Na hlavní stránku  
Právě je čtv 04.12.2025, 00:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 875 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 30  Další
Autor Zpráva

(LUKE)
 Odkaz na příspěvek Re: Kdo teď půstuje?

pestrá strava dosažený půst 40 dnů
Reputace: +3
jako breatharian se necitim, protoze se na jidlo tesim, neni dulezite jak dlouho nebudu jist, ale ze zase budu :))

------------------------------------------------------------

+GreenApple Hodnocení: +1
stř 12.02.2014, 11:23

vegetarián dosažený půst 30 dnů
Reputace: +9
Prispejem s pár poznatkami ohladom návratovky.
Naparená zelenina aj u mňa spôsobila zápchu, až som bol nútený použiť klistír, aby som sa mohol vyprázdniť :bawl: . Po takto dlhom pôste nabudúce ostanem na mrkvovej šťave celý týždeň a až potom zaradím naparenú zeleninu. Pár dní som mal dosť bolestivé vyprázdňovanie hlavne po zjedení veľkého stolového hrozna s kôstkami, ktoré som potom po tejto nepríjemnej skúsenosti radšej vyberal. Mal som celkom slušne doriadený zadok až do krvi. Pôvodne som chcel spraviť ukážkovú návratovku, ale pri tom to ostalo. Po 14 dňoch už jem normálne ako pred pôstom, ale zaradil som na každý pondelok 1 deň pôst, aby som doprial tráveniu trocha regenerácie. Celkom sa mi osvedčilo pitie skvaseného mlieka (acidofilné) už z predchádzajúcich pôstov. Myslím že pomáha vytvoriť v trávení látky potrebné na dokonalé spracovanie potravy. Tiež je podľa mňa dôležité pitie čistej, nezávadnej a nechlórovanej vody, teda najlepšie destiky. Destilku pijeme celá rodina a chlorovanú vodu už do seba prakticky nedávam vôbec. Doporučujem prečítať knihu: ,,Tomáš Kašpar Nenáhlite sa do hrobu,,
Zatiaľ len toľko a pôsujúci DRŽŤE SA :ok: .

Hodnocení: 0
sob 15.02.2014, 22:46

(Mirek, admin)

Reputace: +1726
Po půstu bývá problém s vyprazdňováním jednak pokud ve střevech zůstanou zbytky předešlé lepkové stravy (utvoří se vyschlé zkamenělé hroudy, je třeba zavčas klystýrovat aby se namočily a změknuly nebo před půstem jíst jen zeleninu, jinak až se začne jíst tak to střeva tlačí silou ven a je to bolestivě) a jednak pokud je návratovka příliš rychlá, střeva jsou ještě lenivá a nedokážou protlačit kvanta stravy, je třeba zpomalit.

ned 16.02.2014, 12:47
Profil Zobrazit autorovy stránky

pestrá strava dělená strava ájurvéda dosažený půst 21 dnů
Reputace: +82
Malachov radi dokladnu pripravu pred zacatim postu. Tyzden pred postom lahke jedla, podla moznosti vegetarianske. Na zaciatku postu klystir, sankha praksalana. Zbavime sa tak zbytkov z criev a rychlejsie prejdeme na endogennu vyzivu a kriza je miernejsia. Telo nebude zapasit s obsahom criev, co je citit z dychu a tazkej krizy. (vid Malachov).

Zakvas (acidofilne mlieko, kysle mlieko, cmar) mi tiez robi dobre, 2dcl tak 3-4 den navratovky mi urobilo moc dobre (konstitucia vietor) + polievka z nakriceneho obilia. Intuitivne som to tak citil a bolo to dobre. Vyprazdnovanie suvisi s tvojou konstituciou. Konstitucia "vietor" (vata) nema ten "Flush" co spomina Pavel u buclatych ludi (kapha). Su to skor kozie bobky a zacpa, takze tu by som sa riadil vlastnymi pocitmi.

A v tazkej chvili by som sa riadil pravidlom "kto maze ten jede" :D

V pripade tazkej krizy, kazdy druhy den klystir, je to velka ulava ale vsetko s mierou. Klystiru moc neholdujem, ale zato pripravu mam vzorovu. Tyzden lahke jedlo (ala navratovka) a sankha praksalana v prvy den postu. Potom uz len destilka, cvicenie a dlhe prechadzky na cerstvom vzduchu, najlepsie v prirode.

Jo a zabudol som to najdolezitejsie: pokora a modlitba, bez toho to nejde :)

Majmir píše:
Prispejem s pár poznatkami ohladom návratovky.
Naparená zelenina aj u mňa spôsobila zápchu, až som bol nútený použiť klistír, aby som sa mohol vyprázdniť :bawl: . Po takto dlhom pôste nabudúce ostanem na mrkvovej šťave celý týždeň a až potom zaradím naparenú zeleninu. Pár dní som mal dosť bolestivé vyprázdňovanie hlavne po zjedení veľkého stolového hrozna s kôstkami, ktoré som potom po tejto nepríjemnej skúsenosti radšej vyberal. Mal som celkom slušne doriadený zadok až do krvi. Pôvodne som chcel spraviť ukážkovú návratovku, ale pri tom to ostalo. Po 14 dňoch už jem normálne ako pred pôstom, ale zaradil som na každý pondelok 1 deň pôst, aby som doprial tráveniu trocha regenerácie. Celkom sa mi osvedčilo pitie skvaseného mlieka (acidofilné) už z predchádzajúcich pôstov. Myslím že pomáha vytvoriť v trávení látky potrebné na dokonalé spracovanie potravy. Tiež je podľa mňa dôležité pitie čistej, nezávadnej a nechlórovanej vody, teda najlepšie destiky. Destilku pijeme celá rodina a chlorovanú vodu už do seba prakticky nedávam vôbec. Doporučujem prečítať knihu: ,,Tomáš Kašpar Nenáhlite sa do hrobu,,
Zatiaľ len toľko a pôsujúci DRŽŤE SA :ok: .

pon 17.02.2014, 12:16

Reputace: +17
Zdar přátelé,

dnes ráno jsem začal svou sedmičku (historicky druhou). Tentokrát včetně uriny, kterou už dovedu mentálně akceptovat.
Docela se těším, neboť i manželka udělala mentální posun a už mě nejenom neodrazuje, ale prý mně ve středu možná doprovodí svou jedničkou.
Snad vydrží skvělé počasí, které dovede člověka podržet.

Prý je urinavá hladovka dvakrát účinnější než klasická. Vzykouším a podám zprávu. Hlavně nepodělat návratovku jak minule :-(

Jinak uvádíte mrkvovou šťávu jako ideální začátek návratu. Tím je mysleno rozmixovaná mrkev (vařená nebo syrová?) a zředěná vodou?
Jakou mašinku na to budu potřebovat? Předem dík za doporučení, případně link.

pon 10.03.2014, 13:42

(Mirek, admin)

Mrkvová šťáva znamená ze syrové mrkve vylisovat šťávu - buď na odšťavňovači nebo v nouzi lze i nastrouhat, asi 1/2 hod namočit do trochy vody a pak ručně vymačkat. Jiná alternativa pak je Máchova návratovka - lehce spařená zelenina, např. rajčata.

pon 10.03.2014, 15:46

(LUKE)

Ahoj, pití uriny urychluje průběh hladovění a start vnitřní výživy. Já osobně piju urinu pouze u delších hladovek nebo ji používám do klistýru, jinak se držím destilky.
K druhé části otázky,
1. Den – rozkousání chlebové kůrky s česnekem (vyčištění úst a vyplivnutí, po chvilce vypláchnutí čistou vodou), po 20min čerstvá mrkvová šťáva 500ml ředěná vodou 1:1, pít po 100ml každou hodinu
2. Den - čerstvá mrkvová šťáva celkem 1000ml, pít po 200ml každé 2hodiny
3. Den - čerstvá mrkvová šťáva celkem 500ml + strouhaná mrkev 200-300g, strouhané jablko, pomeranč (ovoce jsem konzumoval s odstupem 2h od požití mrkve a její šťávy) rozložit na snídaně , oběd , večeře
4. Den – k snídani: pomerančovou šťávu 200-300ml , oběd: ovesná kaše (připravit s vodou NE s mlékem) , večeře: 250ml kefíru s okurkou
5. Den – k snídani: ovesná kaše(voda) , oběd: brambora s vařenou brokolicí , večeře: 2x pomeranč
6. Den - polévka z čerstvé zeleniny a rýže natura – brokolice, květák, mrkev, kořen petržele, hrášek, malá cibule (pouze voda a zelenina, žádný bujón, sůl ani koření) – rozloženo na celý den
Den – snídaně: tmavý celozrnný chléb s máslem, zelenou paprikou a rajčaty, svačina: červený vodní meloun, oběd: zeleninový salát (okurky, rajčata, barevné papriky, ledový salát) , večeře: žlutý meloun, jablko
Den – snídaně: ovesná kaše (voda) s ořechy a medem, snídaně: tmavý chléb s máslem a zeleninou, svačina: banán, večeře: zeleninová polévka(pouze voda a zelenina, žádný bujón, sůl ani koření)
Den – snídaně: ovesné vločky s mlékem a strouhaným jablkem, svačina: jablko, oběd: vařené brambory s květákem (mozeček), svačina: okurka a ledový salát s kefírem, večeře: zeleninová polévka s kuřecím masem a bujónem
Den – snídaně: ovesné vločky s mlékem a strouhaným jablkem, svačina: hruška, oběd: zeleninový salát s bramborem a zálivka z bílého jogurtu(zde již trocha soli a pepře), svačina: banán, večeře: listové těsto s rajčaty, pomazánkovým máslem a bazalkou
7. Den – snídaně: tmavý chléb s pomazánkovým máslem a bílou ředkví, 250ml grepové šťávy, svačina: banán, oběd: těstoviny se zeleninou a posypané tvrdým sýrem, svačina: banán, večeře: bujabéza, ryba s chřestem
Den – snídaně: ovesná kaše s mlékem ořechy a medem, svačina: jablko, oběd: špenátová polévka, ryba s brambor. Pyré, svačina: banán, večeře: tmavý chléb s paprikou a šťávou z červené řepy

to co jsem tu četl nebo osobně znám i takové testery, kteří zkouší 2-3den maso nebo se rvou celý den. Raději pomaleji a s nějakou jistotou, že to nezkazím. čím více mám za sebou hladovek, tím více věřím pravidlu, že návratovka má trvat 2x tak dlouho jako samotná hladovka.

Naposledy upravil LUKE81 dne pon 10.03.2014, 16:34, celkově upraveno 1

pon 10.03.2014, 16:26

(LUKE)

Panda píše:
Mrkvová šťáva znamená ze syrové mrkve vylisovat šťávu - buď na odšťavňovači nebo v nouzi lze i nastrouhat, asi 1/2 hod namočit do trochy vody a pak ručně vymačkat. Jiná alternativa pak je Máchova návratovka - lehce spařená zelenina, např. rajčata.

osobní zkušenost hovoří pro šťávu z mrkve. čím více tekutější, tím lépe pro žaludek a čištění střev. Odšťavňovače se dají pořídit za pár stovek, sice mají malou výtěžnost, ale pokud se používají jednou za čas na pár dnů v rámci návratovky, tak je to lepší než namáčení a mačkání v ruce.

pon 10.03.2014, 16:32

Díky Luke,

pokusím se tu návratovku trochu natáhnout, třeba na 10 dnů.
Ještě dva dotazy do éteru:
1. ten první den start se zředěnou šťávou ze syrové nebo napařené mrkve?
2. poslední rok si kupuju v Kauflandu něco jako Burger Knacke Brot, akorát se to jmenuje trochu jinak, stojí to 16,90 až 19,90, mají to asi v 5-ti různých kombinacích, nejčastěji beru ten s označením Balaststoff (což v překladu nezní nijak povzbudivě). Používám to často po jedničkách místo chleba a docela mi to chutná a mám dojem, že to je i zdravé. Nevíte někdo, jestli se toto hodí do návratovky a jestli to je spíše zdravé anebo naopak.

čtv 13.03.2014, 09:23

(Mirek, admin)

Ze syrové mrkve.

Zdravé - to je hodně subjektivní. Pro lidi přejídající se cukrem, tuky a masem je zdravé dát si občas raději knackebrot, pro vitariány je nezdravý kvůli lepku. Ale když už si někdo redukuje jídelníček tak ví co mu jak svědčí, takže z toho pohledu - ano, je to zdravé. :-)

čtv 13.03.2014, 10:49

Tak ze svého urinového půstu mám nový postřeh: Od čtvrtého dne urina, která první 3 dny chutnala neutrálně, má najednou kyselou příchuť.
Dneska (pátý den)taky, takže asi bych to mohl pokládat za příznak úplného zastavení žaludku.
I když by to mohlo souviset s tím, že ještě den před půstem jsem se nestravoval zrovna vegetariánsky. Po klystýru čtvrtého dne ze mně vyšel ne zrovna voňavý hlenovitý sajrajt.

Jinak mně 4.dne rozbolela záda stejně jako u minulé sedmy. Doufám, že se tam něco opravuje :)
4.den u minulé sedmy jsem měl taky krizi, teď to zatím zvládám více-méně v poho. Čtu si znovu Máchova skripta, abych se udržel na půstové vlně.

Zatím každý den kilo dole, což není zas tak prima, ale co se dá dělat :-?

pát 14.03.2014, 11:09

Tak sláva, půstová část je za mnou. Teď je večer sedmého dne, dal jsem si slabý čaj s citronem a medem. To abych vyslal signál žaludku, ať už se chystá :-)
V pátek jsem koupil odšťavňovač a ráno jím proženu ty mrkve.

Jinak urina pořád s kyselou příchutí (asi se fakt něco nekalého rozpouští), záda bolí, spánek mizerný, ale to spíš souvisí s tou bolestí zad. Holt, padesátka na krku ;-)
Pátý a šestý den krize, kdy jsem snil o jídle. Teď se naproti tomu cítím, že bych to dovedl ještě pár dnů potáhnout, ale programoval jsem se na 7, tak 7.

Uvidím, jak se budu cítit po návratovce, zatím jdu podle plánu, za 4-6 týdnů zkusím 14-tku (nebo to je 15?).
Po stránce "zjemnění vjemů" zatím žádný posun, asi to je benefit pouze pro vybrané jedince :)

+Panda Hodnocení: +1
ned 16.03.2014, 22:10

Tak ta návratovka nebyla úplně ukázková, první 4 dny jsem se držel dobře, pak už jsem polevil, byla vajíčka a i nějaká ta drůbež. Tělo to zvládalo bez nějakých protestů.
Co mně ale nemile překvapilo, je tinnitus, neboli pískání v uších. :ko:
Pokud mi v uších pískalo před půstem, tak jsem si to neuvědomoval. Zato teď slyším cikády pořád a dost hlasitě. Pořád nemůžu uvěřit, že mi to spustil půst.
Je to docela nepříjemné a přemýšlím jak z toho ven.
V polovině května zkusím sedmičku potřetí, snad to pomůže.

Máte někdo podobnou zkušenost, čili že by půst nastartoval nějaký problém?

úte 01.04.2014, 16:44

Reputace: +1217
Zdar, precti si i tohle od Machy, abys nebyl jen na vlne, ale i v realite : http://www.pust.cz/frame.php?load=365_2010
Pust Ti nic nezpusobil, precti si hlavne dole odstavec "Výzkum" a dozvis se co je tinitus a jak na nej vyzrat.
Jinak zkusenost s urinakama nemam vubec, jen dlouhe vodni pusty, cize vic Ti asi neporadim.

stř 02.04.2014, 16:37

Dík, přečetl jsem si to znova, ale asi nejsem dostatečně bystrý, anebo nedokážu porozumět neurčitému náznakovému stylu, kterým se Pavel vyjádřuje.
Beru ho s rezervou, neboť jeho někdy možná ukvapené závěry se dost často liší od mého pozorování.
Napsal jsem mu mail a dostal jsem od nej poměrně vtipnou odpověď, že tinitus se pokládá za šum kundalini a tedy že mi gratuluje :remorse:
A že po několika dalších půstech to odezní docela. Ale že s tím přímou zkušenost nemá.

Tož, uvidím, jestli se to po další sedmičce upraví. Alespoň budu mít dobrý důvod pro svědomitou návratovku.
Neměl jsem v úmyslu delší půsty, ale jestli to jedna sedma nespraví, asi se začnu psychicky připravovat na patnáctku, neboť docela rád bych opět zažil léčivé ticho :tired:

pát 04.04.2014, 14:46

21.4.2014 se chystám na svou první sedmičku. Je tu nějaký začátečník, který do toho půjde se mnou?

úte 08.04.2014, 16:39

(LUKE)

MonkeyPA píše:
21.4.2014 se chystám na svou první sedmičku. Je tu nějaký začátečník, který do toho půjde se mnou?

sice nejsem začátečník, ale dám si ji taky :)

stř 09.04.2014, 13:18

:) ok, tak jednadvacátýho. adelaida.p(zav.)email.cz

ned 13.04.2014, 12:28

(David)

vegetarián dosažený půst 14 dnů buddhista
Reputace: +51
Sedmičku jedu tento týden, ale pokud to bude bez problémů, tak se k vám přidám,a o něco to natáhnu... ;-)

úte 15.04.2014, 10:21

(LUKE)

Dave píše:
Sedmičku jedu tento týden, ale pokud to bude bez problémů, tak se k vám přidám,a o něco to natáhnu... ;-)

ahoj , máš připravený jidelníček na návrat?

úte 15.04.2014, 13:49

(David)

vegetarián dosažený půst 14 dnů buddhista
Reputace: +51
Začal jsem teprve včera, takže je ještě čas. Jídelníček ve smyslu v tolik a tolik toho a onoho nemám. Ale bude to stejné jako u všech předešlých půstů (teda kromě jednoho,tam jsem to dost pohnojil :-) ). První dva až tři dny napařená zelenina, a potom syrová + ovoce + kefír z Tibetské houby. Když je potřeba přibrzdit s jídlem, tak mě začnou lehce brnět ruce...

úte 15.04.2014, 14:36

No a co že to tedy znamená držet s někým půst? Nějak jsem čekala na mail..? :-|

Ale začala jsem už v sobotu,protože se mi to víc hodilo.

pon 21.04.2014, 15:46

(LUKE)

muze to treba spocivat ve vymene pocitu pri hladovce, toho co se s tebou deje a ty nevis jestli je to dobre nebo ne. Zacinajicim pomaha s nekym probirat svuj aktualni stav a je potreba obcas se povzbudit do dalsich dnu :)

pon 21.04.2014, 23:16

...sem kvůli tomu psala ten kontakt na sebe.

úte 22.04.2014, 15:20

(Mirek, admin)

To si lidi píšou spíš veřejně na fóru než přes emaily.

úte 22.04.2014, 15:23

Takže celý tohle Téma je zbytečný. To mě nenapadlo..

stř 23.04.2014, 13:08

(LUKE)

preci se neni za co stydet a muzes napsat cokoliv sem. Kdokoliv kdo se tu ukazu, si muze precist o prubehu a nemusi se pak znovu dotazovat. Pokud je neco "intimniho" tak muzes napsat SZ.

stř 23.04.2014, 18:57

Luku, mě se chce brečet. Napřed se dovím, k čemu slouží diskuze a pak se ještě za něco stydím. Ach jo, vždyť jsem přece nic špatnýho neudělala.

A jak dopadl půst?

sob 26.04.2014, 15:41

(LUKE)

Proc bys mela brecet? Takove krasne pocasi, vsechno roste a kvete. Vsude cerstva zelenina zadajici o odstaveni :delicacy:
Jinak poznamka o stydeni se byla vseobecna, jsou temata o kterych se nekteri neradi bavi, protoze se citi trapne. Verim ze tvuj pripad to neni, ale pokud by se preci jen neco naslo, tak SZ :study:
A k hlavnimu tematu - pust jeste bezi az do pondeli. Dneska jsem si koupil 10kg cerstve mrkve a uz se tesim az ji prozenu lisem :)

sob 26.04.2014, 22:21

Už jsem skončila. Sedmička mě zklamala, nemá to skoro žádnej efekt. Začátkem června dám snad patnáctku. Je to dost "práce" myslím, propracovat se k 21.
Ale nějak ten průběh sepíšu, aby to mělo formu a dám to sem.

ned 27.04.2014, 10:57
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 875 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 30  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]