Na hlavní stránku  
Právě je čtv 04.12.2025, 03:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 623 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21  Další
Autor Zpráva
 Odkaz na příspěvek Re: Návratovka podle Pavla Máchy (www.pust.cz)

pestrá strava sungazing dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 7 dnů dosažený půst 21 dnů křesťan
Reputace: +298
Já s destilku kupuju u nás v lékárně. :idea:
Při donesení svojí nádoby 1 litr za 20Kč. 8-)
Pak jí přemrazím v lednici. :-P

Aneb

Žák se učí,
učitel má touhu vyučovat,
mistr inspiruje.

admin: Uživatel zesnul 2. května 2017. Vzpomínáme.

+max Hodnocení: +1
pon 05.11.2012, 19:09

Reputace: +13
OK, beru na vědomí, žádný citrón. A vodu převařit, nebo destilku.
Díky moc.

Hodnocení: 0
pon 05.11.2012, 22:07

První den jsem si napařil jedno mrňavé cherry rajčátko, malinký kousek byby mrkve + kousíček papriky. Bylo to sotva do jedné ruky. Ale průjem jsem neměl, jak se tady píše, že ten vše poslední zaneřáděné vymete :-( Tak nevím, jestli jsem toho neměl sníst více....
Dnes jsem si napařil 5 charry rajčátek, zase jsem je jedl bez šlupky, dohromady to tak mohlo mít cca 50 - 70g, tak uvidím, jestli ten průjem přijde...
Zítra bych taky vydržel na napařených charry rajčátkách. Myslíte si, že si jich můžu vzít třeba už 10? to by mělo mít tak cca max 120g, že bych si dal odpoledne a večer, protože se mi zdálo, že včera večer mě bolelo břicho hlady.
Taky bych se chtěl ještě zeptat, piju destilku (když dojde, tak převařenou vodu, měli jste pravdu destilka je 1000x lepší, než obyč. voda, není mi po ní zle). Kolik toho mám vypít 1.5l ?
No a na konec od třetího dne bych mohl jíst nějak takto? (do těch 250g jídla):
ráno (kolem 9:30) - kousek hrušky + kousek jablka
odpoledne (např 13 - 15:00) - syrové rajčata, cuketa, okurek, pórek, paprika, čín. zelí, hlav. salát (né všechno, jen třeba něco a kousek)
večer (kolem 19:00) - zase ovoce - kousek jablka/hrušky, nebo spíš zeleninu
vše dohromady samozřejmě do těch 250g, bych si to navážil a rozdělil, do průběhu dne.

Jo, a ještě, můžu si do zeleninového salátu přidat např. bazalku, oregano, nebo tak něco, asi ne, co? (ne, že bych to musel mít, jen takový dotaz....)

Díky.

+Petr Hodnocení: +1
úte 13.11.2012, 14:27

Reputace: +992
Maxi, koření teď nedávej. Vodu pij podle žízně, třeba do 1,5 l když nebude žízeň, nesnaž se to do sebe zbytečně nalejvat. Jinak to děláš dobře, i druhej den můžeš hrst ale když bude míň nevadí, tím líp.

Jen ještě možná je lepší rozdělit třeba jen do dvou jídel denně, nebudeš tak často dráždit žaludek. Ale to si musíš vyzkoušet sám co ti vyhovuje. Klidně může být i jak píšeš.

Na vážení se klidně vykašli, vem co se vejde do hrsti.

úte 13.11.2012, 14:58

Reputace: +1217
Nikdy jsem po pustu nemel prujem, kazdy jsme jinaci, co kus to original:).
Nelam si s tim hlavu a neladuj se jen proto rajskyma :-).

úte 13.11.2012, 17:00

Díky, večer si asi ještě napařím tak 2-3 cherry rajčátka (ty mi dělají z napařené zeleniny nejlépe). Stejně to bude dohromady i s dnešním "obědem" dělat max 100 - 120g.... Snad to těch 21 dnů návratovky vydržím.

úte 13.11.2012, 17:04

makrobiotik vitarián dosažený půst 1 den dosažený půst 3 dny dosažený půst 7 dnů dosažený půst 14 dnů dosažený půst 21 dnů
Reputace: +1
to mas niako malo nie ? jedna hrst vychadza cca 300gramov... a jedna hrst je z dvoch ruk ja som to skoro dva roky hadzal len do jedne ale potom mi PM ukazal ze je toho troska viac :D takto si das jednud avku a cakas na dalsi hlad ... :)

+ravima Hodnocení: +1
úte 13.11.2012, 22:03

dosažený půst 40 dnů
Reputace: +65
Přesně tak, to co dělá max, je jak když někdo drží půst, ale sem tam si něco zobne a myslí si, že je to ok. Takhle je docela nebezpečí vzniku dystrofie z podvýživy. Správně je podle Pavla jedna hrst, čekat na hlad a zase další hrst. Už se tu o tom myslím mluvilo, ale pár zdejších půstařů si to stále vykládá podle sebe...

stř 14.11.2012, 01:23

Je smyslem naučit se jíst až na opravdu hlad. Hlavně na počátku návratovky s jídlem opatrně, dokáže nadělat hodně škod když se to s ním přežene.

Na pust.cz je ve vláknu návratovka zmínka o tom, jak za války zachráněný lidi ve Stalingradu a v koncentrácích umírali na jídlo co dostali od svých zachránců. Docela tomu věřím. Taky si mysleli že mají hlad a potřebují se najíst.

Hrst denně max. je jen vodítko - aby se lidi nepřejídali.

Z pust.cz
Tolik první bod a první den návratové stravy. Objem - jedna porce - jeden objem jedné hrsti. Malá žena malou hrst velký chlap velkou:-)...
...Zbytek den opět destilka a užívání si krásných pocitů z prudce nabíhající síly do svého těla. Tedy zelenina dodává sílu.

A zbytek už si logicky odvodíte sami:)

Není tam nic o tom, že se má jíst víc hrstí denně. To doporučení jíst na hlad znamená když není hlad tak jídlo vynechat a počkat až příjde. Někomu může stačit třeba 100 gramů denně, další nemusí vyhládnout třeba dva tři dny.

"Myslíte si, že si jich můžu vzít třeba už 10? to by mělo mít tak cca max 120g, že bych si dal odpoledne a večer, protože se mi zdálo, že včera večer mě bolelo břicho hlady."

Když bude hlad, tak už samozřejmě ano.

stř 14.11.2012, 02:34

Děkuji Petře, to jsem potřeboval vědět. Naučit se sledovat tělo a pocity hladu.
Zatím mi stačí ta menší (spíš malá) hrst denně. Včera jsem si to rozložil na 2x - odpoledne a večer a večer jsem měl už opravdu hlad. Dneska jsem si zkusil napařit zase hrst, vešlo se to do misky a po zvážení to mělo nějakých cca 190g a vypadalo, že je to opravdu velká hrst. Trochu jsem si dal k obědu a uvidím, kdy budu mít hlad. Ono, když člověk pije tekutiny (destilku), tak obecně ani moc hlad nemá :-), ale večer už hlad mívám, to už mě bolí břicho hlady....

stř 14.11.2012, 16:06

Jo hlad je převlečená žízeň. O:-) Je to většinou spíš únava z intoxikace, je lépe jí zahánět vodou než jídlem, že.

Je to v podstatě tak, dát porci jídla a čekat na hlad. Jen to nejde takhle předhodit do diskuze že je jedno kolik hrstí za den dám. To si to každý zdůvodní že už hlad dostal a za chvíli dopadnou jak z ti knihy Utekl jsem z Osvětimi. A že za těch víc jak deset let co tyhle diskuze běží už bylo případů, kdy si lidi huntovali tělo jídlem v návratovce.

+ANTONÍN, +max Hodnocení: +2
stř 14.11.2012, 16:38

No právě, rád bych najel "na novo". Zrovinka, před psaním, mého minulého příspěvku, jsem si říkal "už mám asi hlad, něco si vezmu a zbytek večer"... no a pak jsem se napil a pohoda, byl to jen "pocit hladu", ne opravdový hlad :-D Zbytečně bych do sebe zase házel jídlo, tak počkám, až budu mít doopravdy hlad. Jenže já to poznám akorát tak, že už mě je trošku zle a to mám opravdu hlad, jinak je to jenom chuť, nebo prostě program, "má se jíst".

+ANTONÍN, +Petr Hodnocení: +2
stř 14.11.2012, 16:53

dosažený půst 40 dnů
Petr píše:
Na pust.cz je ve vláknu návratovka zmínka o tom, jak za války zachráněný lidi ve Stalingradu a v koncentrácích umírali na jídlo co dostali od svých zachránců. Docela tomu věřím. Taky si mysleli že mají hlad a potřebují se najíst.
Tak oni hlavně hned začali pít alkohol a velké porce běžných jídel i s masem a tak...

Petr píše:
Hrst denně max. je jen vodítko - aby se lidi nepřejídali.
Z pust.cz
Tolik první bod a první den návratové stravy. Objem - jedna porce - jeden objem jedné hrsti. Malá žena malou hrst velký chlap velkou:-)...
...Zbytek den opět destilka a užívání si krásných pocitů z prudce nabíhající síly do svého těla. Tedy zelenina dodává sílu.
A zbytek už si logicky odvodíte sami:)

Není tam nic o tom, že se má jíst víc hrstí denně. To doporučení jíst na hlad znamená když není hlad tak jídlo vynechat a počkat až příjde. Někomu může stačit třeba 100 gramů denně, další nemusí vyhládnout třeba dva tři dny.
Server pust.cz je dnes pro učitele půstu, není to tam podrobně popsané pro začátečníky. Mám pocit, že jsi vůbec nečetl starou diskuzi nebo skripta.
A kromě toho, máš to přímo tady v tom úryvku z pust.cz: "jedna porce - jeden objem jedné hrsti"
Není to v žádném případě myšleno tak, že si na den připravím hrst a budu z toho uzobávat kdykoliv celý den jak mě napadne... Má se jíst 1 jídlo denně max. objem té jedné hrsti, někdo může i víckrát za den (ale ne proboha 5x za den pár cherryrajčátek, to je úplně zcestná interpretace Pavlovy návratovky!), někdo i den nebo dva dny vynechá. Je to podle stavu čaker.

+ANTONÍN Hodnocení: +1
stř 14.11.2012, 20:21

.... Má se jíst 1 jídlo denně max. objem té jedné hrsti, někdo může i víckrát za den,...

...někdo i den nebo dva dny vynechá. Je to podle stavu čaker.[/quote]

Tak si konečně rozumíme. Když někomu vyhovuje dvakrát denně půl hrsti, nevidím důvod ho zrazovat a nabádat ať sní celou hrst najednou. K zobání mnoha malých porcí taky nikoho nenabádám, spíš jsem psal vždy opačně, to jen zbytečně dráždí žaludek.

stř 14.11.2012, 21:44

dosažený půst 40 dnů
Petr píše:
Tak si konečně rozumíme. Když někomu vyhovuje dvakrát denně půl hrsti, nevidím důvod ho zrazovat a nabádat ať sní celou hrst najednou. K zobání mnoha malých porcí taky nikoho nenabádám, spíš jsem psal vždy opačně, to jen zbytečně dráždí žaludek.
OK, třeba těch 2x150g je v pohodě, žádný extrém, ale přece nelze vůbec souhlasit s tím co dělá max - pár gramů jídla několikrát denně a dohromady to není někdy ani půlka hrsti... Pokud na tom není extrémě dobře s čakrama, tak s takovouhle "návratovkou" (spíš pokračování půstu, ale s totálně narušenou autovýživou) může těch 21 dní skončit i hodně špatně. Nehledě na to, že míchá zeleninu a ovoce pár hodin po sobě, to je další blbost. Taky píše, že ho večer bolí břicho hlady, to by nemělo být, je to špatně a v půstu je to jasný signál k ukončení, a v návratovce to v tomto případě jasně vypadá na málo jídla, neposlouchání těla. Nejde to takhle tlačit násilím. Zatím se skoro nic neděje, ale 21 dní takto prostě nelze pokračovat.

Už fakt nevím co lidi nechápou na jasném jednoduchém doporučení "jedna hrst - jedno jídlo první den a pak vždycky na hlad", buď se přežírají nebo jdou rovnou do druhého extrému a vymýšlí si na jedno jídlo 3 cherry rajčátka a jí to 3x denně. Takové experimenty si může dovolit někdo zkušený, kdo už má za sebou několik delších půstů.

stř 14.11.2012, 22:08

Ravimo, abys tomu rozuměla, chtěl jsem si jen ujasnit, co znamená že od třetího dne můžu střídat ovoce a zeleninu a že tu hrst můžu rozdělit na víckrát.
Jak jsem dříve mluvil s Petrem (viz. dřívější dotazy), kde mi Petr odpověděl takto:
( moje dotazy zněli: Jíst jen jednou denně? Kdy se může začít ze syrovou stravou - zelenina ovoce - v kterém dnu, ve čtvrtém, nebo až v sedmém?)
"Můžeš jí rozložit i do více jídel."
"Pak střídej od třetího dne vždy jedno jídlo ovoce, další zelenina. Dohromady hrst denně."

Jen pro tvou informaci: neuzobávám, ani nejím pár gramů několikrát (hodně krát) denně, ani, "jak mě napadne".
Prosím Ravimo, přečti si diskuzi od stránky čtyři, ať jsi v obraze na co se ptám, protože tyto dotazy souvisí s minulými dotazy.

Děkuji.

Naposledy upravil max dne stř 14.11.2012, 23:13, celkově upraveno 1

stř 14.11.2012, 22:41

dosažený půst 40 dnů
Proč dopředu počítáš se 3 jídly denně? Standardní návratovka je 1 jídlo denně - jedna hrst. Jeden den buď jen ovoce (a radši jen 1 druh), nebo jen zelenina.
Někomu stačí míň než jedna hrst denně, třeba jen 100g 1x denně, ale nemá potřebu tu porci jíst víckrát než jednou, což evidentně není tvůj případ, tak být tebou, držel bych se standardní návratovky s 1 hrstí na jedno jídlo. Mělo by ti pak stačit 1 jídlo nebo maximálně dvě. Velmi doporučuju jíst první jídlo až odpoledne po nějaké práci, procházce atp.

stř 14.11.2012, 23:10

Díky Ravimo, to jsem si potřeboval ujasnit. Takže zatím postupuji 100% správně, což jsem rád.

stř 14.11.2012, 23:24

dosažený půst 40 dnů
No i přes dlouhou diskuzi nemám vůbec pocit, že bys v tom už měl jasno.
Střídání ovoce a zeleniny v návratovce znamená jeden den zelenina a jiný den ovoce. Až po návratovce, kdy už je trávení rozběhlé, se dá po ovoci jíst za pár hodin zelenina, ne naopak.
Ano, můžeš to rozložit do víc jídel (silně nedoporučuju víc než 2). A je opravdu blbost jíst na jedno jídlo jen 30g, když máš pak za 2 hodiny zase hlad a večer tě bolí břicho...
A se syrovou se standardně začíná hned druhý den návratovky nebo maximálně třetí den. Napařené má být jen první jídlo.

+ANTONÍN, +max Hodnocení: +2
stř 14.11.2012, 23:33

ravima píše:
No i přes dlouhou diskuzi nemám vůbec pocit, že bys v tom už měl jasno.
Střídání ovoce a zeleniny v návratovce znamená jeden den zelenina a jiný den ovoce. Až po návratovce, kdy už je trávení rozběhlé, se dá po ovoci jíst za pár hodin zelenina, ne naopak.
Ano, můžeš to rozložit do víc jídel (silně nedoporučuju víc než 2). A je opravdu blbost jíst na jedno jídlo jen 30g, když máš pak za 2 hodiny zase hlad a večer tě bolí břicho...
A se syrovou se standardně začíná hned druhý den návratovky nebo maximálně třetí den. Napařené má být jen první jídlo.

No, jasně že v tom nemám úplně jasno, proto se ptám. Rád se nechám poučit a jsem za rady a upřesnění moc vděčný. Děkuji ti za ujasnění to s tím střídáním. Jeden den pouze hrst zeleniny, nebo hrst ovoce, nemíchat a pokud možno jíst pouze jednou denně.
Jinak neboj, 30g denně opravdu nejím a ani jsem to nikde nepsal :lol:
Díky.

stř 14.11.2012, 23:59

dosažený půst 40 dnů
max píše:
Jinak neboj, 30g denně opravdu nejím a ani jsem to nikde nepsal :lol:
Díky.
No tak OK, já jsem měl jenom takový pocit z toho "večer si ještě napařím 2-3 cherry rajčátka" a tak podobně :-)
Můžeš jíst denně jenom 150g když ti to bude stačit, ale v jednom jídle, ne na třikrát. Je to mnohem výhodnější a pro tělo mnohem přirozenější, než trávit 3x denně i když jen malé množství. A ideálně v tom pokračovat i po návratovce, ať už s jakýmkoliv jídlem...

čtv 15.11.2012, 00:15

S tím střídáním ovoce a zeleniny jde o to, aby to ve střevech nekvasilo a nenadýmalo tě to. Není nutný celý den jen jedno, to platilo pokud jíš jednou denně.

A jí se tolik, abys zahnal hlad. Denně max. hrst, žádná větší věda v tom není.

Jo maxi, ravima není žena ale muž, aby bylo jasno. :-D

čtv 15.11.2012, 00:25

Petr píše:
Jo maxi, ravima není žena ale muž, aby bylo jasno. :-D

jj, omlouvám se, já to odvozoval z toho nicku, který mi připadal (ani nevím proč) "ženský" :-[

čtv 15.11.2012, 00:43

(Mirek, admin)

Reputace: +1726
Jej? Tak to mě nenapadlo že tu může vzniknout takové nedorozumění, to abychom rozšířili ikonky o panáčka a panenku. :idea:

čtv 15.11.2012, 01:41
Profil Zobrazit autorovy stránky

dosažený půst 40 dnů
Panda píše:
Jej? Tak to mě nenapadlo že tu může vzniknout takové nedorozumění, to abychom rozšířili ikonky o panáčka a panenku. :idea:
Na fóru zdravi-az si taky někdo myslel, že jsem žena, ale prý na základě mého příspěvku. Ale ono je to celkem jedno... vlastně je to docela dobrý tip k zlepšení anonymity, založím si ženský nick a budu vystupovat jako žena, zdá se, že by to fungovalo :-)
(btw ravima je zkratka 3 stravovacích směrů, které jsem kombinoval v době registrace na zdravi-az, moc jsem nepřemýšlel nad tím jak to "zní" :-) )

čtv 15.11.2012, 02:07

Reputace: +1217
RAdoby VIta aMAter ?
(Neee joke, raw, vitarian, macrobiotic ?) :)
Jinak me to uz normalne nekdy unavuje kluci cist jak kazdy vymysli v navratovce klicky a komplikace, jak se co nejvic naladovat aby vlk (hlad) dostal nazrat a koza (pust) zustala cela :-).
Co je slozityho na tom, kdyz uz jsem 21 dni (kuprikladu) nezral, "nezrat" jeste dalsich 21 dni ?
Obzvlast kdyz vim, ze mi to jen prospeje. Reci o podvyzive v navratovce jsou jen teoreticka kravina, nedolozena ani jednim pripadem poskozeni zdravi timto zpusobem:).

+Petr Hodnocení: +1
čtv 15.11.2012, 12:31

Asi tak Cefe, též jsem dosud neslyšel ani nečetl o jediném případu poškození zdraví nedostatkem jídla v návratovce. 8-)

+Cef, +Panda Hodnocení: +2
čtv 15.11.2012, 13:39

dosažený půst 40 dnů
Cef píše:
RAdoby VIta aMAter ?
(Neee joke, raw, vitarian, macrobiotic ?) :)
:-)
raw ne, ale "racionální strava", což ale v mém podání byla spíš ortomolekulární strava (znal jsem nazpaměť velmi podrobné složení všech potravin - množství všech minerálů, vitamínů, mastných kyselin, aminokyselin atd. + suplementace)

Cef píše:
Co je slozityho na tom, kdyz uz jsem 21 dni (kuprikladu) nezral, "nezrat" jeste dalsich 21 dni ?
Nežrat a "nežrat" je sakra velký rozdíl, nežrat totiž většinou není vůbec problém, ale musí to být úplně bez jídla, aby zůstal zachován půstovní samotrávicí režim. Divím se, že tady musím opakovat takové samozřejmosti. Když má někdo čakry skoro jak breatharián, tak si může dovolit i "nežrat". Musí ale většina jeho energie pocházet z prány, ne z fyzického těla/jídla - pak už to ale není půst, takže se ho pochopitelně netýkají pravidla půstu/návratovky/jídla. Nic takového si naprostá většina půstařů nemůže dovolit, a co teprve začátečníci...

Petr píše:
Asi tak Cefe, též jsem dosud neslyšel ani nečetl o jediném případu poškození zdraví nedostatkem jídla v návratovce. 8-)
Protože 99% lidí jde do opačného extrému. Dělají to ale třeba anorektičky, rozdíl je jen v tom, že nepoužívají pojmy jako půst/návratovka.

čtv 15.11.2012, 19:49

Ravimo, asi bude nejlepší založit si vlastní vlákno, třeba něco jako Postřehy půstaře teoretika a tam tyhle moudra pěkně sázet jedno za druhým. A my se tam budeme chodit bavit. Budiž tohle všem odstrašujícím příkladem.

čtv 15.11.2012, 21:17

dosažený půst 40 dnů
Petr píše:
Ravimo, asi bude nejlepší založit si vlastní vlákno, třeba něco jako Postřehy půstaře teoretika a tam tyhle moudra pěkně sázet jedno za druhým. A my se tam budeme chodit bavit. Budiž tohle všem odstrašujícím příkladem.
Nápodobně. Tohle je vlákno o návratovce podle Pavla Máchy, vy tady ale píšete o svých modifikacích, které jsou velmi nebezpečné nejen pro začátečníky.

čtv 15.11.2012, 21:48
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 623 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]