Na hlavní stránku  
Právě je čtv 04.12.2025, 01:37

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Délka půstu

Reputace: +1726
Stručné info pro začátečníky:

Půst obecně znamená odříkání si něčeho, např. křesťanský bezmasý půst. Je pravidlem, že neuvedeme-li o jaký půst se jedná, je tím myšlen půst jenom o vodě, bez jakékoliv fyzické stravy, to znamená ani šťávy. Je doporučeno vyloučit i čaje, protože i ty mohou nastartovat trávení a způsobit nerovnováhu organismu.

Půst je základní prostředek k pročišťování organismu.

- Nemáte-li doposud s půsty zkušenosti, začněte s půsty trvajícími jen pár hodin, které ukážou reakce organismu a odnaučí zvyku, že jídlo je třeba pravidelně doplňovat.

- Dále začněte zařazovat 1 až 3 denní půsty, např. jednou týdně. Půsty o této délce pročistí trávicí systém a po takovém půstu se můžete bez obav navrátit ke své běžné stravě.

- Náročnější začínají již být 4 a vícedenní půsty. Trávicí ústrojí je vyprázdněné a tělo přechází na své vnitřní rezervy. Projevuje se to nástupem acidózy (překyselení organismu), může se objevovat slabost a jiné příznaky.

Po půstech 4 dny a delších je již nutné provádět návratovku, tedy návrat k normální stravě. Návratovka má stejnou délku, jako byla doba hladovění. Tj. např. po 7denním půstu se 7 dnů navracíte k běžné stravě.

Mezi jednotlivými půsty je vhodné udělat prodlevu tak dlouhou, jako byl dvojnásobek doby hladovění (tj. např. po 7 dnech hladovění 14 dnů pauza). Během prvního násobku doby hladovění se obnovuje trávení a navrací se váha, při druhém násobku se obnovuje životní energie. Taková prodleva je optimální k tomu, aby se půsty stávaly čím dál snazší a delší. Uděláte-li prodlevu příliš krátkou, nemusíte mít dostatek energie a můžete další půst zbytečně předčasně ukončit. Při příliš dlouhé prodlevě si naopak od půstů už odvyknete, organismus zleniví a podaří se vám opět jen krátký půst. Samozřejmě uvedené doporučení není kritické.

Pro další informace o půstech doporučuji knihy Partyková - Hladovění pro zdraví, Malachov - Hladovění a server http://www.pust.cz.

Hodnocení: 0
čtv 19.01.2012, 08:54
Profil Zobrazit autorovy stránky

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Délka půstu

Cef píše:
...jen pro doplneni o tech "nepochopitelnych" cislech 1/3/7/15/21/40 jeden zakladni vhled proc ta cisla a zrovna v tomto sledu.
http://www.pust.cz/frame.php?load=cojepust
Jsou to cisla, se kterymi se kazdy hledajici driv, nebo pozdeji setka, bude-li si peclive vsimat souvislosti s principy fungovani Vesmiru a jinych starovekych uceni:).

sob 18.02.2012, 22:07

pestrá strava sungazing dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 7 dnů dosažený půst 21 dnů křesťan
Reputace: +298
Panda píše:
Stručné info pro začátečníky:

Mezi jednotlivými půsty je vhodné udělat prodlevu tak dlouhou, jako byl dvojnásobek doby hladovění (tj. např. po 7 dnech hladovění 14 dnů pauza). Během prvního násobku doby hladovění se obnovuje trávení a navrací se váha, při druhém násobku se obnovuje životní energie. Taková prodleva je optimální k tomu, aby se půsty stávaly čím dál snazší a delší. Uděláte-li prodlevu příliš krátkou, nemusíte mít dostatek energie a můžete další půst zbytečně předčasně ukončit.

Asi tak před týdnem jsem chtěl zařadit půst. :-x
A to velice krátce po předchozím 7-mi denním půstu. :-/
A najednou, druhý den půstu večer jsem při sprchování dostal jasný a konkrétní rozkaz: ,, Začni okamžitě jíst!“ 8-o
Nebyl to hlad a ani chuť. Byl to prostě rozkaz, že jsem ,,sklopil uši" a šel se najíst. :delicacy:
To se mi ještě nestalo.
Tak jasně a rozhodně předaná informace. :?: :!:

Aneb

Žák se učí,
učitel má touhu vyučovat,
mistr inspiruje.

admin: Uživatel zesnul 2. května 2017. Vzpomínáme.

+Karin, +Panda Hodnocení: +2
sob 04.08.2012, 22:55

Reputace: +1217
Ono je to trosku slozitejsi Tondo, v praxi je to s bezpecnymi pauzami ponekud jinak, viz kalendar : http://www.pust.cz/frame.php?load=startovani
Cize mezi 3 - 7 a nebo mezi 7 - 14 je ve skutecnosti +- mesic rozestup s patecnimi (udrzovacimi) jednickami, z cehoz vyplyva, ze je to i vice nez dvojnasobek.
V klidu pro hrubou orienataci pouzivej tento kalendar, nic tim nepokazis, naopak ziskas.

ned 05.08.2012, 14:02

pestrá strava sungazing dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 7 dnů dosažený půst 21 dnů křesťan
Pust.cz mi dal nejednu inspiraci. :idea:
Ale nějak instinktivně si nedokážu představit držet delší půst než 14 dnů. Dlouhodobé půsty se mi zdají v mém případě příliš velké násilí. :remorse:
A Henri Mornfort mi to potvrdil. Sám řekl, že není dobré dělat delší půsty. :heart:
Mě spíš na té informaci o ukončení půstu fascinovalo to rozhodné napomenutí. Ten skoro rozkaz o ukončení. Jakobi z hloubi duše. O:-)
A já prostě poslechl. :fruit:
Což si myslím, že bylo dobře.

Aneb

Žák se učí,
mistr inspiruje.

+Karin Hodnocení: +1
ned 05.08.2012, 14:55

Muze byt, proc ne:).
Ja zase pro zmenu poslechl svuj rozkaz a udelal 40 a uz je to treti rok co mi hrozili druhou operaci na stejnem miste, jinak pry bude pozde a nelze to odkladat za zadnou cenu:).
A ono nejak porad pozde neni a neni (s Bozi pomoci, diky) :-).
Cize Ti na rozdil od HM muzu potvrdit, ze je naopak dobre delat dlouhe pusty, zmatek co Tondo ?:).
Nebudu Ti delat v hlave gulas, dobre jsi udelal ze jsi poslechl. Je to dar a povazuj si ho.
Pises spravne o tech 7.000.000.000 cest, i ten HM nazor stejne jako muj je jen jedna sedmimiliardtina zkusenosti:).

+ANTONÍN, +Panda Hodnocení: +2
ned 05.08.2012, 15:32

A sem zase trošku přístupnější dlouhodobějšímu půstu. Díky za inspiraci. 8-)
Taky se mě chystají felčaři ořezávat, ale mě se nechce. :innocent:
Na druhou stranu jsem u mojí poslední operace tak dlouho odolával, až se mi zlomila noha a nádavkem jsem dostal umělej kyčel. :remorse:
Pravda v tý době jsem nepůstoval příliš vědomě a o lidech, kteří nejedí jsem neměl ani tušení. :innocent:

Aneb

Žák se učí,
mistr inspiruje.

ned 05.08.2012, 21:14

Reputace: +4
Ahojte, mám za sebou niekoľko 1. a jeden 3 dňový pôst. Dnes začínam opäť tretí deň pôstu. Prvý a druhý deň boli o niečo ťažšie ako posledne, o to viac som ale odhodlaný pôstiť dlhšie ako 3 dni. Len sa mi zdá 7 ešte veľa. Asi hlavne kôli tej návratovke. Je veľkou chybou, ak by som spravil napríklad 5 dňový? V podstate aj pri tom prvom 3dňovom som vôbec nemal pocit, že treba skončiť, ukončil som to len z opatrnosti a rešpektu voči niečomu novému a nepoznanému.

úte 11.12.2012, 08:17

(ABCD-a)

Reputace: +830
V podstatě je to stále na tobě. Chyba není když dáš 5 denní a 5 denní navratovku. Každý den se počítá. Je dobré míti patřičný respekt, ale strach není dobrý rádce. A jak už to tam nahoře napsali kolegáčkové je tolik cest co člobrďků na Zemi. Takže neboj se vlka nic, jen drobné upozornění po 3 dnu tělo přechází na vnitřní výživu, takže tady už je správný návrat nutný.
Držím palce ;-)

úte 11.12.2012, 09:20

Reputace: +4
Dík. Práve preto to chcem ešte o pár dní natiahnúť. Strach nemám, ak by som mal, asi by som do toho vôbec nešiel. Práve naopak, som absolútne presvedčený, že je to to najlepšie, čo môžem môjmu telu dopriať! Po tých rokoch drancovania .... :/

+ANTONÍN Hodnocení: +1
úte 11.12.2012, 09:59

Reputace: +5
Ahoj všichni
Chci se zeptat jaký názor máte na půst jeden den jíst,další den půst,dřetí den jíst,čtvrtý den půst,proste takhle pokračovat...
Jinak s půsty mám trochu zkušenosti,držím asi rok každej pátek,mám pár trojek,jednu sedmičku a jednu patnastku...
Už jsem tady byl,ale nešlo se mi přihlásit,tak jsem si udělal novej účet...
Dík,E.

pon 07.01.2013, 23:57

Reputace: +992
Eriku to bych nedělal. Tím naděláš víc škody než užitku.

úte 08.01.2013, 00:08

Ok,nešlo by to trochu víc rozepsat?

úte 08.01.2013, 00:25

(Mirek, admin)

Tohle doporučuje Partyková jako kaskádový půst. Dá se to sice praktikovat, někdo to i provozuje, ale není to moc efektivní. Je to spíš odlehčení stravy, protože nedojde k nastartování samotrávení. Netráví se buňky na hlubších úrovních (což je hlavní význam delších půstů), ale tělo může z toho být dost vyhladovělé - může to pak přejít v období přejídání se. Mnohem efektivnější je držet půst a návratovku jako větší úseky.

Pokud to má být náhražka delších půstů pro lidi, co delší půsty nezvládají, tak pak je lepší varianta odlehčovat stravu zařazováním syrové stravy a snižováním množství jídla během dne - přejít např. na 1 - 2 porce jídla denně.

úte 08.01.2013, 00:47

Asi to víc nerozvedu, ale vidím to tak, že je riziko rozhození čaker. Nedělal bych to, ale můžu se i plést. ;-) Náhražka delších půstů to v žádném případě není.

úte 08.01.2013, 01:03

Reputace: +93
Erik Horn píše:
Ahoj všichni
Chci se zeptat jaký názor máte na půst jeden den jíst,další den půst,dřetí den jíst,čtvrtý den půst,proste takhle pokračovat...
Jinak s půsty mám trochu zkušenosti,držím asi rok každej pátek,mám pár trojek,jednu sedmičku a jednu patnastku...
Už jsem tady byl,ale nešlo se mi přihlásit,tak jsem si udělal novej účet...
Dík,E.

Kazde telo je ine, kazdy duch je iny. Ja som postoval tristvrte roku tak , ze som nejedol polovicu tyzdna a to kazdy tyzden a nemam z toho ziadny negativny pocit alebo negativnu skusenost. Tymto systemom sa mi dokonca zlepsil zrak tak, ze som odlozil navstevu ocneho lekara a v mojich 51 rokoch okuliare nepotrebujem a v obchode viem znovu po rokoch precitat aj malinkate pismenka napr. na drogistickom tovare. Telo sa vie v mnohych pripadoch naprogramovat, prisposobit a nastavit na rozny rezim a bere veci tak, ako idu. Prijmi vlastne rozhodnutie aj so vsetkymi nasledkami ( a to neznamena, ze musia byt negativne ) a zodpovednostou a urob ako citis.
Ja to chapem tak, ze duch tvori realitu a postovanie zvysuje jeho kreativitu , vnutornu silu, schopnost tvorit. Ak tuzis experimentovat, tak to urob, sleduj sa a daj nam tu svoje skusenosti. Budem ti povdacny. Ved uz nejake posty mas za sebou, takze vies o com to je .... kolko dusi, tolko ciest. Nieco v sebe tymto striedavym systemom rozcyklujes, a pravdepodobne ti to nieco prinesie. Co to bude, to sa uvidi..... Sloboda a zodpovednost su nedelitelne veci, vzdy sa musis sam slobodne rozhodnut a vzdy nesies sam zodpovednost.

úte 08.01.2013, 01:21

Díky,taky si myslím,že telo se to naučí,začnu zítra,pak napíšu..
Jinak chtel bych v léte dát 21,ale kdyby měl tady jěšte nekdo zájem a šlo by dotoho víc lidí,šel bych i do 40...
Myslím to tak,že by se pronajala třeba nekde chata v čr nebo na slovensku,měl by nekdo zájem se společně nekde sejít a půstovat na chate nekde v přírode?
Cefe,Pando,logos a další,jestli se zná nekdo i s Pavlem Máchou,domluvit se společně..
Je to jen takovej návrh,co vy nato?

úte 08.01.2013, 09:23

Petr píše:
Asi to víc nerozvedu, ale vidím to tak, že je riziko rozhození čaker. Nedělal bych to, ale můžu se i plést. ;-) Náhražka delších půstů to v žádném případě není.
Petre zdaleka se nepletes, znam uz vic lidi co se jim to dokonale povedlo rozhazet cyklenim kratkych cetnych pustu.
Dal to rozvadet nebudu, ale myslim, ze Partykova zrovna cakry neresi, bere to spis ze svyho MuDr hlediska, ale nic proti ni, dokazala se tim sama uzdravit, klobouk dolu.
Je jedno cemu veris ale bez viry v dojiti do cile jednoho krasnyho dne nema smysl absolutne nic zacinat:).

+Panda Hodnocení: +1
úte 08.01.2013, 13:09

(Robert)

pestrá strava dosažený půst 21 dnů
Reputace: +49
Ahoj, na úvod, jsem začátečník a mám za sebou jen pár nepravidelných 1-3 denních půstů, které mi žádné potíže nedělali. Chci ale začít pravidelně podle kalendáře na pust.cz tak, abych se letos dopracoval postupně na 7, 14, (21 snad) 40-ka nejspíš příští rok ale kdo ví jak to pude..
Dnes rano jsem mel skoncit 3-denni pust, tak jsem si vcera nakoupil cerstvou zeleninu, ovoce a jidlo a tesil se jak zacnu pomalu zase jist, jenze co se nestalo... Vstal jsem kolem 7-me, citil jsem se supr, hlad zadny a proto mi zacalo byt lito, ze uz koncim a intuitivne jsem citil abych tento stav vyuzil a zkusil rovnou 7 dni, coz jsem mel v planu az 1.tyden v breznu. Tak jsem se rozhodl pokracovat, snad ta zelenina vydrzi.. :) Tech 7 dni bych si v breznu prozatim jen zopakoval.
Citim, ze by to mohlo byt v pohode, presto ze mam v planu zitra lehci trenink v pinecu a ve ctvrtek 4 zapasy..Myslite ze je to dobry napad? :)

úte 05.02.2013, 13:28

Pročti si tady diskuzi. Zápasy při první sedmičce nejsou dobrý nápad. Taky teď se cítíš dobře protože ti právě startlo vnitřní trávení, postupně bude sil nejspíš ubývat.

úte 05.02.2013, 14:05

Je to blby napad.

úte 05.02.2013, 14:31

(ABCD-a)

Doporučiji protáhnout do zítřka a ráno startnout a perfektní návrat ...důvod neměl by si zřejmě moc sílu na zápasy ;-) něco jiného by bylo kdyby si chodil jen na procházky nebo měl trénink pak bych i napsala protáhni na 7 pokud to půjde a tělo to dovolí.
Čili nejdřív vyzkoušej 7 bez zátěže nebo jen s minimální a z toho čerpej. OK? ;-)

úte 05.02.2013, 14:42

(Robert)

S tema ctvrtecnima zapasy nebo s tim, ze chci skusit rovnou 7(mam za sebou nekolik 1 a 2 x 3)? Ten pingpong jsem pro jistotu teda zrusil ale pokracoval bych rad..

úte 05.02.2013, 14:42

(ABCD-a)

rorobo píše:
S tema ctvrtecnima zapasy nebo s tim, ze chci skusit rovnou 7(mam za sebou nekolik 1 a 2 x 3)? Ten pingpong jsem pro jistotu teda zrusil ale pokracoval bych rad..

1,2,3 denní půsty ... jsme pořád ve fázi lačnění ... teprv po 3 dnu se dostáváš do další fáze kdy tělo přechází na vniřní výživu ...
Jak jsem napsala pokud chceš jít 7 jdi ji ale s mírnou zátěží trénik procházka nebo to co si zvyklý ale bez zápasového zatížení ...
pokud chceš jít na zápas startni nejpozději zítra:-)
pochopeno?

úte 05.02.2013, 15:05

(Robert)

ABCD píše:
rorobo píše:

1,2,3 denní půsty ... jsme pořád ve fázi lačnění ... teprv po 3 dnu se dostáváš do další fáze kdy tělo přechází na vniřní výživu ...
Jak jsem napsala pokud chceš jít 7 jdi ji ale s mírnou zátěží trénik procházka nebo to co si zvyklý ale bez zápasového zatížení ...
pokud chceš jít na zápas startni nejpozději zítra:-)
pochopeno?

----------------------
Pochopeno :idea: . Pinec je zrusen a ja se pokusim o 7, jsem v klidu.
Diky [:-}

úte 05.02.2013, 15:11

(ABCD-a)

super ... :ok:
nicméně pohyb nevynech je při čistění důležitý ... po 7 ale perfektní návrat ;-)
Dál než 7 netahej dokud si nejsi jistý zvládnutou návratovkou... oki? ;-)

úte 05.02.2013, 15:16

(Robert)

ABCD píše:
super ... :ok:
nicméně pohyb nevynech je při čistění důležitý ... po 7 ale perfektní návrat ;-)
Dál než 7 netahej dokud si nejsi jistý zvládnutou návratovkou... oki? ;-)

Dál to tahat samozřejmě nebudu i kdybych se cítil jakkoli dobře, nejsem gambler :-) . Protáhnout to na 7 jsem se rozhodl podle pocitů a intuice a budu rád, když to zvládnu bez větších obtíží.
Ahoj a díky za podporu ;-) :ok:

úte 05.02.2013, 16:10

Intuici je dobré poslouchat a trénovat. ;-) A pokud Ti tohle říká ....

A lehký pohyb je důležitý. Skvěle čistí a nenechá ochabnout svaly. :ok:

Aneb

Žák se učí,
mistr inspiruje.

+rorobo Hodnocení: +1
úte 05.02.2013, 20:15

(Robert)

ANTONÍN píše:
Intuici je dobré poslouchat a trénovat. ;-) A pokud Ti tohle říká ....

A lehký pohyb je důležitý. Skvěle čistí a nenechá ochabnout svaly. :ok:

:ok:

úte 05.02.2013, 21:04

pozor kouše!
Reputace: 0
Zdravím :-)
Ráda bych slyšela váš názor na délku mých půstů.

Půst jsem do svého života poprvé v pustila před 6 lety. Měla jsem zdravotní problémy a půst se mi zdál jako dobrá alternativa k léčbě od mastičkářů.
Našla jsem si info na serveru který se zabýval mým zdravotním problémem. ( Nešlo o nic vážného,byly to dermatologické problémy) Půst který jsem na doporučení začala držet byl 10 denní s 10 denní návratovkou. Už poprvé jsem neměla žádné problémy , cítila jsem se skvěle plná energie a dobré nálady. ( Za tu dobu se mi díky půstům taky změnil pohled na život .) Půst mě dost oslovil proto jsem se rozhodla, držet jej pravidelně každý rok. Návratovky jsem po přečtení tohoto fóra měla v pořádku . Stejnou dobu jako je půst jsem jedla jen zeleninu ( vetšinou kořenovou kvůli obsahu vlákniny) , vetšinou syrovou, neměla jsem žádné problémy s trávením. Po návratovce jsem nechala tělo aby si samo řeklo co chce , takže při cestě kolem fast foodu se mi zvedá žaludek a od té doby jím v podstatě zdravě. Až na tu čokoládu :-) :-[
Zdravotně jsem OK.
10 denní půst držím každý rok na jaře ( březen ) . Takto mi to vyhovuje, vždy se již téměř těším.
Letos jsem důkladně pročítala tento server a narazila na to jaká má být "správná" délka půstu.
Chtěla bych znát Váš názor na můj postup. Zrovna mám dnes 8 den a zvažuji zda svou 10tku neprodloužím abych dodržela doporučené délky půstu.
Může být nějaký "problém" v tom, že půst držím 10 dní a jednou za rok? Máte nějaká doporučení?

Děkuji za vaše názory příp. rady
Bastienna

pon 11.03.2013, 23:41
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]