Breatharián.eu
https://www.breatharian.eu/forum/

Návratovka podle Pavla Máchy (www.pust.cz)
https://www.breatharian.eu/forum/viewtopic.php?f=5&t=16
Stránka 1 z 21

Autor:  Panda [ čtv 19.01.2012, 09:03 ]
Předmět příspěvku:  Návratovka podle Pavla Máchy (www.pust.cz)

Pokud se rozhodnete podstoupit půst, je po půstu nutné období návratu k běžné stravě - návratovka. V současnosti jsou rozšířené 2 základní metody návratovky - 1) podle Pavla Máchy a 2) podle Partykové a ruských autorů. Je doporučeno tyto 2 metody navzájem nemíchat, protože používají rozdílný přístup. Proto se půstařům před zahájením návratovky doporučuje rozhodnout se, kterou z metod zvolí.

Metoda Pavla Máchy představuje určitá pravidla, která je nutné striktně dodržovat. Je to metoda přednostně doporučovaná na tomto serveru, protože je přizpůsobená našim specifickým podmínkám a je odzkoušena mnoha půstaři jako dostatečně bezpečná. Zvolíte-li si tuto metodu, mohou vám při ní zde přítomní půstaři poradit. Nechcete-li dodržovat její pravidla, zvolte si návratovku podle Partykové a ruských půstařů, ovšem za cenu zvýšeného nebezpečí nebo snížení úspěšnosti půstu.

-------------------------------------

Vlákno ZDE je zaměřeno na návratovku podle Pavla Máchy. Pro návratovku podle Partykové přejděte do sousedního vlákna.


Po půstech je třeba provádět návratovku, tj. návrat k běžné stravě. Trávení se během půstu uspí a je třeba ho postupně zas nastartovat. Délka návratovky bývá tak dlouhá, jak dlouhá byla doba hladovění. Během celé návratovky je potřeba úplně vyloučit živočišné tuky a sůl. Čím delší půst a návratovka, tím striktněji je třeba dodržovat pravidla správné návratovky. Špatně provedená návratovka účinek půstu anuluje. U zkažené návratovky po dlouhých půstech může už jít o zdraví nebo dokonce o život.

Ukončit dlouhý půst např. steakem může být životu nebezpečné!

Některé zdroje uvádějí začít návratovku šťávami (např. mrkvová šťáva). Mnoho půstařů upřednostňuje lehce spařenou zeleninu - do takové míry, kdy už začíná měknout, ale ještě neztratila lesk. Množství na jedno jídlo - velikost sevřené pěsti.

Doplňující výtažky z diskuzí (pro nově příchozí):
Petr píše:
Tedy bezpečná návratovka: první den jen nepatrně napařený zeleniny (jedno rajče), dále minimálně třetinu návratovky střídat zeleninu a ovoce vždy jen jednu hrst a jedno jídlo denně. I druhý den bych dal ještě napařenou zeleninu.

Ale na rovinu, nechceš slyšet. Jako z počátku každý hledáš tu nejpříjemnější cestu. Psal jsem jako kompromis jeden týden ovozelu v tom minimálním množství (nemám vyzkoušenou celou takhle), Cef psal dva týdny. Ani to jsi nedodržel. Dokonce i dvě jídla ovozelu denně - budiž, ale chleba s marmeládou - kdo ti to radil?

Další věc je, že pro zdravýho mladýho člověka platí zcela jiný pravidla než pro toho kdo si léčí rakovinu. Partyková i Malachov píšou svý o návratovce, ale jejich zkušenosti byli snad jeden 21půst a ani jeden si neléčil raka. Pavel už píše něco docela jinýho. A jediný ze zde přítomných, kdo si tím vyléčil rakovinu je Cef. Tedy nedržet se jeho rady je hloupost. Ví co říká, jako většina si prošel podělanou návratovku, ale i tu nepodělanou.
....

PavelM píše:
Pro někoho syrová strava může být těžkou ranou - i když pro většina zdravých lidí ji pobere bez problémů. Zatím nej se mi po letech osvědčil tento postup: První den pouze a jen zeleninu napařenou připravenou na páře tímto způsobem: Pokud možno nechemizovanou zeleninu (rajčata papriky lusky atd.. - dužinatou zeleninu) dát na sítko - cedník na vrch hrnce nad páru a poctivě ji sledovat. Jde o to, aby zelenina změkla ale neztratila svoji dynamickou sílu = nestala se z ní mrtvá hmota. A to se pozná podle lesku. Dokud je zelenina lesklá, znamená to, že ještě stále je v ní 'duševní náboj' tedy že tělu předá jak hmotu, tak 'přírodní energii'. Pokud zelenina zmatovatí, stává se z ní mrtvá hmota - tělo jen zanese = požaduje po něm energii na zpracování a opět rovná se = sebere více než dodá. Takže je potřeba hledat okamžik, kdy je zelenina už měká, ale ještě lesklá. Trochu praxe rychle ukáže, kde je ten správný okamžik:-) Je to jeduché - nebojte se toho:) Tolik první bod a první den návratové stravy. Objem - jedna porce - jeden objem jedné hrsti. Malá žena malou hrst velký chlap velkou:-) Výsledkem je průjem obsahující zbytky 'suchý' obsah střev. Zajímavostí je, že tento první průjem opravdu odstraní úplně poslední usazeniny ve trávicím traktu. Zbytek den opět destilka a užívání si krásných pocitů z prudce nabíhající síly do svého těla. Tedy zelenina dodává sílu.

A zbytek už si logicky odvodíte sami:)

Cef píše:
Hrst je spravne Cyrdo (spojene dlane k sobe, coz prezentuje cca do 300g denniho jidla v navratovce u chlapa, u holek je to o neco min).
Jinak cti pozorne jeste jednou Partykovou a doctes se tam, ze pokazenou navratovkou (coz velice rychle docilis ZEJMENA neodhadnutim "navyseni" mnozstvi) uplne anulujes ci v lepsim pripade snizujes vysledek pustu.
....
Tedy ano, vydrz 7 dni na ovozelu, od tretiho dne zarad i ovoce, mas-li na nej chut.
1. den co se pise dej v klidu naparene, abys vyloucil moznost soku ze syroveho (vcetne stav):). Tak je to mysleno, presne:).
A NEMUZES absolutne nic pokazit. Jeste jsem nevidel nekoho, komu by rozumne mnozstvi ovozelu v navratovce uskodilo.
Opak je pravdou, a i tou zeleninou se muzes precpat a zadelat si na paradni problem v navratovce, proto ta hrst:).
....
1 sevrena pest = cca 1 objem zaludku = vejde se do 2 hrsti spojenych u sebe (nikoli do 1 !!! hrsti) = cca do 300g jidla denne max. v navratovce.

Autor:  Renáta [ čtv 02.02.2012, 22:34 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Flákotu po 21čke si teda neviem absolútne predstaviť, ako by to človek strávil. Ja som raz po 18 dňoch pôstu v prvých dňoch konzumovala riedenú jablčnú šťavu - tá so mnou tak zatočila, až hrôza. Spôsobila mi veľkú ťažobu a stále ma nutkalo na dávenie. A to bola LEN ovocná šťava a riedená. Takže zájsť si do reštiky a objednať si tam nejaké menu, to si neviem absolútne predstaviť.

Autor:  Cef [ pát 03.02.2012, 12:14 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Renáta píše:
Flákotu po 21čke si teda neviem absolútne predstaviť, ako by to človek strávil. Ja som raz po 18 dňoch pôstu v prvých dňoch konzumovala riedenú jablčnú šťavu - tá so mnou tak zatočila, až hrôza. Spôsobila mi veľkú ťažobu a stále ma nutkalo na dávenie. A to bola LEN ovocná šťava a riedená. Takže zájsť si do reštiky a objednať si tam nejaké menu, to si neviem absolútne predstaviť.
Aaaa, tak proto jsi me kdysi varovala po pustu nepit jablickovou stavu (a ja si samozrejme nedal rict), dost mi to sezralo ustni sliznici a neprijemne to palilo jeste hodne dlouho:).
Jo, po pustu je to strasna kyselina i naredena, se stavickama opatrne, nejlip prvni tyden vubec:).

Autor:  north108 [ pát 03.02.2012, 12:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Cef píše:
Renáta píše:
Flákotu po 21čke si teda neviem absolútne predstaviť, ako by to človek strávil. Ja som raz po 18 dňoch pôstu v prvých dňoch konzumovala riedenú jablčnú šťavu - tá so mnou tak zatočila, až hrôza. Spôsobila mi veľkú ťažobu a stále ma nutkalo na dávenie. A to bola LEN ovocná šťava a riedená. Takže zájsť si do reštiky a objednať si tam nejaké menu, to si neviem absolútne predstaviť.
Aaaa, tak proto jsi me kdysi varovala po pustu nepit jablickovou stavu (a ja si samozrejme nedal rict), dost mi to sezralo ustni sliznici a neprijemne to palilo jeste hodne dlouho:).
Jo, po pustu je to strasna kyselina i naredena, se stavickama opatrne, nejlip prvni tyden vubec:).

ja som si dal na druhy den po 21ke jablkovu stavu s destilkou 1:5 a hlava sa mi z curkov tocila ako na kolotoci 8-o , odvtedy uz len naparanene zelenina prve 2-3 dni.

Autor:  Renáta [ pát 03.02.2012, 14:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

No vidíte, ako sa každý pekne poučíme na vlastných chybách :-) Nevadí, dôležité je ich neopakovať. Radšej sa cítim dobre, ako blivno ;-)

Autor:  ravima [ pát 03.02.2012, 15:34 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

No jo, vy si vymýšlíte šťávičky z jablek a pak končíte na napařené zelenině. Zkuste z mnoha stran ověřenou mrkvovou šťávu a uvidíte :-)

Autor:  north108 [ pát 03.02.2012, 15:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

ravima píše:
No jo, vy si vymýšlíte šťávičky z jablek a pak končíte na napařené zelenině. Zkuste z mnoha stran ověřenou mrkvovou šťávu a uvidíte :-)

na to by som sa dal este nahovorit, no mne sedi najlepsie naparena mrkva, prve jedlo vsak mam stale naparenu paradajku.. :delicacy:

Autor:  Cef [ pát 03.02.2012, 16:36 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

ravima píše:
No jo, vy si vymýšlíte šťávičky z jablek a pak končíte na napařené zelenině. Zkuste z mnoha stran ověřenou mrkvovou šťávu a uvidíte :-)
Souhlas, mrkev je jemna chutove a kdyz se naredi, je po pustu ok. Ale stejne az po naparenem startu ji davam.
Mimo pust ji odstreduju (kdyz mam obdobi) tak pul litru po ranu denne pro sebe s jabkama (dobre pro jatra) a pullitr ciste stavy pro zenu, taky si nestezuje:).

Autor:  Cef [ pát 03.02.2012, 16:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

north108 píše:
na to by som sa dal este nahovorit, no mne sedi najlepsie naparena mrkva, prve jedlo vsak mam stale naparenu paradajku.. :delicacy:
Lehce povarim (paru malokdy vystihnu) 1 male rajske, 1 malou mrkev, kousek zelene papriky, kedluben, scedim to, nakrajim na male kosticky, vratim zpatky do polivky (vody) a kousu jako hustsi polivku - 1 malou kompotovou misku hezky pomalu a co nejdyl, mnamka:).
Az mi prestava chutnat, prechazim na syrovou zeleninu a snazim se zase o 1 misku jak to jde nejdyl, byva tak po 3 dnech te "polivky".
A dal uz je to podle okolnosti, pomalu pridavam dalsi lehke veci, ryze a tak .. vsecko co nejdele a bez soli.

Autor:  Panda [ pát 03.02.2012, 16:59 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

ravima píše:
No jo, vy si vymýšlíte šťávičky z jablek a pak končíte na napařené zelenině. Zkuste z mnoha stran ověřenou mrkvovou šťávu a uvidíte :-)
Jo, dřív jsem začínal také s mrkvovou šťávou a dobře se s ní začínalo (teď nepoužívám protože nedělám dlouhé půsty). Když jsem ji neměl na čem šťavit, tak jsem jen nastrouhal mrkev, přidal trochu vody aby byla ponořená a nechal hodinu louhovat. Pak jsem to (po hrstech) ručně vymačkal. Dobrá šťáva to byla. :delicacy:

Autor:  Renáta [ pát 03.02.2012, 16:59 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Ravima, zvyčajne začínam s riedenou mrkvovou šťavou. Tá mi sedí najlepšie. To len raz mi preplo a dala som tú jablčnú... no, nikdy viac, bol to des.

Autor:  Panda [ pát 03.02.2012, 17:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Ještě tak po 3denním půstu se dá začínat se sladkým ovocem nebo ovocnými šťávami, po týdením už začíná být ta sladkost nepříjemná a u delšího už vůbec. Zvláštní proč po půstech vadí ta sladkost? Příliš velký energetický šok?

Autor:  Renáta [ pát 03.02.2012, 17:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Úplne určite mi to veľmi zaťažilo trávenie, mala som príšerný pocit ťažoby a hnusnú chuť v puse a nútilo ma na vracanie a pritom sa mi nešlo vyvracať. Fuj, hnusný pocit. Hej, úplne určite tak 3 dni by som po ničom takom nesiahla už radšej.

Autor:  Cef [ pát 03.02.2012, 17:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Mirek píše:
Ještě tak po 3denním půstu se dá začínat se sladkým ovocem nebo ovocnými šťávami, po týdením už začíná být ta sladkost nepříjemná a u delšího už vůbec. Zvláštní proč po půstech vadí ta sladkost? Příliš velký energetický šok?
Tezko rict, mrkev ma pry taky dost cukru.

Autor:  north108 [ pát 03.02.2012, 18:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Cef píše:
Mirek píše:
Ještě tak po 3denním půstu se dá začínat se sladkým ovocem nebo ovocnými šťávami, po týdením už začíná být ta sladkost nepříjemná a u delšího už vůbec. Zvláštní proč po půstech vadí ta sladkost? Příliš velký energetický šok?
Tezko rict, mrkev ma pry taky dost cukru.

Mrkva ma takmer tolko cukru ako jablko. Mrkva - 180Kj/100g a jablko 210Kj/100g. Takze cista stava je tiez dobra supa. No ma vyhodu, ze velmi dobre rozbieha metabolizmus, tak preto ju tak vela autorov odporuca. Mne vcelku a naparena vzdy dobre stravila aj po dlhych postoch. S odstavenou nemam skusenosti. No ked je cela, tak sa cukor z nej uvolnuje ovela pomalsie.

Autor:  balada [ pát 03.02.2012, 21:19 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

po 41 jsem daval vsechny mozne ovo i zel stavy a byly skvele. problem nebyl je vypit ale nevypit jich moc. a pak jsem si domu prinesl ananas. krasny, zraly domu jsem s nim skoro bezel. vonel nadherne, chutnal uzasne. vypil jsem 2-3 deci neredeneho. hubu jsem mel spalenou nekolik tydnu. strasny zazitek!

Autor:  Cef [ pát 03.02.2012, 21:55 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Hehehe, uplne stejne jak ja z jablek, kyselina z baterky.
Ananas musi byt jako lucavka kralovska v porovnani s jabkama:).

Autor:  ABCD [ pát 03.02.2012, 23:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

... začínám vždy napařeným rajčetem at mám 1 denní půst nebo dlouhodobý..... je to zásada na kterou jsem si zvykla ... :-) osvědčila se na 100%...

Autor:  ravima [ pát 03.02.2012, 23:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

ABCD píše:
Ahoj ve spolek, ...vědomí přechod jsem zatím nezkoušela ... ale při první 21 která měla být první 7 ...se to povedlo nevědomě 9 den přestala klesat váha ale jen na pár dní pak to šlo zase dolů... nicméně abych se dostala k návratu... začínám vždy napařeným rajčetem at mám 1 denní půst nebo dlouhodobý..... je to zásada na kterou jsem si zvykla ... :-) osvědčila se na 100%...

Rajče připravuju tak, že ho na pár vteřin ponořím do horké vody a sloupnu slupku. Kromě té mrkve je to i podle mých zkušeností nejlepší možnost.

Autor:  north108 [ sob 04.02.2012, 07:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

balada píše:
po 41 jsem daval vsechny mozne ovo i zel stavy a byly skvele. problem nebyl je vypit ale nevypit jich moc. a pak jsem si domu prinesl ananas. krasny, zraly domu jsem s nim skoro bezel. vonel nadherne, chutnal uzasne. vypil jsem 2-3 deci neredeneho. hubu jsem mel spalenou nekolik tydnu. strasny zazitek!

paaanecku, tak to musela byt :bomb:

Autor:  ABCD [ sob 04.02.2012, 17:42 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Citace:
Rajče připravuju tak, že ho na pár vteřin ponořím do horké vody a sloupnu slupku. Kromě té mrkve je to i podle mých zkušeností nejlepší možnost.

jde to jistě taky, nicméně mi tam potom něco chybí :-)

Autor:  Cef [ sob 04.02.2012, 19:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Zkusim hadat. Slupka ? :-)

Autor:  ABCD [ sob 04.02.2012, 20:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Cef píše:
Zkusim hadat. Slupka ? :-)

:lol: nééé ... zkus z pohledu elementů :idea:

Autor:  Panda [ sob 04.02.2012, 21:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

řízek

Autor:  ABCD [ sob 04.02.2012, 22:50 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Mirek píše:
řízek

:mrgreen: jooo to by mohlo být ono ;-) ... šoupni to tam po 21 a uvidíme :nausea: :lol:
Citace:
Rajče připravuju tak, že ho na pár vteřin ponořím do horké vody a sloupnu slupku. Kromě té mrkve je to i podle mých zkušeností nejlepší možnost.

aleee přece jen z pohledu elementu tam v té odpovědi jeden chybí :)

Autor:  north108 [ ned 05.02.2012, 08:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

ABCD píše:
aleee přece jen z pohledu elementu tam v té odpovědi jeden chybí :)

voda tam je, vzduch a eter tiez, tak ostava uz len zem a ohen :-)

Autor:  ABCD [ ned 05.02.2012, 09:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

north108 píše:
ABCD píše:
aleee přece jen z pohledu elementu tam v té odpovědi jeden chybí :)

voda tam je, vzduch a eter tiez, tak ostava uz len zem a ohen :-)


máš tam tři ... koukni na to znovu ...v mysli si představ jak to vypadá když to napařuješ a nebo když to namočíš do horké vody... vidíš ten rozdíl?:-)

Autor:  north108 [ ned 05.02.2012, 11:18 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

ABCD píše:
máš tam tři ... koukni na to znovu ...v mysli si představ jak to vypadá když to napařuješ a nebo když to namočíš do horké vody... vidíš ten rozdíl?:-)

:idea: aha takto .. :-)

Autor:  ABCD [ ned 05.02.2012, 11:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Citace:
:idea: aha takto .. :-)

super...no a jsme u toho proč to dodržovat :-)

Autor:  Cef [ ned 05.02.2012, 15:55 ]
Předmět příspěvku:  Re: 21denní přechod

Aha, takze parou zachovavam (dodavam ?) ohen/vodu/vzduch z pohledu elementu. Zem+spirit(zivot) v plodu je tak jak byl kdyz dozral ..
Takze to je duvod, proc dlouhym varenim plodu zem(mineraly) zustanou sice nedotcene ale spirit(zivot) zahlusim.
Abecedo, na tom neco je z pohledu elementu, (opakovani matka moudrosti):).

Stránka 1 z 21 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/