| Breatharián.eu https://www.breatharian.eu/forum/ |
|
| (Možný) mýtus o mouce a pečivu https://www.breatharian.eu/forum/viewtopic.php?f=48&t=206 |
Stránka 1 z 2 |
| Autor: | Cef [ ned 16.09.2012, 19:03 ] |
| Předmět příspěvku: | (Možný) mýtus o mouce a pečivu |
"Podle doktorky O´Connorové je i chléb důležitým zdrojem výživy. Je bohatý na bílkoviny, kyselinu listovou a železo, což jsou zrovna živiny, jichž má velká část populace nedostatek. Čtyři plátky bílého či celozrnného chleba tak mohou ženě dodat až 1/4denní dávky bílkovin (mužům 1/5), což rozhodně není málo, a pak také důležitý vápník, který se ve slušné míře objevuje i v hladké mouce (ve 100g by mělo být až 20mg vápníku)". |
|
| Autor: | Renáta [ ned 16.09.2012, 20:44 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Aj bieleho?
|
|
| Autor: | Lenuška [ ned 16.09.2012, 22:18 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Tak pěkně natvrdo, Cefe : tohle je informace pro lidi, kteří dlabou bílé housky a chleba. My si střeva nezalepujeme. Paní doktor OuKonor zapomněla jaxi zmínit, že obilniny také obsahují kyselinu fytovou, která se tepelnou úpravou nezničí tak, jak se předpokládalo. A ta zabraňuje vstřebávání hlavně onoho vápníku... Včetně zablemcaných střev
|
|
| Autor: | Renáta [ ned 16.09.2012, 22:28 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Leni, to nás Cef len tak skúša ![]() http://www.akv.sk/index.php?option=com_ ... iew&id=331 |
|
| Autor: | Lenuška [ ned 16.09.2012, 22:31 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
...se mi zdá, že ho taky vyzkouším
|
|
| Autor: | Renáta [ ned 16.09.2012, 22:31 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Ja som mu tam prihodila nejaké tie hodnoty, nech si spraví obraz
|
|
| Autor: | Panda [ ned 16.09.2012, 23:22 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Renáta píše: Ja som mu tam prihodila nejaké tie hodnoty, nech si spraví obraz Už tu zas někdo bude pod obraz?
![]() |
|
| Autor: | Renáta [ ned 16.09.2012, 23:23 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Pod obraz, v obraze, na obraz Je veľa možností
|
|
| Autor: | Cef [ pon 17.09.2012, 14:57 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Ona je to ve skutecnosti o dost slozitejsi alchymie nez jsme zvykli zjednodusovat .
|
|
| Autor: | hajes [ ned 13.01.2013, 22:16 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
jak je to tedy se "zdravym" celozrnnym pecivem, ktere se da v CR sehnat hlavne v napodobenine obarveneho bileho peciva? V Reichu se da bezne sehnat celozrnny chleb. To je jedine co z peciva jim. |
|
| Autor: | north108 [ pon 14.01.2013, 04:45 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
tiež to nie je úplne čierno-biele. Chlieb z obchodu, hoci aj celozrný a tmavý, je zvyčajne len pár percentami "obohatený" lepšou múkou, inak je to klasická biela múka, ktorá je šľachtená tak, že má málo živín a hlavne veľa lepku, nehovoriac o tom čo všeko sa do nej pridáva, keď sa robí chlieb... kypridlá, zvýraznovače chuti, rôzne prísady aby kôrka prekne vyzerala, chlieb bol veľký, atď... Iná situácia je keď si zoženiete pšenicu od sedliaka. Ja mám vrece kŕmnej pšenice od domáceho borca, ktorý vôbec nehnojí chemicky. Ku "podivu" kŕmna pšenica pre zvieratá je na tom o 100% lepšie ako potravinárska. Má oveĺa viac žívin a nutrične je oveľa bohatšia ako klasická... Ako riešenie pre tých čo chleba ešte potrebujú, ako napr. ja ...a čisto na vita im ešte nevyhovuje, tak vidím zohnatie si kvalitnej chemicky nehnojejenej pšenice, zomlieť si ju doma a hneď z čerstvej múky robiť si domáci chlieb. Je to sto a jedna oproti chlebu z obchodu, alebo predraženým bio produktom, ktoré nie sú až tak bio...Ešte zdravšia varianta je robiť si placky, tam nejde ani droždie, čisto múka voda a šup na panvicu bez oleja... krásne sa nafukújú, neuveriteľne chutia, až sladúčko z domácej múky a je to čistý produkt bez chémie a kvasenia... 100 kg kŕmnej pšenice stojí u nás 25Eur, teda 0.25 centov za kilo múky.... |
|
| Autor: | Petr [ pon 14.01.2013, 09:12 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Placičky z mouky nezaberou ani mnoho času přípravy. Jdou péct i v grilu pod horkou spirálou. Krásně se to nafoukne, vypadají jako libanonský chléb ale dělají se menší. Jmenuje se to čapatí, tak nějak, a je to indická kuchyně. |
|
| Autor: | Lenuška [ pon 14.01.2013, 09:32 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
tak přihoď recept, jak placičky děláte. každý má jiný recept
|
|
| Autor: | Petr [ pon 14.01.2013, 09:57 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Jak psal north, mouka + voda. Kousek těsta promnout v ruce a uplácat placičku velikosti dllaně. Rovnou do grilu, během chvíle se nafoukne a hotovo. Mezitím připravuju další a průběžně sázím do grilu. Mouku jsem používal žitnou celozrnnou ale jde to asi z jakékoliv. |
|
| Autor: | Lenuška [ pon 14.01.2013, 10:43 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
jojo, tenhle recept je takový ten nejlepší základní. Já zkoušela, jestli doma neděláte něco jiného. ještě tak sehnat to žito u sedláka, jak píše North. U babičky býval starý ruční mlýnek na obilí s opravdovými kamennými kolečky. Babička taky když potřebovala mouku, hodila hrst pšenky, zatočila klikou, a bylo. Pamatuju se, že jsem s tou klikou jako dítě ani nehnula
|
|
| Autor: | Petr [ pon 14.01.2013, 11:00 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Kamenný mlýnky jsou dost drahý na pořízení. Spíš najít kus žuly a vyřezat kámen flexou, to by neměl být problém + nějakou tu konstrukci posvářet z oceli je za chvíli. |
|
| Autor: | Cef [ pon 14.01.2013, 12:14 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Jj, kamennej mlejn neni slozity, brusivo v sypkym stavu dostanes koupit za facku taky na zabrouseni ploch, omele se to ale myslim o sebe i samo:). |
|
| Autor: | Petr [ pon 14.01.2013, 12:55 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Jasně, mlejt v něm karborundum na dorovnání ploch.
|
|
| Autor: | Cef [ pon 14.01.2013, 13:11 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Ale ne uz pak za provozu ! .. hehe .. coz mi cely pripomina - svyho casu jsem si kupoval lneny seminko pro koniky kdyz maji koliku se to pouziva.Podle me se od potravinarskyho (drazsiho) nelisi, aspon na pohled se nelisilo. A pokud ano tam mozna k lepsimu. No je to brutal, jak nam kdo co "pestuje", aby mel co nejvyssi zisky. Kdyz na to za 30-50 let dojedes nikdo neni zalovatelnej, maji to dobre vymysleny a osetreny v tom potravinarskym byznysu. Jedina obrana je ucit se, ucit se, ucit se (a nekupovat):). |
|
| Autor: | Petr [ pon 14.01.2013, 13:37 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Do roku 1920 byla jedinou odrůdou pšenice špalda. Pak se to šlechtilo kvůli výnosům, začala pšenice setá s šesti chromozomy. Dnes se přichází na to, že nejzdravější je pšenice špalda, ale prodává se jen jako předražená v bio-kvalitě. S tou potravinářskou/nepotravinářskou to není tak jednoduchý. Jednak jsou různý odrůdy obilí a za druhé se jako krmný používá to obilí co neprošlo jako potravinářské. Co vím, zemědělci jsou při žních nervózní aby jim dlouho nepršelo, obilí ztratí kvalitu a musejí ho prodat levněji jako krmné. Jaké parametry se sledují nevím. |
|
| Autor: | Lenuška [ pon 14.01.2013, 13:52 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Cef píše: Jj, kamennej mlejn neni slozity, brusivo v sypkym stavu dostanes koupit za facku taky na zabrouseni ploch, omele se to ale myslim o sebe i samo:). Zrovna jsem se koukala na net po nějakém ručním mlýnku. Jsou fakt drahý. Existujou i samodorovnávací, že se nemusí kámen "přebrušovat". Tak možná nějaký pořídím, až budu venkovanka. Teď mám malou kuchyňku. Oproti zbytku bytu je to nepoměr, když někdo hodně klíčí, kvasí, vaří a odšťavňuje jako já, tak mu to nestačí... |
|
| Autor: | Petr [ pon 14.01.2013, 14:05 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Připadá mi, že ty korundový mlýnský kameny které v mlýncích nabízejí jsou normální brusný kotouč, co koupíš do brusky za pár šupů. To si radši vyrobím z pořádnýho kusu žuly a kovanýho železa. Alespoň bude vypadat stylově. |
|
| Autor: | Lenuška [ pon 14.01.2013, 14:12 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Petr píše: Připadá mi, že ty korundový mlýnský kameny které v mlýncích nabízejí jsou normální brusný kotouč, co koupíš do brusky za pár šupů. To si radši vyrobím z pořádnýho kusu žuly a kovanýho železa. Alespoň bude vypadat stylově. no jo, jsi šikula. To já si vyrobit neumím. takhle namalovat si ho, to bych mohla, ale to mi bude plat prtnej... ![]() ale taky se prodávají s kamennými koly. je na výběr: korund nebo kámen... |
|
| Autor: | Petr [ pon 14.01.2013, 14:42 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Neumím namalovat. Bral bych i ten brusnej kotouč, ale cena kolem 5 - 6000,- za ruční to je moc. Jsou to jen dva kotouče na sobě, dolní zaslepený, horní má násypku. Jde to přilepit ke kusu dřeva, klidně tlustý dřevěný prkýnko, horní kámen opatřit násypkou a kličkou a vycentrovat k silnýmu šroubu zavrtanýmu do prkýnka v díře spodního kamene. Ke kameni můžeš dřevo lepit silikonem. No možná to bude chtít ještě trochu promyslet ale v principu tak nějak, odhad max. den práce aby si s tím člověk vyhrál pokud to bude ze dřeva a kamene. Možná drobná úprava kamene diamanťákem? To už by bylo třeba vyzkoušet aby to správně mlelo. Chápal bych takový výrobek za 1000,- Kč. Líbí se mi víc ty přírodní a masivnější kameny, něco ve stylu klasickýho šrotovníku.
|
|
| Autor: | Cef [ pon 14.01.2013, 14:48 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Petr píše: Připadá mi, že ty korundový mlýnský kameny které v mlýncích nabízejí jsou normální brusný kotouč, co koupíš do brusky za pár šupů. To si radši vyrobím z pořádnýho kusu žuly a kovanýho železa. Alespoň bude vypadat stylově. Petre je to mozny, mi to prijde i logicky to vyrabet touto technologii jako kotouce (pojivo+brusny zrno/mlety kamen).Ale asi to bude nejak jinak delane, ty bile (ruzove) kotouce jsou korund (oxid hlinity) a sede-zelene karbid kremiku. Pamatuju to jeste z borouseni optiky, to sedy je ostry a poskrabe Ti toi ve finale praci i presto ze delas hodne jemnym praskem, naproti tomu korund se rozemele na jemnou kasi, ktera nedela potize a zvladnes to dobrousit do stavu kdy uz to zacne odrazet a lamat svetelny paprsky a da se zmerit i opticka mohutnost (focus + opticky vady co musis dobrousit a dolestit). Cize ty karbidovy kotouce bych asi s tou psenici nepekl , to urcite ne, tu je o tom neco zakladu : http://www.abramate.cz/search.php?rsvel ... rstema=329
|
|
| Autor: | Cef [ pon 14.01.2013, 14:55 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Neeeeemelem nemelem, neeeeemelem nemelem, seeeeebrala nam vooda mleejn Homemade grinding mill : http://www.youtube.com/watch?v=ZIH5hAEfK3I Ale co, semele si cipek zdravou mouku a jeste je zdravej, kdepak zbytecna energie na kole ci rotopedu .
|
|
| Autor: | Petr [ pon 14.01.2013, 15:00 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Jasně, černý karborundum asi není to pravý. Ale mrkni sem- http://www.mlynky-na-obili.cz/component ... f85437.jpgTak mě napadá že je to z normálního brusnýho kotouče. Proč ne ? Možná nějaká úprava do správnýho tvaru. Jo tak tady jsou vidět i tvary kotoučů: http://www.youtube.com/watch?v=Py8x2BdaWp8 Má to v sobě zářezy. Pěknej rotoped, hehe. |
|
| Autor: | Panda [ pon 14.01.2013, 15:12 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Myslel jsem, že brusný kotouč se moc obrušuje a bylo by v mouce hodně toho kamenného brusného prachu. Proto mi připadala ta žula příjemnější. |
|
| Autor: | Petr [ pon 14.01.2013, 15:22 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Chápu tak, že v mezeře je obilí a až tak se to neodírá o sebe. Navíc by to mělo vzájemně otupit zrna a víceméně klouzat po sobě jako ta žula. |
|
| Autor: | Cef [ pon 14.01.2013, 15:32 ] |
| Předmět příspěvku: | Re: (Mozny) mytus o mouce a pecivu |
Taaak Petre, vtip bude v tom, ze obili vytvori vrstvu ktera klouze a finta bude v kontinualni dodavce obili x otacky mlynku. To by se dalo vy\pozorovat. Hehe, vyexperimentovali uz jsme pec, horak, vyexperimentujeme i mlynek ny obili, no co ? .Ale stejne se neubranis, semotamo se pmn neco uloupne ze sutru, asi ten oxid hlinity nebude az tak skodlivy jako primo hlinik v nadobi. Nevim. Jo, vypada to jako obycejny korundovy kotouce s drazkama, no problem naimitovat neco takovyho .
|
|
| Stránka 1 z 2 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
| Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |
|