Citace:
Někdy je mylně za vitariánství považován obecnější směr, "syrová strava" (raw food)
Proč je to vlastně mylně? Vždycky jsem si to takto myslel, už od doby, kdy jsem se s vitariánstvím setkal poprvé. Prostě raw food, strava neupravená teplotou větší než cca 40°C se zachovanými enzymy atp. To, že by to mělo být striktně ještě + vegan, dokonce bez včelích produktů, to mě docela překvapuje.
Teď mě napadá, že to asi souvisí s tvojí posloupností vegetarián - vegan - vitarián - fruitarián atd., tedy že se vyloučí nejdřív maso, pak mléko a spol., pak tepelná úprava, atd. Ale vždycky jsem to bral jako samostatný směr nezávislý na jakémkoliv jiném směru, s touhle posloupností jsem se setkal asi až tady. Ikdyž teď čtu v článku o fruitariánství, že tam spadá teoreticky i vařené, tedy není to striktně stupeň po vitariánství, což jsem si zase naopak myslel, že je

. Proč by tedy mělo být vita stupněm po veganství...
Docela by mě zajímalo, kdo ten pojem vitariánství vlastně vymyslel. Poprvé se to objevilo na zapisnik.vitarian.cz? nebo jinde? Dřív jsem si myslel, že to je z angličtiny, ale tam to jak se zdá vůbec není, používají ty termíny "raw food", "raw vegan", "low fat raw vegan", "low carb raw food" atd. takže to mají vlastně jasně definované už názvem..