavit se ke svým traumatům, skrývají je uvnitř, potlačují a zapomínají na ně, a díky tomu se dostávají do vážných problémů. Často to potlačují tím, že na řešení "nemají čas a prostor". Pro Tebe si myslím že by ta kniha mohla být velmi užitečná, mohla by Ti ukázat cestu.

ned 10.02.2013, 16:58

pestrá strava křesťan
ABCD: Nevím už přesně, ale problém nastal třetí nebo čtvrtý den bez AD...

Panda: Tu knihu znám. Já ale myslím, že nepotřebuju další informace. Spíš v sobě potřebuju najít tu odvahu. Odvahu podívat se tomu do tváře. Zatím holt jdu o berličce. Jedu se zataženou ruční brzdou.
Zatím dělám jen krátké půsty (do týdne), protože je mi jasné, že delší půst se nedá držet na práškách.

+Panda Hodnocení: +1
pon 11.02.2013, 11:09

(Mirek, admin)

Člověk se dostane i po malých krůčkách vpřed, když to nevzdá.

+Karin Hodnocení: +1
pon 11.02.2013, 12:39

Reputace: +1
Podle mé zkušenosti delší půst (asi víc než 7 dnů) funguje jako výborné antidepresivum a jsem přesvědčen ho k těmto účelům používat(sic je to pouze berlička). Zlepšení nálady u mě probíhá po 3-4 dnech, po sedmém dnu je to o dost lepší. Ta pravá euforie nastává až při návratovce. Dosud sem držel více 1. denních až 4. denních a jednou 12. Z toho hlediska musím říct, že ty kratší jsou k ničemu. Tedy, nemají ani zdaleka takové mentálně positivní účinky, nemluvě o vzrůstu libida (level: nesnesitelné libido). :-D AD jsem nikdy nepoužíval.

úte 12.02.2013, 02:28

(ABCD-a)

Karin píše:
ABCD:
Citace:
Nevím už přesně, ale problém nastal třetí nebo čtvrtý den bez AD...

pod nickem máš 7 ... píšeš že problém nastal 3 nabo 4 den bez AD ... dojela si tedy 7 bez AD? ;-)
a z téhle tvé odpovědi budem vycházet jo ;-)

úte 12.02.2013, 10:03

(ABCD-a)

Ondráš píše:
Podle mé zkušenosti delší půst (asi víc než 7 dnů) funguje jako výborné antidepresivum a jsem přesvědčen ho k těmto účelům používat(sic je to pouze berlička). Zlepšení nálady u mě probíhá po 3-4 dnech, po sedmém dnu je to o dost lepší. Ta pravá euforie nastává až při návratovce. Dosud sem držel více 1. denních až 4. denních a jednou 12. Z toho hlediska musím říct, že ty kratší jsou k ničemu. Tedy, nemají ani zdaleka takové mentálně positivní účinky, nemluvě o vzrůstu libida (level: nesnesitelné libido). :-D AD jsem nikdy nepoužíval.

píšeš že tobě jsou krátké půsty k ničemu z hledisla psychiky ....s tím nemohu souhlasit... každý den půstu a následně správného návratu zasahuje určité úrovňě vědomí at si to uvědomuješ nebo ne :-)
každý den má své místo a ovlivňuje celek ... ;-)

píšeš že si nikdy AD nepoužíval ale máme tu člověka který AD používá ...a zjistil že 3 nebo 4 den bez AD má vážný problém .... takže tady je třeba volit jiný přístup!!!!! ;-)

+Cef, +Dave, +Panda, +Petr Hodnocení: +4
úte 12.02.2013, 10:19

Ja by som ti Karin radil to , co Panda. Vyspovedaj sa niekomu cudziemu, kto ta vypocuje bez toho, aby ta vysmial.

Ja na tvojom mieste by som sa pokusil dohodnut sa s Cefom, dajte si meeting a pokecaj si s nim osobne, myslim, ze by ti vedel pomoct.
To, cim si Cef presiel ho predurcuje na pomoc takym, ako si ty.

úte 12.02.2013, 16:12

Reputace: +1217
Logosi, to nespravi jeden pokec, mi trvalo 7 roku nez jsem zacal znovu zit pote co me oznamili ze nebudu.
Ale drzim palce, jde to, chce to jen nedelat si nic z toho co bylo (nezmenis to) a vubec uz ne z toho co bude, zitrek se o sebe postara sam :-).
Je treba si neustale klast otazku - co ted v tomto okamziku? Je mi zle ? Boli me neco ? Ublizuje mi ted zrovna nekdo ? V tento okamzik ?
Umiram ? Ne ?
Tak teda proc, z ceho mam vlastne depku ? Z toho co neovlivnim ani omylem - z minulosti a budoucnosti ?

Eckhart Tolle - moc pritomneho okamziku : http://www.youtube.com/watch?v=1iCNHvbL5Ew doporucuju shlidnout vsecky jeho dostupny videjka :-).
"Neni dulezitejsi pristi moment nez tento moment, ponevadz ten pristi jeste ani neexistuje, existuje pouze ve Vasi hlave".
Kdo pochopil logi, ten ma na vyhrano:).
-----------------
Nebo-li jeste jinak :
Iz 46,4 Já sám až do vašeho stáří, až do šedin vás budu nosit. Já jsem vás učinil a já vás ponesu, budu vás nosit a zachráním.“

úte 12.02.2013, 16:38

(Mirek, admin)

Cef by na tohle nebyl nejlepší zpovědník (není myšleno nic proti Cefovi).

2 roky jsem se léčil s antidepresivy - chodil jsem za psychiatričkou, ta se mě vždy zeptala jak se mi daří, trochu popovídala, předepsala vždy po čase jiná antidepresiva. Jenomže to k ničemu nevedlo, stále jsem měl "bezdůvodné" depresivní stavy. Neměl jsem už žádnou životní energii, často jsem byl schopný jen úplně pasivně ležet.

V té době přišel Internet, začal jsem chodit na Xchat a tam se bavil s mnoha lidmi. Někdy jsme (s těmi důvěrnějšími) probírali i můj stav a můj způsob života. Ptali se i na můj vztah s manželkou a nad některými věcmi se pozastavovali a divili, nezdálo se jim to normální, a já se zas divil čemu se diví oni. Až po čase, po mnoha takových rozhovorech, mi začalo docházet, že naše manželství není v pořádku, že je vlastně rozpadlé a že je příčinou mých depresí. Trvalo mi hodně měsíců na to přijít. Následně jsem od rodiny odešel, rozvedl se, našel si novou práci, byt, přítelkyni. Deprese zmizely a já od té doby (10 let) žiji šťastný život.

Člověk v sobě odpovědi má, ale jsou potlačené a on si je neuvědomuje. Myslí si, že deprese nemají žádný důvod, že je to jen chemie (takto to tvrdí doktoři), jenže ony mají důvod a jen je člověk nevidí. Proto může hodně pomoct mluvit o svých problémech s jinými lidmi - i když mu ti lidé nepomohou, pomůže mu to v tom, uvědomit si své problémy. Je potřeba i jiný pohled na situaci, než má sám člověk na svou.

+ABCD, +Cef, +Karin, +detox Hodnocení: +4
úte 12.02.2013, 17:04

Pandi nic proti Tobe ale mas pravdu, nebyl :).

+Panda Hodnocení: +1
úte 12.02.2013, 17:50

Reputace: +1
ABCD píše:
...

píšeš že tobě jsou krátké půsty k ničemu z hledisla psychiky ....s tím nemohu souhlasit... každý den půstu a následně správného návratu zasahuje určité úrovňě vědomí at si to uvědomuješ nebo ne :-)

píšeš že si nikdy AD nepoužíval ale máme tu člověka který AD používá ...a zjistil že 3 nebo 4 den bez AD má vážný problém .... takže tady je třeba volit jiný přístup!!!!! ;-)

Pardon, ujel mi kontext. Chtěl jsem sem vyjádřit to, že podle mé zkušenosti, ten 12. denní půst měl mnoho mnohonásobně lepší účinky oproti těm kratším.

úte 12.02.2013, 23:34

(ABCD-a)

Ondráš píše:
ABCD píše:
...

Pardon, ujel mi kontext. Chtěl jsem sem vyjádřit to, že podle mé zkušenosti, ten 12. denní půst měl mnoho mnohonásobně lepší účinky oproti těm kratším.

nebylo to nic ve zlém ;-) ...ano delší půsty jsou razantnější ...u krátkých se jejich učinek projeví o něco později ale projeví se

úte 12.02.2013, 23:57

(David)

pestrá strava dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny pozor kouše!
Reputace: +107
ja kdyz se dotkl dna po padu z hodne velke vysky jsem chodil tam kd emi bylo nejlepe. Do lesa, tam jsem rozjimal nad zivotem. Tam jsem si sam postupne vyrikal co jsme udelal spatne.

"Napred musis znat sveho nepritele, nez s nim muzes zacit bojovat."

V te dobe jsem jeste nevedel o nejake Brandon BAys a jeji knize The Journey. Jeji taborove ohne (campfire) jsou uzasna technika, ale asi by to chtelo zkusit pod jejim vedenim.

"Kde je vůle, tam je i cesta." -- Gaston Rébuffat

"In necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas."

stř 13.02.2013, 00:01
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

No, ja som hlboke depresie asi nikdy nemal a ked som mal zlozite a tazke chvile v zivote, tak nakoniec som si aj tak musel poradit sam. Nebola to sice rakovina , ako u Cefa, ale jednoduche to nebolo a chvile ked bola beznadej a necrtalo sa ziadne vychodisko a nehccelo sa mi zit, tak toho som si uzil viackrat. Takze uz to po 50 rokoch zivota aj tak beriem, ze sa budem musiet o seba vzdy postarat sam a uz sa ani nechcem dozit, aby sa niekto o mna musel starat.

Byt niekomu na obtiaz je pre mna ta najhorsia predstava o zivote. Inak Eckhart Tolle je vyborny, zopar videi som videl a jeho postrehy a videnie sveta sa mi pacia.

Tazko sa mi k tym depresiam vyjadruje, ja som sa tomu nikdy nepoddal, ale jeden zivotny pribeh z mojho okolia : Moja znama mala manzela, ktory trpel depresiami a ked to nanho prislo, tak jej oznamil, ze sa ide na povalu obesit. A tak ked si dal skucku na krk, tak zenuska vybehla na povalu za nim a prosikala ho, nech to nerobi a padali pri tom vselijake slova a sluby...... Trvalo to takto niekolko rokov, az raz uz to jeho zenuska neuniesla a povedala - no tak sa obes. A chlapik ? Po chvili zlozil slucku dole z krku, zostupil zo stolicky a isiel sa opit do krcmy. A bolo po depresiach a uz sa nikdy nechcel obesit.
Vyhrotena zivotna situacia zvycajne ludom v hlavach urobi veci jasnejsie a nieco si uvedomia.

stř 13.02.2013, 01:52

Reputace: +992
U těch co takhle vyhrožujou jeden nikdy neví. Zažili jsme na výletě opilce, majitele hospody, co brečel že se s ním žena rozvedla a že si hodí mašli. Bylo velký cukání říct mu pěkně natvrdo co si o něm myslím. Ale přeci jen jsme ho znali půl hodiny. Děvčata ho utěšovaly a chlapi že ať neblbne.
No a za měsíc jsme se dozvěděli že se blbec opravdu oběsil. Možná by tenkrát pomohlo zahrát mu na ego, ale kdo ví. Byla to hospoda na turistickém rozcestí nad Liptálem.
Ale jinak chlapík sympaťák, tak jsme mu pomohli v kuchyni, sami si ohřáli jídlo a načepovali pivo hostům. :)

stř 13.02.2013, 11:39

(David)

Petr píše:
U těch co takhle vyhrožujou jeden nikdy neví. Zažili jsme na výletě opilce, majitele hospody, co brečel že se s ním žena rozvedla a že si hodí mašli. Bylo velký cukání říct mu pěkně natvrdo co si o něm myslím. Ale přeci jen jsme ho znali půl hodiny. Děvčata ho utěšovaly a chlapi že ať neblbne.
No a za měsíc jsme se dozvěděli že se blbec opravdu oběsil. Možná by tenkrát pomohlo zahrát mu na ego, ale kdo ví. Byla to hospoda na turistickém rozcestí nad Liptálem.
Ale jinak chlapík sympaťák, tak jsme mu pomohli v kuchyni, sami si ohřáli jídlo a načepovali pivo hostům. :)

vis preci, ze nikomu nemuzes pomoct. muzes rikat co chces, at uz je to pro nej dobre nebo spatne. jen on sam si muze pomoct. dokud si nerozbijes hubu, tak nepochopis. bohuzel v nekterych pripadech je to rozbiti huby to posledni.

stř 13.02.2013, 11:47

Ale jo, asi bylo lepší nenechat se zatáhnout do jeho problému.

+Cef Hodnocení: +1
stř 13.02.2013, 11:50

(David)

tak tak, aneb.

"Muzu ti ukazat dvere (cestu), ale je jen na Tobe jake dvere (cestu) si vybres." Matrix ;-)

Zkousel jsem driv pomahat lidem, ale je to zbytecne. Lidi chteji slyset jen potvrzeni jejich bolesti a pravd. Na tom si zalozili psychologove/psychyatri business. Aneb rikani lidem co chteji slyset. Je hezke si z nekym popovidat a sverit se mu, pokud zrovna nemas kamarada vrbu (ja znam par lidi s kteryma si muzu rict vse, ale ja jsem od prirody takovy opensource a free). ale to ti ma jen pomoct nalezt toho "nepritele" (sama sebe, tve mladsi pochroumane ja). A jak pise Brandon Bays, musis udelat taborovy ohen (campfire) a odpustit svemu mladsimu ja a udobrit se s nim. Pak vyresis jeden z mnoha mentalnich bloku a bude ti jen lepe a lepe.

Ale asi ne kazdy se umi sam vykecavat z problemu. Me to trvalo cca 10 let se to naucit. Ja vse analyzuji co sem udelal blbe a az skonci boure, tak nastane bezvetri a klid.

+Cef Hodnocení: +1
stř 13.02.2013, 12:01

U toho hospodskýho bylo i jasný proč se s ním žena rozvedla. Která by chtěla bábovku co se lituje, neustále opíjí na mol a vidí jen sám sebe. Takovej dojem z něj byl.

stř 13.02.2013, 12:09

Petr píše:
Ale jo, asi bylo lepší nenechat se zatáhnout do jeho problému.
To bys Petre nic jinyho nedelal, co clovek to jeho fobie, kazdej nejake mame, kdo nema tne lze (hlavne sobe).

+hajes Hodnocení: +1
stř 13.02.2013, 12:09

A ještě si třeba myslel že jsem to způsobil až by si jí hodil.

stř 13.02.2013, 12:13

pestrá strava křesťan
ABCD: tu sedmičku jsem dala na AD...
Chtěla jsem to zkusit bez nich, aby to byl čistej poctivej půst. A cítila jsem, že to jde tam, kam má, že se odlupuje krunýř a obnažuje se ta bolest, se kterou se musím utkat. Ale já jsem na to nebyla v tu chvíli vůbec připravená.

Pokeců s různýma lidma mám za sebou bezpočet, absolvovala jsem různé druhy terapií (třeba hlubinnou abreaktivní psychoterapii, rok klasické psychoterapie), mluvila jsem s různě zaměřenými lidmi, kteří nahlížejí do problematiky z různých úhlů... Ale zpětně to hodnotím tak, že jsme vždycky jen odloupli nějakou svrchní vrstvu, došli jsme jen na kraj, a vždycky mi z toho tak nějak vyšlo, že dál musím sama, že tam se mnou nemůže jít nikdo jiný než já. Takže snahy o terapii a rozebírání svojí psýchy s druhými lidmi vzdávám a jdu dál sama. A cítím, že půst je ta cesta. Ale znamená to překonat svůj stín. Je to těžké břemeno, které s sebou vleču už léta, ale mě to poslední dobou nějak začíná bavit :-) :idea: Je to výzva. Jako když paříte nějakou počítačovou hru a neustále dokola opakujete jeden level a snažíte se rozlousknout nějaký problém (na kterém si pořád dokola lámete zuby), abyste mohli postoupit do další úrovně. To břemeno je sice těžké, ale já jsem optimista a těším se na ten vyšší level. A tohle beru jako hru.
:innocent:

+Panda, +detox Hodnocení: +2
čtv 14.02.2013, 00:26

Karin, myslím že v tom máš jasno a víš co chceš. Jdeš správnou cestou, nemá smysl tahat do ní jiný lidi na pokec, to musíš rozlousknout opravdu sama. Jen jsi zatím nenašla dostatek sil a odvahy to zvládnout. Půsty jsou tím řešením a buď si vědoma že půst (bez AD) ví co dělá a zároveň ti dává sílu problémy zvládnout.

+Karin, +Panda Hodnocení: +2
čtv 14.02.2013, 01:09
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]