Na hlavní stránku  
Právě je pát 19.04.2024, 09:26

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Šankha prakšálana
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
Důrazné upozornění: Šanka rozhodně nepatří do půstu ani do návratovky! Jedinou výjimkou je zahájení půstu šankou, kdy po šance musí následovat aspoň 1 den mokrého půstu (ne suchý půst). Objevují se případy provádění šanky během půstu - takové praktiky mohou být až životu nebezpečné!

Upozornění 2: Rozhodně nepoužívejte epsomskou sůl ani žádná jiná projímadla! Účinek je příliš silný a můžete skončit s velkými křečemi na JIP. Také nejsou vhodné náhrady jako draslíková sůl či ochucená voda, účinek je naopak slabý a reakce se nemusí podařit vyvolat.



Šankha prakšálana, neboli šanka, je očista celého trávicího traktu. Dochází při ní k vyloučení veškerého obsahu žaludku, tenkého i tlustého střeva. Provádí se nejlépe ráno na lačno. A ještě lépe ani večer před šankou nejíst, aby byl začátek tenkého střeva prázdný a sůl měla možnost podráždit tenké střevo (jinak se může stát že k aktivaci nedojde, protože tenké střevo je zaplněno jídlem a sůl se tam nedostane). Celá operace trvá obvykle něco přes hodinu, ale je třeba si nechat po šance ještě tak dvě hodiny rezervu, protože může docházet ještě k dodatečnému nezadržitelnému nutkání na wc.

Připravte si vodu o teplotě těla a osolte ji kuchyňskou solí na takovou slanost, aby byla sice dost slaná, ale ještě snesitelně (tj. nesmíte k její slanosti cítit odpor). Uvádí se např. čajová lžička soli na litr vody, mně se osvědčilo 1/3 až 1/2 malé lžičky na běžný hrnek s objemem 1/4 litru (250 ml). Slanost by měla být "jako slaná polévka". Bude-li voda příliš slaná, můžete k ní pocítit takový odpor, že ji do sebe ani nedostanete nebo ji pak vyvrátíte. Bude-li málo slaná, šanka nemusí fungovat a nemusí se vám dlouho dařit ji nastartovat. Na druhou stranu jsou lidé, kterým stačí k nastartování šanky jen běžná voda (např. destilovaná), takže lépe je vyzkoušet co vám bude vyhovovat. Někdo zas naopak dělá šanku bez cvičení, jen vypije najednou velké množství slané vody a vyprázdnění se mu nastartuje.

Před šankou se doporučuje více pít, aby se vytvořila zásoba vody, protože šanka může díky slanosti vodu z těla vytahovat a může tak dojít k dehydrataci.

Procedura spočívá v tom, že vypijete sklenici (nebo hrnek) této slané vody a provedete dále uvedené cviky. Vypijete další sklenici a zas opakujete cviky. To děláte několikrát za sebou. Při tom dochází k postupnému pohybu vody trávicím systémem. Až ucítíte nutkání na wc, jdete se vyprázdnit. Pak pokračujete opět s pitím vody a cvičeními. Zpočátku jde ven tuhý odpad, postupně přechází na hnědou vodu, až pak nakonec jde ven už jen čistá voda. Pokud se vám nedaří pít další sklenice nebo máte nutkání ke zvracení, vypijte jen trochu nebo nic a udělejte další cyklus cvičení.

Pokud jste již s čistotou výstupní vody spokojení, zakončete šanku vypitím čisté neslané vody, která zajistí propláchnutí trávicího systému od zbylé soli. Doporučuje se ještě vypít čistou vodu a vyvolat si zvracení (mně osobně tohle nejde). Po šance je třeba přestat pít, protože jinak by šla voda stále ven a nezastavovala se - tedy údajně, takový problém jsem nepozoroval.

Alternativou je nezakončovat šanku čistou vodou, ale ponechat si ve střevech zbytky slané vody. Zbytky soli způsobí, že ve střevě vznikne roztok o vyšším osmotickém tlaku než je krev, tím dochází k nasávání vody z těla. To je obrácený směr než ve střevech běžně probíhá. Tímto způsobem se začnou uvolňovat usazeniny, přilepené na střevních stěnách. Projeví se to tak, že po ukončení šanky, kdy z vás vychází už skoro čistá voda, je nějakou dobu klid (např. hodinu) a pak přichází ještě druhé kolo - mezitím se z těla nasála voda, odlepila usazeniny a přijde opět nutkání na wc, kdy z vás opět začne vycházet hnědá voda a často lze pozorovat i různé pevné zbytky usazenin.

Potřebné množství vody se může u každého dost lišit. U mne dochází k prvnímu vyprázdnění po asi 7 hrncích (necelé 2 litry, za něco přes půl hodiny) a pak ještě se dočistím dalšími asi 6 hrnky (další asi 1/2 hodiny), čímž sice nedosáhnu čisté vody, ale zdá se mi to dostačující. Ta cvičení jsou i fyzicky náročná, takže se mi pak už víc nechce. Neproplachuji se v závěru čistou vodou, nechávám pak ještě proběhnout druhé kolo.

Doporučuji před první šankou si nejdříve zkusit ty cykly cvičení naprázdno. Pro fyzicky málo zdatného člověka mohou být ta cvičení dost náročná - obzvláště proto, že je nutné šanku zcela dokončit až do vyprázdnění a zpomalování frekvence cviků při únavě může znamenat zastavení procesu, kdy se voda může začít vstřebávat do krve. Rozhodně se snažte šanku dokončit a nevzdávejte ji - v tom případě by se vám do těla vstřebalo velké množství soli a zřejmě byste otekli. Pokud se vám šanka dlouho nedaří nastartovat, zkuste zvýšit slanost vody a pokračovat ve cvicích. Nebude-li se vám nastartování ani tak dařit, pomozte si klystýrem.

Běžně se velmi doporučuje zakončit šanku tak, že první jídlo je nejdříve za půl hodiny po skončení procedury a nejpozději za hodinu. Varuje se ponechat trakt bez jídla po dobu delší než tři hodiny. Prvním jídlem je rýže vařená ve vodě bez soli, spíš převařená, a k ní je kousek másla. Jiné jídlo se jako první jídlo nedoporučuje. Rýže zachytí zbytky soli a způsobí uklidnění trávicího systému. Syrová zelenina a ovoce se nedoporučují. Do doby prvního jídla by se nemělo pít. Ovšem takovéto zakončení šanky rýží po hodině zřejmě zastaví to druhé samočistící kolo, kdy se nechá sůl ve střevech chvíli působit, proto bych raději zvolil první jídlo trochu později.

První jídlo by údajně mělo být potřeba i proto, aby se neslepila střeva. Praktické poznatky se šankou však ukazují, že tato obava se zdá být zbytečná. Vitariáni běžně končí šanku syrovým ovocem či zeleninou a nezdá se že by to přinášelo problémy.

Naopak se v praxi osvědčuje, použít šanku k zahájení půstu, což je dost v rozporu s doporučením prvního jídla. Jde to poměrně dobře, bez následků. Velkou výhodou takového pročištění na začátku prvního dne půstu je to, že do půstu vstupujete s dokonale čistým trávicím traktem, nedochází tak k otravě toxiny ze střev během půstu (šanka je mnohem účinnější než klystýr). Další výhodou je, že nezůstane vám ve střevech zásoba potravy - běžně tělo čerpá z těchto zásob první asi 2 dny půstu. Jejich odstraněním si jakoby přidáte k půstu 2 dny, takže účinnost půstu se tím zvýší. Půst je díky pročištění mnohem snazší a s méně problémy. Samozřejmě musíte počítat s tím, že nějakou dobu po šance budete trochu více zasolení a možná dehydrovaní, proto se nedá nasadit hned suchý půst - je třeba den nebo dva být na mokrém půstu s vodou.

Jsou (nesprávné) názory, že klystýr je účinnější než šanka, protože při šance "jen protéká voda", což je omyl. Funkce šanky (stejně jako klystýru) nespočívá v pasivním propláchnutí trávicího traktu. Díky slané vodě dojde k podráždění střev, která se snaží slanou vodu vyloučit ven, protože ji považují za jed. Proto lze teoreticky použít i jakoukoliv jinou tekutinu, která dráždí střeva (někdo používá roztok s MMS nebo "burčák" - tato varianta má výhodu v tom, že alkohol může zajistit důkladnější očištění od usazenin).

Teď ke cvičením. Každé cvičení se provádí čtyřikrát, tj. osm pohybů do stran. Já si pro zjednodušení nepočítám cviky ale pohyby do stran, dělám 5 cviků, tj. napočítám od 1 do 10, líp se to počítá :-) :

Příloha:
sanka.jpg
sanka.jpg [ 72.59 KiB | Zobrazeno 33034 krát ]
První cvik - Postavte se vzpřímeně, chodidla od sebe, zvedněte ruce a propleťte je dlaněmi vzhůru. Paže nechejte napnuté nahoru (snažte se jakoby se napínat nahoru) a udělejte osm úklonů na jednu a druhou stranu (celkem 4 cviky), aniž se v mezikrocích zastavujete. Při tomto pohybu se uvolní svěrač žaludku a tekutina proniká ze žaludku dál.

Druhý cvik - Zůstaňte stát, pravou ruku upažte vodorovně, levou se dotkněte pravé klíční kosti, pak otáčejte trupem maximálně doprava, ruce i hlava jdou také co nejvíce doprava. To samé na opačnou stranu, bez zastavení, také celkem 4x (resp. 8 pohybů). Tento pohyb nutí vodu procházet tenkým střevem.

Třetí cvik - Ulehněte na břicho, zvedněte se na rukou a špičkách, prohnutí dozadu (jako kobra). Poté otáčejte hlavou i celým trupem na jednu a druhou stranu. Voda přechází z tenkého do tlustého střeva.

Čtvrtý cvik - Dřepněte si, chodidla kousek od sebe. Zvedejte do výše levé koleno, pravé tlačte k zemi, přitom otáčejte trupem doleva, hlavou též doleva, a rukama tlačte levé zvednuté koleno přes své břicho (ne k hrudi, tlak musí být dole). To samé pak na opačnou stranu. Tím dochází k dokončení cesty vody tlustým střevem. Tento cvik se často uvádí špatně, kdy se doporučuje otáčet hlavou na opačnou stranu, ke kolenu na zemi (i na tom obrázku z Malachovy knížky je to špatně), čímž by nedocházelo k dostatečnému tlaku na břicho.


+Pega, +Petr Machala, +Shelly Hodnocení: +3
čtv 09.02.2012, 12:25
Profil Zobrazit autorovy stránky

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Šankha prakšálana
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
K dotazu jak moc vadí sůl, když se šanka nepodaří nastartovat - Při správné funkci organismu (ledvin) by ani ty otoky neměly vzniknout (to jsem uvedl jen jako nejkrajnější případ), mně se po nepovedených šankách otoky neobjevily a přitom po půstech při zkažené návratovce otoky někdy mám. Takže si myslím, že nepovedená šanka by neměla být moc velká katastrofa a zdravý organismus by to měl v pohodě zvládnout. Vždyť je to jen to samé, jako si dát pytlík brambůrek a to lidi většinou zvládají dobře, takže to není problém. Při správném průběhu je zasolení jen zanedbatelné, protože doba vstřebávání je pouze krátká. Mnozí lidé uvádějí, jak se po šance cítí jak vyměnění a jak se jim díky ní vyléčily některé zdravotní potíže.


Hodnocení: 0
pát 10.02.2012, 01:31
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Šankha prakšálana

Registrován: pon 12.08.2013, 09:08
Příspěvky: 1

Reputace: 0
Ahoj, díky za návod. Podělím se o svou prvou čerstvou zkušenost. Zvolil jsem postup zde podle Mirka. S množstvím soli jsem váhal, protože jsem našel různé údaje a hodně se lišily. Zvolil jsem pocitem 1 lžičku soli na 1 litr vody. Vodu jsem si ohřál
na něco přes 40°C(asi by nebyla od věci rychlovarná konvice se stavitelnou teplotou), přiklopil jsem pak kastrol poklicí, aby mi rychle nevychladala a začal nabírat jeden hrnek za druhým.
Mezitím jsem prováděl cvičení pomalu a poctivě tak jak jsem cvičíval jógu. Zvolené tempo ale možná nebyl dobrý nápad, protože když jsem se podíval na hodinky, zjistil jsem, že po necelé hodině jsem udělal teprve šestý hrnek s cvičením. Možná to byl důvod, proč mi vše nastartovalo později a než jak je často popisováno. Při cvičení jsem přitom cítil jak vše dobře prostupuje traktem, přesně jak je v návodu. Možná to byla psychika, možná očekávání, možná nedostatečná koncentrace soli (i když jsem pak přidal), nebo možná to tak chtělo moje tělo, každopádně na záchod jsem šel až po 12ctém hrnku a to jsem si na něj šel sednou dobrovolně a trochu pomohl zatlačením. Pak vše probíhalo v pořádku a odskakoval jsem častěji - ovšem časově ne tak jak je popisováno - celý proces se mi protáhnul na dlouhé hodiny. Suma sumárum od počátku do konce cca 4,5 hodiny. Zjistil jsem, že mi pomáhá lehnout si na záda, pokrčit si nohy a uvolnit se pomalým oddychováním - pak jsem běžel na záchod jak namydlenej blesk. Škoda, že mě to nenapadlo hned od začátku. Jelikož mi vše nastartovalo až při 12tém hrnku, následovalo pak dočišťování - a nakonec jsem skončil u 18tého hrnku. Voda však byla pořád zakalená a po těch hodinách jsem už neměl sílu pokračovat, udělal jsem si radši malý klystýr a bylo čisto raz dva tři - zvolil jsem slanou vodu se stejnou koncentrací - napadlo mne, že to bude takhle správně. Pak jsem si dal zasloužené jídlo, na které jsem se celou dobu těšil a rýže byla fantastická! :)
Ten večer po jídle jsem šel na záchod ještě dvakrát, a tekla už jen čistá voda.
Strávil jsem s tím skoro celé víkendové odpoledne, ale nelituju, večer po procesu jsem zažil klídek v těle i v mysli a to za to stojí. Doporučuje se prý dalších pár dnů ráno pít teplou vodu (neosolenou) a zase cca 5 hrnků a mezitím proložit stejným cvičením ... jdu na to! Za jakékoliv postřehy budu rád. Ať se daří, J.


Hodnocení: 0
pon 12.08.2013, 09:38
Profil

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Šankha prakšálana
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
S tím prodlužováním šanky je problém, že pak se vstřebává do těla sůl (kromě zasolení těla se tím snižuje účinnost a pak je potřeba více hrnků). Někdy se mi i stalo, když jsem byl příliš pomalý (málo cvičení, malá slanost), že se mi to spíš vstřebalo, klesla dráždivost a šanku jsem už nedotáhl, už jsem pak neměl ani sílu. Nižší slanost zpomaluje průběh, také jsem pozoroval při menší koncentraci soli, že bylo třeba delší cvičení a více hrnků. Na druhou stranu někomu funguje projímavě i teplá neslaná voda (ve větším množství).

Když šanka nestartuje nebo trvá moc dlouho, je hlavní problém v malé slanosti vody.


Hodnocení: 0
pon 12.08.2013, 10:42
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Šankha prakšálana

Registrován: stř 20.05.2015, 14:58
Příspěvky: 6

Reputace: 0
Zdravim vas priatelia.

Tak ja prihodim svoje uspesne prevedenie sankhy. teda az na druhy pokus :)
Vcera som poobede skusil prvy krat sankhu. presne podla navodu,ale vyprazdnenie sa nekonalo, ale ani nic neprijemne, ziadne otoky ani krce. Ale v zaludku voda urcite nezostala, len ostalo vsetko v crevach. Vecer som jedol iba trochu ryze a dnes rano som sa pokusil o sankhu este raz. A uz to islo ako po masle aj vyprazdnenie prebehlo uplne hladko :) Aj ma to docela bavilo, ale kedze voda zo mna sla uz cista, tak som to ukoncil. o 45 minut som si dal trochu cistej ryze s OLIVOVYM OLEJOM. Pisem to preto velkym, lebo nez som sa pustil do sankhy, tak som patral,patral... a nasiel som ze maslo by tam prave nemalo byt,kedze je mliecneho povodu. Ani v originaloch sa maslo nedoporucuje,ale nejaky rastlinny olej. To maslo prikladam spatnemu prekladu z originalov, inak by nemohlo byt odporucane :)

Len mam otazku ku konzumacii ovocia v den po rannej sankhe. Presnejsie mam na mysli jablka,hrozno, jahody. mozem niektore z tohto ovocia po kuskoch si davat po zvysok dna? k tomu si dam este trochu ryze dnes. a zajtra si chcem dat jednodnovy post.

Dakujem a prajem pekny den.

A nebojte sa vyskusat sankhu aj ostatny, je to pohoda a kto ma problem vypit slanu vodu, tak skuste ako ja hned po vypiti pohariku, mat druhy pohar s cistou vodou na preplachnutie ust. len vyplachnut. je to potom jednoduchsie.


Hodnocení: 0
stř 20.05.2015, 15:15
Profil
 Odkaz na příspěvek Re: Šankha prakšálana

Registrován: sob 05.03.2016, 00:20
Příspěvky: 24

Reputace: +2
Díky za rady a za přivítání. A já už to mám úspěšně za sebou a nyní čekám na ono 2. kolo. :)
Každý den cvičím pozdrav slunci, a řekl bych, že tato cvičení jsou stejně fyzicky náročná, takže po fyzické stránce jsem to zvládnul dobře. Více náročné mi přišlo vypít tolik slané vody - vypil jsem jí dohromady 10 hrnků o obsahu 250 ml, takže cca 2,5 l slané vody. První vyprázdnění přišlo po 8 hrnku a cca 12 cyklu cvičení, protože jsem už nebyl schopen pít tu slanou vodu před každým cyklem cvičení. Pak jsem chtěl pokračovat, ale následovalo s odstupy vždy několika minut ještě několik dalších vyprázdnění. Když už se zdálo, že vyprázdnění je u konce, tak jsem tedy začal pokračovat s dalšími hrnky a cykly cviků. Stačily jen 2 hrnky a 4 cykly cvičení a opět přišlo vyprazdňování, tentokrát už téměř průzračná voda bez jakýchkoliv kousíčků, takže jsem cvičení a pití slané vody ukončil a nyní zvědavě čekám na 2. kolo. :-D

Řekl bych, že kdo každý den poctivě a správně cvičí Pozdrav slunci anebo 5 Tibeťanů, či jiná cvičení tohoto typu, nebude mít s těmito cviky žádný problém po stránce výdrže, ani po stránce správného provedení. Jen cvik číslo 4 byl pro mně náročnější na správné pochopení. Teprve po cca 4 cyklu cvičení jsem pochopil, že Vaše stehno musí fest promasírovat Vaše břicho, aby měl cvik ten správný účinek. Je třeba tlačit koleno ne jen k sobě, ale zároveň ho i pomalu posouvat rukama do opačné strany, než otáčíte trup - právě tímto dojde ke správnému promasírování břicha vlastním stehnem.

Na těchhle opakovaných cyklech cviků je super i to, že nádherně protáhnou, procvičí a tím i prohřejí všechny svaly břicha a zad.

K popisu Šankhy na první straně bych dodal jednu důležitou věc: Kupte si kvalitní vícevrstvý měkký toaletní papír, protože když budete používat ten nejlevnější jako já, pak se může stát, že budete mít nepříjemně osmirkovaný řitní o. :-D


+ABCD, +Panda Hodnocení: +2
sob 05.03.2016, 20:35
Profil

(Mirek, admin)
 Odkaz na příspěvek Re: Šankha prakšálana
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 15.12.2011, 10:43
Příspěvky: 3258

Reputace: +1690
pohodak píše:
...Vcera som poobede skusil prvy krat sankhu....
Šanka po obědě rozhodně není vhodná. Podmínkou je, aby žaludek a začátek střev byl prázdný, aby sůl vůbec měla kde působit a vyvolat dráždění střev. Proto je nejlepší čas pro šanku ráno nebo dopoledne, před jakýmkoliv jídlem (a s dostatečným odstupem od posledního jídla). S jídlem po šance jsem nikdy nepozoroval že by bylo nutné se nějak omezovat (ani tu rýži jsem nepoužíval).

Shelly píše:
...K popisu Šankhy bych dodal jednu důležitou věc: Kupte si kvalitní vícevrstvý měkký toaletní papír, protože když budete používat ten nejlevnější jako já, pak se může stát, že budete mít nepříjemně osmirkovaný řitní o. :-D
Není až tak problém v jemnosti papíru. Něco málo dělají tvrdší nestrávené kousky stravy, něco sůl, ale hlavně - je to drážděné zbytky kyseliny solné z žaludku, tedy žíravina. Proto je dobře ihned po každém vyprázdnění se nejdříve otřít vlhkým hadříkem, než se otře na sucho.


Hodnocení: 0
stř 24.01.2018, 20:55
Profil Zobrazit autorovy stránky
 Odkaz na příspěvek Re: Šankha prakšálana

Registrován: sob 04.11.2017, 08:58
Příspěvky: 104

Reputace: +37
Já šanku spojuji s očistou žlučníku. Prostě ráno, když by měla očista jater/žlučníku končit, začnu pít slanou vodu. Výhoda je, že se pak nemusí skoro vůbec cvičit, protože průjem už je rozjetý.

Co se pálení řiti týká, když jsem dělal šanku poprvé, vzpomněl jsem si na temný výrok onoho mafiána z filmu Pulp Fiction: "Tvoje prdel pozná středověk":). Později mi došlo, že to nebylo způsobeno papírem, ale značnou kyselostí ve střevech. Postupně jak se tělo odkyseluje už je to pak mnohem lepší. Pomáhá namazání, indulonou třeba.


+Panda Hodnocení: +1
sob 27.01.2018, 10:38
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz